Verbeter de wereld met je kledingkast! 

Ga jij je kast nog uitzoeken? Wie weet heb je dan iets aan deze tips.
19-03-2017

Het is eindelijk lente! De hoogste tijd om je kledingkast weer eens op te frissen. Omdat we geloven dat je een positieve impact op de wereld kunt maken met de inhoud van je kledingkast geven we je graag een aantal tips. Bijvoorbeeld hoe je lekker efficiënt opruimt, waar je jouw oude modepareltjes een tweede leven kunt geven en natuurlijk ook bij welke adresjes je met een gerust hart ‘nieuwe’ en eerlijke schatten kunt vinden.

Tips voor het opruimen van je kledingkast

Ben jij van plan om de inhoud van je kledingkast eens kritisch onder de loep te nemen? Wellicht heb je dan iets aan een van deze 3 strategieën:

  1. Haal je kledingkast leeg en sorteer op items die je heel graag draagt, items die je al zeker een jaar niet hebt gedragen, items die je nooit hebt gedragen, items die niet lekker zitten en items waarvan je hoopt dat je er ooit weer in zult passen. Alleen de eerste categorie bewaar je. Dat ruimt lekker op.
  2. Hang of leg een maand lang de kledingstukken die je hebt gedragen andersom terug in de kledingkast. Na een maand kan je precies zien welke kledingstukken je wél draagt en welke je waarschijnlijk wel kunt missen. 
  3. Raak jij gemotiveerd van getallen? Bedenk dan hoeveel kledingstukken je in je kast zou willen hebben en zorg dat je net zoveel items uit de kast haalt tot je op dat getal zit.

Kleding wegbrengen

Wil je je oude kleding wegbrengen maar weet je niet zo goed waar naartoe? Hier worden ze heel blij van jouw oude schatten:

De dichtstbijzijnde kledingcontainer kan je vinden via de site van Sympany. Ben je benieuwd wat er precies met al die ingezamelde kleding gebeurt? Klik dan hier voor een artikel over de kledingcontainers van Sympany.

Bij de kringloopwinkel kunnen ze jouw oude kleding goed gebruiken. Bijvoorbeeld om voor een klein bedrag aan iemand anders te verkopen of voor een van de vele projecten die ze met oud textiel doen. Via deze site kan je de dichtstbijzijnde kringloopwinkel(s) in jouw buurt vinden.

Organiseer een kledingruilfeestje of zoek of er wellicht een kledingruilevenement in jouw omgeving staat gepland. Als je 'kledingruil' op Facebook invoert en bij evenementen kijkt kan je zien waar de eerstvolgende editie is.

Eerlijke winkeladresjes

Ga je binnenkort op jacht naar ‘nieuwe’ kledingstukken? Kijk dan eens bij vintage/tweedehandswinkels of gebruik de handige app van Talking Dress. Via deze app kan je namelijk allerlei eerlijke en duurzame winkels en webshops in heel Nederland vinden. Kijk ook vooral eens bij deze gave merken:

Bij Miss Green ontwerpen ze wonderschone duurzame kleding: van elegante jurkjes tot hippe broeken, van mooie tops tot warme knitwear. Alles is comfortabel, zacht, persoonlijk en van hoge ecologische kwaliteit.  Bij dit label werken ze zoals ze willen leven: met liefde en respect voor de wereld en de mensen om hen heen.

Afriek is een kleurrijk modelabel dat Nederlands ontwerp samenbrengt met de creativiteit en het vakmanschap van kleermakers in Rwanda. Zo produceren ze de meest unieke kleding op een eerlijke manier. Hun mannen- en vrouwencollectie worden voornamelijk gemaakt met Afrikaanse printstoffen die ze op lokale markten kopen.

Kuyichi verkoopt als sinds 2001 duurzame jeans voor mannen en vrouwen en is vorig jaar overgenomen door niemand minder dan Floortje Dessing. Alle jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel. Verder kan je op de site precies zien waar de fabrieken staan en wie jouw jeans in elkaar heeft gezet. 

Wil jij meer weten over eerlijke kleding? Bekijk dan eens onze pagina over alle ins en outs van de overgang van fast fashion naar slow fashion of lees meer over eerlijke kleding bij de Schone Kleren Campagne.