Van zwerfafval tot meubelstuk 

Designduo Kim en Koen maakt de gaafste nieuwe meubels uit afvalmaterialen.
19-04-2017
Ontwerpduo Kim en Koen | Fotograaf: Freek van Dillen

Ontwerpduo Kim en Koen | Fotograaf: Freek van Dillen

Kim wilde schooljuffrouw worden en Koen uitvinder. Hun huidige werk is toch nét even wat anders geworden, maar daardoor is het zeker niet minder tof. Hoe is dit koppel op het idee gekomen om een circulair ontwerpbedrijf van meubels te starten en hoe gaat de samenwerking eigenlijk? We vroegen ze het hemd van 't lijf over hun splinternieuwe onderneming!

Hoe is het allemaal begonnen?

Kim en Koen (met zulke namen hoef je natuurlijk niet lang over de naam van je onderneming na te denken) hebben samen gestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda. Tijdens het doen van hun opleiding kwamen ze er al snel achter dat ze niet alleen op persoonlijk, maar ook op zakelijk vlak een goeie match zijn. "We vullen elkaar goed aan. Toen we in ons tweede jaar samen naar de bus liepen, kwamen we op het idee om samen een onderneming te beginnen." Meteen nadat het koppel hun diploma's in de pocket had, startte ze met hun eigen ontwerpbedrijf. Geïnspireerd door de grote hoeveelheid afval die ze in hun Bredase woonwijk op straat aantroffen, kwamen ze op het idee voor hun duurzame onderneming voor huismeubilair.

Sindsdien struinen ze met hun Motiv Mobiel (zie foto onderaan) de straten van Breda af, op zoek naar herbruikbaar afvalmateriaal. Of er genoeg te vinden is? "We komen zoveel tegen, dat we eerder materiaal moeten laten staan, dan dat we lang op zoek zijn naar iets." Daarnaast gebruiken ze ook afval van particulieren en bedrijven om mooie spullen van te maken. Heb je een oud meubelstuk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kim en Koen toveren het graag voor je om in iets nieuws. En ze maken de prachtigste dingen (zie onderstaande foto).

De meubels van Kim en KoenDe circulaire meubels van Kim en Koen, gemaakt van zwerfafval.

Tegenpolen

Dat samenwerken zo goed gaat, betekent niet dat Kim en Koen dezelfde werkwijze hebben. In tegendeel, ze verschillen sterk. "Koen is de logische denker. Met zijn aanleg voor wiskunde en natuurkunde is geen ontwerp te gek en vindt hij overal oplossingen voor. Hij is degene die de rust bewaart.", aldus Kim. Kim, daarentegen, gaat met haar gevoelsmatige benadering heel anders te werk. "Ze heeft veel aanleg voor vorm, verhouding en kleur. Daarnaast krijgt ze in haar (naïeve) enthousiasme echt alles voor elkaar. Als je iets aan Kim overlaat, weet je dat het goedkomt.", volgens Koen. Op deze manier vullen ze elkaar feilloos aan.

Van voorzichtig begin naar creative community

Kim en Koen timmeren hard aan de weg. Hun eerste doelen zijn reeds gerealiseerd. Praktische zaken zoals een auto en werkplaats zijn geregeld. "Op de korte termijn zullen we nu vooral bezig zijn met het opbouwen van een uitgebreide materialenhaven voor al onze gevonden zwerfmaterialen. We willen verschillende partijen betrekken bij onze manier van werken." Op de langere termijn wil het duo graag een community opzetten voor gelijkgestemde creatievelingen. Het liefst ergens in het buitengebied "waar er ruimte is om samen te werken en mooie projecten tot stand te brengen." Genoeg fraaie toekomstdromen om waar te gaan maken dus!

Tot slot, waarom moeten we bij Kim en Koen zijn?

"Wat wij ontwerpen, kun je nergens anders vinden. Wij nemen op alle vlakken onze verantwoordelijkheid en maken toch inspirerende nieuwe spullen. Wat wij vormgeven, is uniek en gemaakt van materialen met een verhaal en geschiedenis."

Momenteel zijn Kim en Koen nog druk bezig met de doorontwikkeling van hun website http://kimenkoen.nl/. Ben je al net zo enthousiast over deze innovatieve creators als wij zijn? Twijfel dan niet om contact met ze op te nemen en te vragen naar alle toffe mogelijkheden!

Fietsaanhanger 'Motiv Mobiel' van Kim en KoenDe Motiv Mobiel van Kim en Koen, speciaal ontworpen om zwerfafval mee te verzamelen.