Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Van waste naar taste: The Ketchup Project 

The Ketchup Project maakt smakelijke ketchup én helpt Keniaanse boeren. Alle reden om mee te doen met hun crowdfunding dus!
01-06-2017 - door Maartje
Ketchup van zongedroogde tomaten, jammie!

Ketchup van zongedroogde tomaten, jammie!

40% van de tomatenoogst in Kenia wordt weggegooid, een hele berg verspilling waar niemand blij van wordt. De vier ondernemers van The Ketchup Project bedachten een oplossing en maken nu heerlijke ketchup van deze tomatenberg!

De Keniaanse markt is erg grillig en tomaten zijn na de oogst maar een paar dagen houdbaar. Omdat de prijs die boeren voor hun tomaten krijgen zo laag is dat deze vaak niet eens de transportkosten dekt, blijven boeren vaak met grote overschotten goede tomaten zitten. Meer dan 40% van de tomatenoogst gaat op deze manier verloren, en dat is natuurlijk enorm zonde!

Samen met de boeren werd een simpel en effectief plan bedacht: het drogen van de tomaten. Zo zijn de tomaten veel langer houdbaar en kun je er bijvoorbeeld heerlijke ketchup van maken. Dit plan werd ‘The Ketchup Project’.

Crowdfunding redt tomaten

Het jonge team van The Ketchup Project heeft al een succesvolle crowdfunding gedaan in 2016 waarna ze samen met de Keniaanse boeren 5.000 kilo tomaten konden oogsten, drogen,exporteren en tot ketchup verwerken. De reacties van de boeren én de crowdfunders waren erg positief zo beoordeelde de eerste klanten de ketchup zelfs een gemiddelde score van 4.7 uit 5! Ook horeca en winkeliers reageerde enthousiast: de ketchup ging mee in kerstpakketten, wordt inmiddels verkocht bij verschillende winkels en is te proeven op meerdere festivals en horecazaken. Het gaat zelfs zo goed dat de huidige voorraad bijna op is!

Lekker hoor, beetje ketchup erbij.

Daarom is The Ketchup Project in juni 2017 een nieuwe crowdfunding gestart, om samen met ruim 90 Keniaanse boeren en zoveel mogelijk Nederlanders 20.000 liter ketchup te maken. Ze hopen hiervoor €60.000 op te halen bij kecthup fans zoals jij! Je kunt vanaf 1 juni, meedoen en samen met The Ketchup Project strijden tegen voedselverspilling en vóór een beter bestaan van de boeren.

UPDATE: De crowdfunding van The Ketchup Project was een groot succes! In minder dan 48 uur wisten de ondernemers het gestelde doelbedrag van €60.000 op te halen en de teller is geeindigd op €68.230.

Sauce with a cause: zonnedroger op locatie

Het drogen van tomaten gebeurt nu nog in de buurt van Nairobi, maar er wordt hard gewerkt aan een oplossing waarbij de boer de tomaten op zijn eigen terrein kan drogen. Scheelt weer transport en maakt het voor de boer nog interessanter om mee te doen. Anne, een van de drijvende krachten achter The Ketchup Project, verricht deze maand samen met de Keniaanse boeren droogtesten met de nieuwe droger die ook nog eens werkt op zonlicht. Via Facebook kun je de ontwikkelingen volgen!

De boeren krijgen instructie hoe ze de droger kunnen gebruiken en worden opgeleid en gecertificeerd om te mogen exporteren. Met de verkoop van hun gedroogde tomaten aan The Ketchup Project kunnen de boeren hun eigen droger meteen financieren. Met hun eigen droger kunnen ze meteen ook andere overschotten droegen zoals bijvoorbeeld mango’s, papaya’s, bananen en zoete aardappelen. Voor deze gewassen geldt namelijk hetzelfde als voor de tomaten: meer dan 40% van de oogst gaat verloren.

 Bekijk dan de korte video waarin mede-oprichters Thomas en Anne uitleggen wat ze willen gaan doen met het geld.

Wil jij ook gaan crowdfunden? Bekijk dan of je in aanmerking komt voor een campagne samen met ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!