Energie
Geldzaken
Tech

Van vieze cryptocurrency naar duurzaam beleggen 

Dag vieze crypto's, op deze manier kun je je geld op een duurzame manier laten groeien!
06-03-2018 - door Maartje
Duurzaam beleggen, goed voor jou én de wereld

Het zoemt van de cryptocurrency en al je vrienden lijken een wallet met bitcoins te beheren. Maar voor de wereld zijn deze flashy crypto's niet zo best, niet alleen zijn de valuta erg instabiel, ze zijn ook zeer milieuonvriendelijk. Er is een duurzamer alternatief.

Zo schreven we onlangs al over de negatieve impact die het minen van crypto's heeft. Het minen van de populaire Bitcoin kostte in 2018 zelfs méér energie dan wij met zijn allen in Nederland verbruikten! Dus wat doe je dan als je je hardverdiende geld een beetje wil laten groeien? Nou, dan kan je bijvoorbeeld duurzaam gaan beleggen. Wall Street, here we come!

Wat is duurzaam beleggen?

Je kunt je geld op een spaarrekening zetten waardoor je er (een beetje) rente over ontvangt. Maar je kunt met je geld ook aandelen of obligaties kopen, direct of via een beleggingsfonds, waar je koerswinst en soms ook dividend over ontvangt. Als je kiest voor duurzaam beleggen, dan weet je zeker dat je met jouw beleggingen geen foute zaken als wapenhandel of kinderarbeid steunt.

Door je geld te beleggen kun je heel concreet een positieve impact op de wereld realiseren. Als je bijvoorbeeld belegt in aandelen kun je (indirect) meepraten (en stemmen!) op aandeelhoudersvergaderingen. Daar is het initiatief Follow this een mooi voorbeeld van, zij roepen zoveel mogelijk mensen op om aandeelhouder van Shell te worden zodat ze de olieproducent via de aandeelhoudersvergaderingen ervan kunnen overtuigen een duurzaam energiebedrijf te worden. Wie betaalt, bepaalt immers.

Het beste nieuws is dat je geen rich kid hoeft te zijn om te beleggen, je kan namelijk al duurzaam beleggen vanaf €1 per maand of kies ervoor om eenmalig een bedrag in te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in bedrijven als duurzame voedselproducent Wessanen of TOMRA, een producent van recyclingmachines. Das toch weer wat anders dan ExxonMobile, BP of McDonalds...

duurzaam beleggen is goed voor de wereld Door te beleggen kun je een concrete, positieve impact op de wereld realiseren.

Met beleggen kun je CO2 besparen

Vind je het leuk om het financiele nieuws en koersen dagelijks te volgen? Dan kun je zelf gaan handelen in aandelen of obligaties. Geen zin in? Dan kun je ook beleggen via beleggingsfondsen. Een team van professionals gaat dan met jouw geld aan de slag om ervoor te zorgen dat jij het best mogelijke rendement behaalt. Bijkomend voordeel van beleggen via een fonds is dat er gespreid wordt belegd waardoor je minder risico loopt.

Het mooie van je geld groen beleggen is dat je er én bergen karmapunten voor krijgt én rendement. Zo kun je door groen te beleggen met je geld direct bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot.

Omdat koersen kunnen stijgen of dalen is het wel aan te raden om voor langere tijd te beleggen, zo kun je koersdalingen compenseren met koersstijgingen en is de kans groter dat de waarde van je belegde geld toeneemt. Dit hoeft natuurlijk niet, je kunt bij ASN Bank bijvoorbeeld altijd je geld weer kosteloos opnemen. Als je opeens een droomhuis tegenkomt of toch die wereldreis wilt maken heb je dus meteen weer beschikking over je geld.     

Volg je beleggingen makkelijk online  Makkelijk online bijhouden hoe het met je beleggingen gaat. Easy.

Hoe weet je zeker dat je duurzaam belegt?

De interesse in duurzaam beleggen is in Nederland enorm toegenomen de afgelopen jaren, zo zijn er vanaf 2016 meer dan 100 duurzame fondsen geïntroduceerd. Omdat 'duurzaam beleggen' geen beschermd begrip is kan het lastig zijn om te checken of een beleggingsfonds nou wel écht goed bezig is. Grof gezegd zijn er drie vormen van duurzaam beleggen:

  • Groen beleggen of Impact beleggen - Als je je geld belegt in een Groenfonds (bijvoorbeeld bij ASN Bank of Triodos) of een Microkredietfonds (o.a. ASN Bank, Triodos en OIKO credit) dan weet je zeker dat het goed zit omdat deze termen niet zomaar mogen worden gebruikt.
  • Duurzaam beleggen - Dit kan door te beleggen bij de twee duurzame banken van Nederland, Triodos en ASN Bank. Zij bekijken namelijk van alle investeringen of deze voldoen aan hun eigen, strenge, duurzaamheidsbeleid.
  • Verantwoord beleggen - Als je gaat beleggen in een fonds dat zegt maatschappelijk verantwoord te zijn dan houden ze meestal rekening met de ESG-factoren. Hierdoor worden eigenlijk alleen de aller-allerslechtste bedrijven uitgesloten, bijvoorbeeld wapenproducenten.

Sybren (26) koos bewust voor de optie Impact beleggen. Hij werkt als consultant aan het vergroten van de circulaire economie en zegt over zijn keuze: "Ik vind het belangrijk dat ik met mijn geld andere mensen verder help. Onlangs heb ik Banker to the Poor gelezen van Muhammed Yunis, de grondlegger van het microkrediet. Ik was erg onder de indruk van de impact van microfinanciering en sindsdien beleg ik een groot deel van mijn geld in microkredieten."

Ook impact maken met je geld en duurzame ondernemingen steunen? Je kunt hier meteen beginnen met duurzaam beleggen. We wensen je een mooi rendement.

Disclaimer: We willen je met deze blog informeren over duurzaam beleggen, het is echter géén beleggingsadvies. Bedenk dus altijd goed wat je met je (laatste) euro doet!

Door duurzaam te beleggen bij ASN Bank werk je aan een mooi rendement en een nieuwe, schonere wereld. Wil jij ook bijdragen aan een nieuwe, schonere wereld?

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!