Van uitstoot naar uitzonderlijk gaaf 

Deze ondernemers transformeren uitstoot tot iets van grote waarde.
11-09-2017
uitstoot

Smog boven de skyline in Australië

Voor de Industriële Revolutie waren natuurlijke invloeden op het klimaat groter dan die van de mens. De afgelopen 150 jaar hebben we dat stokje helaas overgenomen. Sindsdien maken we namelijk volop gebruik van fossiele brandstoffen en daar zit een gitzwart randje aan. Al die uitstoot veroorzaakt niet alleen klimaatverandering, maar ook allerlei gezondheidsproblemen. Er zijn gelukkig een hoop mensen die het tij proberen te keren door te werken aan klimaatdoelen, hernieuwbare bronnen en groene innovaties.

Helemaal geen uitstoot zou natuurlijk het mooist zijn, maar dat is niet realistisch. Onderstaande projecten klaren de lucht door uitstoot te transformeren naar iets uitzonderlijks gaafs.

Van smog naar diamant

Smog Free Tower Daan Roosegaarde

Afbeelding: Studio Roosegaarde

De kans is groot dat je Daan Roosegaarde kent van zijn van Gogh fietspad of de stoel waarop je geen ‘Ja maar,' mag zeggen. Uitvinder en ontwerper Roosegaarde denkt namelijk graag in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zijn doel is om de wereld te verbeteren en een mooi voorbeeld daarvan is de Smog Free Tower.

De toren werkt als een grote stofzuiger en zuivert de lucht in de omgeving. Zo'n 30.000 kubieke meter vuile lucht per uur. Het fijnstof dat wordt opgezogen wordt uiteindelijk samengeperst tot een vaste materie. En die materie wordt gebruikt om te verwerken als sieraden. Door een smog-ring te kopen doneer je 1000m3 schone lucht aan een stad. Volgens Roosegaarde is dit project niet alleen bedoeld om een lokale oplossing voor het smog-probleem te vinden, maar ook om een tastbare ervaring van een schone toekomst te maken.

Van uitstoot naar inkt 

Graviky Labs - uitstoot inkt

Afbeelding: Graviky Labs.

Graviky Labs werkt aan innovaties die een positieve impact op de wereld kunnen maken. Oprichter Anirudh Sarma zag luchtvervuiling altijd als een groot probleem waar hij zich machteloos over voelde, totdat hij en zijn team een geweldige oplossing bedachten. Anirudh Sarma:

“We bouwden een apparaatje dat precies op de uitlaat van een auto past. Daarmee vangen we koolstof, roet en andere schadelijke stoffen op. Vervolgens brengen we het materiaal naar het lab, daar wordt het gezuiverd en omgezet tot inkt. Deze technologie kan ook worden toegepast op boten, schoorstenen en andere vervuilers.”

De inkt is volgens de makers niet schadelijker dan normale inkt. Bovendien worden er zelfs fossiele brandstoffen bespaard die normaal gesproken nodig zijn om nieuwe inkt te maken. Op elk potje inkt en op elke stift is precies te lezen hoeveel minuten vervuiling er uit de lucht is gehaald om de inhoud te maken. Graviky Lab heeft de missie om uiteindelijk alle vervuiling uit de lucht te filteren zodat het niet langer in onze longen terecht komt, maar in inspirerende kunstwerken.

Van boek naar drinkbaar water

Voor ons is het heel vanzelfsprekend dat er drinkwater uit de kraan komt, maar dat is helaas niet overal het geval. Gelukkig bedacht Dr. Theresa Dankovich daar iets slims op. De postdoctorale onderzoeker aan de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburg ontwikkelde samen met WATER is LIFE een drinkbaar boek.

The Drinkable Book is de eerste handleiding waarmee mensen alles kunnen leren over veilig water, sanitatie en hygiene. Bovendien werkt het ook als een praktisch middel. De pagina’s uit het boek kan je namelijk gebruiken als filter. Zo kan de eigenaar van het boek van elke pagina schoon en drinkbaar water maken. En niet zo’n beetje ook: volgens Dr. Theresa Dankovich kan één pagina zo’n honderd liter water zuiveren. Eén boek kan dus zorgen voor zo’n vier jaar aan schoon drinkwater. Hoe gaaf is dat?

Klik hier om meer te lezen over The Drinkable Book.

Van ziekenhuismuur tot longen van de stad

In Mexico-Stad staat het Manuel Geo Gonzalez Ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft een bijzondere buitenmuur die lijkt op een witte honingraad. Dat ziet er niet alleen heel modieus en futuristisch uit, maar heeft een waardevolle functie. De honingraad werkt namelijk als een soort long die de lucht rondom het gebouw zuivert.

De witte tegels van het Manuel Geo Gonzalez Ziekenhuis hebben allemaal een coating van titanium dioxide, een natuurlijk pigment dat zonnestralen terugkaatst en tegelijkertijd schadelijke stoffen neutraliseert. Titanium dioxide wordt ook veel gebruikt in zonnebrand crème, maar op dit specifieke gebouw neutraliseert het schadelijke stoffen in de lucht. Volgens de ontwerpers haalt dit gebouw dagelijks evenveel uitstoot uit de lucht als 1000 auto’s gemiddeld in één dag uitstoten.