Plastic
Lifestyle
Zero waste

Van tandpasta naar tandtablet 

Een makkelijke manier om plastic te verminderen is om afscheid te nemen van je tandpastatube. Zo doe je dat.
02-07-2020 - door Maartje
Tandpastatabletten

Foto: Denttabs van Smyle

Hoeveel tandpastatubes gebruik jij in een jaar? Zes, acht of tien? Stel dat elke Nederlander zuinig bezig is en zes tubes per jaar gebruikt. Dan produceren àlle Nederlanders per jaar zo'n 104 miljoen lege tubes tandpasta. Dat aantal is zó groot dat je je er waarschijnlijk niets bij voor kunt stellen.

En dat is nou juist het probleem, want dit maakt dat de kans klein is dat je die tube tandpasta vaarwel zegt. Dit is waarom je dat tóch zou moeten doen.

1. Tandpastatubes zijn nauwelijks te recyclen.

Plastic tandpastatubes zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Dus jouw tandpastatube draagt direct bij aan de groeiende berg plastic afval.

2. Tandpastatubes zijn gemaakt van aardolie.

Tandpasta zit in een plastic tube, plastic wordt gemaakt van aardolie. Een grondstof die in rap tempo opraakt en die tot heel veel CO2-uitstoot leidt als je er plastic van maakt. En al die CO2 uitstoot draagt dan helaas weer bij aan de desastreuze klimaatverandering.

3. Er is een goed alternatief.

Vaak zijn duurzamere keuzes lastig omdat er geen goed alternatief is. Maar nu niet. Je kunt je tandpastatube makkelijk vervangen door tandenpoetstabletten. Lekker zero waste.

Tanden poetsen: van tube naar tablet

Hoe werken tandtabletten precies? Je stopt er een in je mond, je kauwt er op, houd je (bamboe) tandenborstel even onder de kraan en vervolgens kun je je tanden poetsen. Je hebt tabletten met en zonder fluor, en in verschillende smaken. Maar de meeste hebben een mintsmaak.

Wil je helemaal duurzaam poetsen, kijk dan eens naar ons eerdere artikel over duurzame mondverzorging voor ecovriendelijke tandenborstels en flosdraad.

 Smyle wil 1 miljoen plastic tubes tandpasta besparen met haar tandtabletten

Hier koop je tandpastatabletten

Smyle, een van de ondernemers die bij Voor de Wereld van Morgen is aangesloten, maakt tandpastatabletten zonder microplastics. Je krijgt ze in een herbruikbaar glazen flesje en de navulling komt in een kartonnen doosje. Wil je de Smyle tabletten eens proberen? Dan tippen we je graag de speciale aanbieding van Smyle voor klanten van ASN Bank.

De ondernemers van Smyle hebben als doel gesteld om in Nederland 1 miljoen plastic tandpastatubes te besparen en zijn daar net een campagne voor gestart. Stap jij van de plastic tandpastatube af, dan kun je een email sturen en worden jouw uitgespaarde tandpastatubes opgeteld bij de huidige stand. En die is al aardig gaan lopen!

Denttabs koop je in een glazen potje.

Ben je fan van Lush, dan kun je ook daar terecht voor tandtabletten. Die komen in een flesje van gerecycled plastic. Iets beter dus dan een tube tandpasta maar niet zo goed als de glazen flesjes van Smyle en Denttabs.

Meer lezen

Er komen gelukkig steeds meer verzorgingsproducten zonder plastic. Van shampoo tot scheermes, met deze tips verlos je je badkamer van plastic.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!