Van oceaanafval naar kledingstuk, trek jij het aan? 

Het pronkstuk van de H&M 'Conscious Exclusive'-collectie is gemaakt van oceaanplastic.
14-02-2017
Jurk van zee-afval in de H&M Conscious Exclusive Collectie 2017

Jurk van zee-afval in de H&M Conscious Exclusive Collectie 2017

H&M, één van de grootste mondiale modeketens, introduceert voor het zesde jaar op rij de Conscious Exclusive-collectie. Dit is een collectie bestaande uit items die zijn gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. Het jaarlijks lanceren van deze lijn past binnen de geleidelijke verduurzaming van de H&M. Een ontwikkeling die hard nodig is.

Voor de nieuwe lijn van H&M wordt gewerkt met het garen Bionic gemaakt door het bedrijf van muzikant en producer Pharrell Williams. Bionic Yarn zet plastic zeeafval om tot garen van gerecycled polyester. Een poederroze plissé jurk, het pronkstuk van de collectie, is gemaakt van dit plastic kustafval (zie bovenstaande foto). Bij deze positieve ontwikkelingen moet echter wel een kritische noot geplaatst worden. Bij het wassen van plastic kleding is het niet te voorkomen dat er kleine deeltjes plastic vrijkomen en alsnog in het milieu terechtkomen. 

Andere duurzame experimenten

De H&M is niet de enige retailer die met duurzaamheid experimenteert. Van Adidas tot Nike en van Van Hulley tot Afriek. Check ook de volgende voorbeelden: Adidas heeft zich in 2017 ten doel gesteld om 1 miljoen sneakers te maken van 11 miljoen plastic flessen uit oceanen. Ook Nike maakt gebruik van gerecycled oceaanplastic voor de productie van sneakers. Het Nederlandse bedrijf Van Hulley maakt hippe boxershorts van tweedehands overhemden en Afriek zet getalenteerde Rwandese kleermakers op de kaart. Kortom, er is van alles gaande!

De kleding van Afriek