Lifestyle
Natuur

Van 'marketingmeisje' naar boswachter 

Hanne Tersmette zegde haar kantoorbaan op en werd boswachter voor Natuurmonumenten
09-10-2018 - door Roos
Foto: Wessel de Groott

Foto: Wessel de Groott

Na vijf jaar jobhoppen in de reclamewereld zette Hanne er een punt achter. Ze had een goede baan en mooie spullen, maar écht gelukkig was ze niet. Hanne gooide het roer radicaal om en werd boswachter. "Hoge hakken draag ik nog af en toe, maar ik heb nu altijd een paar regenlaarzen in de auto liggen". 

Het klinkt je misschien bekend in de oren. Elke dag zit je achter een laptop of computer terwijl je het liefst buiten bent of iets met je handen doet. Eerder schreven we al over onder andere Aafke en Max - ook zij verruilden hun leven in de stad voor eentje met meer natuur - maar Hanne is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van, zeker nadat ze het boek #GAAN schreef. 

Op hoge hakken naar Natuurmonumenten

Het roer omgooien is niet gemakkelijk, want waar moet je beginnen? Toen Hanne besloot om te stoppen met haar commerciële baan in de reclamewereld solliciteerde ze veel bij organisaties als het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en ook Natuurmonumenten. Bij die laatste kwam ze persoonlijk haar sollicitatiebrief brengen, op hakken.

Een beetje opvallend was dat wel en inmiddels zijn de pumps dan ook ingeruild voor groene wandelschoenen. Hanne combineert haar communicatie-achtergrond nu met een buitenbaan: ze blogt, vlogt en Twittert erop los. Het boswachtersvak leerde ze onder andere van Jan Verkerke, al 45 jaar boswachter voor Natuurmonumenten.  

Zondag niks te doen? Wandel langs uitzichtpunt de Machine aan het Naardermeer! Foto: Hanne Tersmette   

Alle beestjes helpen

Omdat Hanne geen boswachtersachtergrond had, werd ze in drie maanden door collega's klaar-gestoomd voor de job. Ze ging mee naar wild- en vogeltellingen, leerde welke afdrukken bij elk dier horen, hoe je een meeuw van een kiekedief onderscheidt en nog héél veel meer. "In het begin vond ik het heel raar dat een vergadering werd gestaakt omdat er een zeldzame vogel voorbij vliegt, maar nu doe ik er vrolijk aan mee."

Dat het een goede beslissing is geweest om het over een andere boeg te gooien, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar - zo vertelt Hanne ons - het is ook gewoon een baan met de gewone banendingen en het rondmaken van financiën of beleid hoort er ook bij. Alleen het grote verschil is dat er nu een hoger doel is: het behouden van de natuur, en dát geeft energie en voldoening. 

Wil jij meer de natuur in?

Gewoon doen! In de vlog hierboven legt Hanne uit hoe je het best een edelhert kunt spotten in het wild. Maar, in de natuur zijn is veel leuker als je weet naar welke dieren je kunt zoeken en als je bijvoorbeeld vogels aan hun geluid kunt herkennen. Eerst een keertje met een kenner meegaan is dus een aanrader. Gelukkig kun je daarvoor terecht bij veel natuurgebieden in Nederland.

Zo kun je via Natuurmonumenten meedoen aan onder andere vaartochten, wadexcursies, wandelingen en vogels kijken. De complete agenda staat gewoon online en je ziet meteen hoe duur het is om mee te doen. Lid of geen lid, aan de activiteiten van Natuurmonumenten kan je altijd meedoen. Ga dus eerst met een expert op pad en wie weet ben je binnen no time een kenner!

Of misschien wil je zelf ook wel aan de slag als boswachter: check dan snel de vacatures van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten!

Deze blogs geven ook natuur-inspiratie 

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!