Eten en drinken
Zero waste

Van koffiedik naar business model 

Deze ondernemers gingen aan de haal met koffieresten
28-02-2020 - door Anne
Koffiedik

Koffie: we noemen het ook wel eens het zwarte goud. Maar al lang niet meer alleen vanwege de heerlijke smaak! Inmiddels hebben verschillende ondernemers een heus business model opgezet rondom koffieresten. Dat is hard nodig, want we produceren maar liefst 120 miljoen kilo koffiedik per jaar in Nederland. 

Oesterzwammen op koffiedik

Koffiedik is een perfecte voedingsbodem gebleken voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Het circulaire initiatief Rotterzwam is al sinds 2015 actief in het kweken van oesterzwammen op koffieresten. Dit doen zij door koffiedik op te halen bij Rotterdamse horeca- en cateringbedrijven, om vervolgens de gekweekte oesterzwammen weer af te zetten bij diezelfde (bedrijfs)restaurants. 

In Utrecht vinden we een soortgelijk initiatief genaamd Fungi Factory en in Limburg wordt er op eenzelfde manier gewerkt door Zwamburg. Ook Amsterdam is voorzien van een duurzame paddenstoelenkwekerij genaamd GRO. Wil je het thuis ook proberen? Bestel dan een DIY-kit bij een van deze aanbieders.

 Wil je zelf je koffiedik hergebruiken? Bestel dan een Growkit bij Rotterzwam!

Van koffiedik naar inkt

Wist je dat zwarte inkt zeer vervuilend is? Zwarte inkt wordt namelijk geproduceerd met het zogenaamde carbon black pigment, dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Hoog tijd voor een duurzamer alternatief, vond CaffeInk. CaffeInk ontwikkelde een inkt gemaakt uit koffieresten door het donkere pigment uit koffiedik te onttrekken. 

CaffeInk is het eerste bedrijf ter wereld die via deze unieke methode zwarte inkt maakt van koffieprut. CaffeInk won met hun idee de derde prijs bij de ASN Bank Wereldprijs in 2019 en het doel is om eind 2020 een eerste productielijn in de markt te zetten. Meer weten over CaffeInk? Lees dan dit interview met de ondernemers en bekijk onderstaande video.

Zeep van koffiedik

Je handen wassen met afval? Dat klinkt tegenstrijdig, maar SOOP laat zien dat het kan! SOOP produceert namelijk zeep met ingrediënten die afkomstig zijn uit reststromen - waaronder koffiedik. Op dit moment bestaat het SOOP-assortiment uit twee vaste zepen en twee vloeibare zepen.

Het koffiedik zorgt voor een scrubeffect en er worden resten van sinaasappelschillen gebruikt om de zeep een heerlijke natuurlijke citrusgeur te geven. Meer weten over SOOP? Lees dan hier een interview met de ondernemers.

Een foto van de zeep, genaamd SOOP, die is gemaakt van koffieresten en overgebleven sinaasappelschillenSOOP: het circulaire zeepje gemaakt van koffieresten en overgebleven sinaasappelschillen

Koffiedik als grondstof voor bioplastic

Ook het Nederlandse Coffee Based onderzoekt hoe koffiedik kan worden ingezet als grondstof voor een nieuw product. Zij startten met het ontwikkelen van een notitieboek gemaakt uit koffiedik. De kaft van dit notitieboek is gemaakt van koffiedrab en een biologisch bindmiddel. Het papier dat wordt gebruikt voor het notitieblok is ook nog eens 100% gerecycled.

Maar Coffee Based ziet nog veel meer mogelijkheden om koffiedik te gebruiken als grondstof voor bioplastic. Dienbladen, plantenpotten, verlichting, meubels en koffiebekers: het is allemaal in ontwikkeling. Heb jij een idee of een verzoek? Dien het in op hun site en wie weet komen ze bij je terug met een nieuw coffee based ontwerp!

Een notitieboek waarvan de kaft is gemaakt van koffiedikFoto: Notitieboek van Coffee Based via Loopedgoods

Parfum van koffiedik

Parfum gemaakt uit afval: dat klinkt misschien niet erg aantrekkelijk. Toch is het de ondernemers van RUIK gelukt om lekkere luchtjes te creëren uit reststromen. Zo maken zij bijvoorbeeld parfums van gedumpte rozen, oude dennenbomen, overgebleven sinaasappelschillen én - hoe kan het ook anders - koffieresten.

De parfums bestaan voor 90% uit biologische ingrediënten en zijn 100% vegan en cruelty free. De ondernemers van RUIK waren finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2017. Meer weten over deze duurzame parfums? Lees dan hier een interview met de ondernemers.

Parfum ZET van de duurzame parfumiers RUIK is gemaakt van koffieafval.

Dubbeldekkers op biobrandstof van koffiedik

Sinds 2017 rijden de welbekende rode dubbeldekkers in Londen op biobrandstof gemaakt uit koffiedik. Deze innovatie werd geïntroduceerd door de Britse start-up bio-bean. De biobrandstof voor de dubbeldekkers bestaat voor 80 procent uit diesel; de resterende 20 procent is een mix van biobrandstof en een vloeistof die wordt gewonnen uit de recycling van koffieprut.

Volgens bio-bean zal de CO2-uitstoot van deze bussen hiermee met 10 tot 15 procent worden verminderd. De volgende stap is om ook taxi's en vrachtwagens op koffiedik te laten rijden. Kortom, een ontwikkeling om in de gaten te houden!

Vind jij circulaire initiatieven ook zo interessant? Lees verder:

Profile picture for user contact_93680
Anne
Auteur
Ik werk als freelance content creator voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Door hun boodschap te verspreiden, wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de betere wereld van morgen.