Eten en drinken

Van je bord naar de prullenbak? 

Feit: een derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren.
15-06-2015 - door Lotte
Eten & Drinken

Foto: Instock Fotografie: Julien C Balmer

Zo vertelt ons deze infographic van de universiteit van Wageningen.  Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel de kliko ingegooid of onnodig laagwaardig verwerkt. Voedselverspilling vind je overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar ook thuis, zo schrijft de Wageningen UR in het dossier 'Voedselverspilling'. Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling.

Wagentjes met restanten

Bij restaurant Instock kun je ontbijten, lunchen en dineren met gerechten die worden gemaakt van producten die anders waren verspild. En daarmee redden ze eten van de afvalbak. ’s Ochtends rijden ‘food rescuers’ in een elektrisch wagentje langs een aantal Albert Heijn filialen. Daar worden producten klaargezet die niet meer verkocht kunnen worden maar nog wel aan de wettelijke eisen voldoen. Hierbij gaat het dus niet om producten die over de datum zijn maar om bijvoorbeeld brood van een dag oud of groenten, fruit en aardappelen die net niet mooi genoeg zijn. Maar ook producenten die leveren aan de supermarkt hebben vaak reststromen. Instock krijgt steeds meer toegang tot deze reststromen, waardoor de producten alsnog een goede bestemming krijgen.

Inmiddels zijn er bij Instock al meer dan 40.000 borden met eten gered en is de ambitie om door te groeien.

Soep van kromme komkommers

Het intitiatief 'Kromkommer' maakt zich sterk voor groente en fruit dat in Nederland wordt verspild (zo'n 5 tot 10%!) omdat ze te krom, te dik, te klein, te veel zijn...… Kromkommer vindt dat krom. "Kromkommer brengt deze gekke groente weer terug op JOUW bord. Zo maken we samen van Krom het nieuwe recht!  Kromkommer zet zich in voor minder verspilling met projecten door de hele voedselketen. Van boer tot bord doen we activiteiten om gekke groente weer op de kaart te zetten. Vorig jaar hebben we de allereerste soeplijn van gekke groente gelanceerd en nu werken we aan nieuwe jummie producten."

Brood als grondstof

De initiatiefnemers van Broodnodig zagen brood in weggegooid brood. En daarom startten zij het project 'Broodnodig: Het creëren van een stadsfabriek waar broodafval de grondstof is voor biogas, papier en paneermeel. Broodafval is de bron! Benieuwd hoe je met oud brood nieuw brood kan bakken? Broodnodig heeft een leuke DIY. Duizenden mensen kunnen nu aan de slag met hun broodafval en zo redden we duizende sneetjes uit de vuilnisbak.

Je diner in een bakje

Foodiebag  zag ook een kans. In de horeca wordt veel voedsel weggegooid. Foodiebag ontwikkelde een bakje waarmee het taboe op de 'doggiebag' wordt doorbroken en steeds meer horecagelegenheden restanten van de maaltijd meegeven aan gasten.

Koken van resten

We zijn ook fan van het GEEF Café: een restaurant waar iedereen zelf bepaalt wat hij betaalt. En het concept is niet alleen sociaal, ook voedselverspilling staat op de kaart. Het café gaat koken op basis van groenten die “over” zijn. "Gewoon, omdat er een vlekje op zit bijvoorbeeld. Iedere week halen we deze restproducten op bij de groothandel en maken er nog diezelfde dag een lekkere maaltijd van. Zo gaan we voedselverspilling tegen. Alle overige producten zijn zoveel mogelijk biologisch en lokaal." Lees meer over de plannen op doorgaan.nl.

Eten delen

Foodsharing, winnaar van de ASN Bank Wereldprijs in 2014, zet zich ook in tegen verspilling. Ze slaan daarbij twee vloegen in één klap: minder verspilling én meer verbinding. Dat doen ze door het plaatsen van kasten waar voedsel dat nog heerlijk is in gaat, en waar mensen die net een potje tomatensaus nodig hadden het eruit kunnen halen om hun maaltijd compleet mee te maken. 

En heb je eten teveel gekookt? Geen probleem, zet je kookkunst op het platform Thuisafgehaald en vind een buur die graag een vorkje meeprikt. Gezellig én minder verspild! 

En jij? Hoe ga jij voedselverspilling tegen?

 

 

 

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.