Klimaat

Van gras tot biobrandstof 

Gaan we in de toekomst vliegen op gras?
01-05-2017
gras biobrandstof

Veel groene dromers zouden maar wat graag de wereld over willen vliegen, maar doen dat niet omdat er enorm veel fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Gelukkig wordt er achter de schermen hard gewerkt aan allerlei groene brandstoffen. Zo hebben bio-ingenieurs van de Universiteit Gent onlangs een proces ontwikkeld om van gras een biobrandstof te maken. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen maar wie weet vliegen we over een paar jaar wel op gras!

 

Het gras is altijd groener..

Onze zuiderburen hebben een proces ontwikkeld dat van gras een biobrandstof kan maken. Dat is hard nodig, want op dit moment is het grootste deel van de energie die we verbruiken afkomstig uit fossiele bronnen die een enorme schade aanrichten aan het milieu. 

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe en duurzame brandstoffen. Zo deed doctoraatsstudent Way Cern Corn onderzoek naar gras als biobrandstof. Hij zei daar over:

“Gras is er in overvloed, dus zou het ideaal zijn als biologische brandstof. In mijn onderzoek heb ik methodes getest die gras kunnen afbreken en behandelen tot het gebruikt kan worden als brandstof.”

gras biobrandstof

Van gras naar biobrandstof

In het persbericht van Universiteit Gent staat uitgelegd hoe het omzetten van gras tot biobrandstof precies werkt:

Het gras krijgt eerst een voorbehandeling zodat het makkelijker biologisch afbreekbaar is. Vervolgens worden er bacteriën toegevoegd die de suikers in het gras omzetten naar melkzuur en daarvan afgeleide stoffen. Dit melkzuur kan dienen als chemische stof die andere verbindingen kan produceren zoals bio-afbreekbaar plastic of brandstof.

Tijdens dit onderzoek werd melkzuur in capronzuur omgezet. Dat zuur werd via elektrolyse omgezet in decaan, wat gebruikt kan worden in brandstof voor auto’s en vliegtuigen. Deze ontwikkeling kan een enorme impact maken op de luchtvaart. Er bestaan namelijk al wel elektrische auto’s, maar nog geen elektrische vliegtuigen. Volgens onderzoekers zal dat ook nog zeker een aantal decennia duren.

Een addertje onder het gras

Wij zijn natuurlijk wel benieuwd hoeveel gras er nodig is om een vliegtuig van de grond te krijgen en hoe het eigenlijk zit met de CO2-uitstoot van deze nieuwe brandstof. Het kan nog even duren voor we daar antwoord op krijgen. De hoeveelheid biobrandstof die op dit moment uit gras gemaakt kan worden is namelijk nog beperkt tot een paar kleine druppeltjes. Dat komt omdat het huidige proces erg duur is. Bovendien moeten motoren ook compatibel zijn met de groene brandstof. Onderzoeker Way Cern Corn is toch erg positief over de toekomst:

“Als we dit verder kunnen blijven optimaliseren en samenwerkingen met bedrijven aangaan, kunnen we het prijskaartje doen dalen – en vlieg je binnen een paar jaar misschien wel echt op gras!”