Van geluidswal tot duurzame stroom 

Deze geluidswal is het zoveelste staaltje innovatie op de Nederlandse wegen
10-05-2017
De geluidswal levert genoeg groene stroom op voor 10 huishoudens

De geluidswal bij Pijnacker

Rijd je weleens tussen Pijnacker en Nootdorp (met natúúrlijk je elektrische autootje)? Dan rijdt je sinds eind 2017 langs een Nederlands primeurtje: een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen.

Groene stroom voor 10 huishoudens

Het zonnescherm, ontwikkeld door Bam Infra, moet over tien jaar gemiddeld op jaarbasis 30 megawattuur opwekken. Dat is genoeg voor 10 huishoudens. Het opvallende scherm is 480 meter lang en steekt 2,5 meter boven het maaiveld uit. Dit levert een oppervlak van zo'n 600 vierkante meter op! Het geluidsscherm past bij de ambitie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp om klimaatneutraal te zijn en om in de toekomst over voldoende en betaalbare energie te beschikken. Wethouder Melzer van Pijnacker vertelt hierover tegen Pijnacker-Nootdorp TV: ‘De energie wordt geleverd aan de wijk erachter waardoor bewoners dubbel profiteren van het scherm: minder geluid van de weg én groene stroom uit eigen wijk.’

Zonnecellen in glas

Volgens Richard Veenstra, tendermanager bij Bam Infra is het een primeur in Nederland: “Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren”. En juist dat is het unieke aspect eraan. “In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.”.  Het scherm bestaat dus uit twee dikke glazen platen, waar de cellen tussen zitten. Dit werd samen met met zonnepaneelbedrijf SXC Solar ontwikkeld. De cellen zelf zijn overigens maar 0,1 mm dik. 

De zonnecellen zijn ingebed in extra dik glas van 8 mm aan de voor- en achterzijde. Zo hebben vandalen geen kans en zijn ze ook goed beschermd tegen opspringende steentjes van het afval en extreme weersomstandigheden. Het enige mogelijke probleem? Langs de weg kan het behoorlijk vies worden. Wanneer er teveel aanslag op het scherm komt, presteren de zonnecellen minder. Voor een deel wordt die aanslag weggespoeld door de regen, maar daarnaast denkt BAM Infra aan een schoonmaakbeurt op gezette tijden.

Innovatie op de Nederlandse wegen

De geluidswal is de zoveelste innovatie op het gebied van infrastructuur. En keer op keer blijkt dat Nederland koploper is op dit gebied. Zo ligt in Friesland een fietspad van gerecycled wc-papier, in Krommenie, Noord-Holland, ligt sinds 2014 een fietspad dat volledig voorzien is van zonnecellen. Ook langs de A50 vind je al zonneschermen, die door Heijmans geplaatst zijn in het kader van hun Solar Highways project. En dan is er nog de Weg van de Toekomst in Oss, waarin veel innovatie wordt gebundeld, en die eind 2014 veel aandacht kreeg. Al gaat dat nog niet altijd even goed. Maar hé, echte innovatie begint bij doorzetters.