Eten en drinken
Tech

Van eendenkroos tot voedselbron 

Steeds meer innovatieve bedrijven onderzoeken de mogelijkheden van eendenkroos!
21-09-2016
eendenkroos in actie

Eendenkroos. Je weet wel, dat groene plantje dat veel vijvers bedekt. Het is vast niet iets waar je dagelijks over nadenkt, maar dat spul zit boordevol eiwitten. En precies daarom heeft de wereld het nodig, volgens Hans Derksen.

[ Dit artikel is geüpdatet in augustus 2020 ]

De voordelen van eendenkroos

Hans Derksen is een van de oprichters van ABC Kroos, een bedrijf dat eiwit uit eendenkroos haalt. Volgens Derksen heeft dit plantje meer voordelen: "Kroos groeit heel snel, zodat je eigenlijk iedere week kunt oogsten, bijna het hele jaar door. Met één hectare eendenkroos kun je per saldo net zoveel eiwit produceren als met tien hectare soja. Zeker in kassen - waarvan er tegenwoordig veel leegstaan - is die productie tot in detail te controleren." Het is niet voor niets dat ook de Universiteit van Wageningen onderzoek doet naar het plantje.

Het voedsel van morgen?

De weg naar het bord voor eendenkroos is wel nog ver. Vooral de consumentenperceptie is natuurlijk iets waar aan gewerkt moet worden. Daarom noemt ABC Kroos het eendenkroos ook wel 'Waterlinzen' of 'lemna'.  Een stuk toegankelijker!

ABC Kroos is niet het enige bedrijf dat eiwit-goud ziet in kroos. Ook de Nederlandse jongens Tony Martens en Maurits van de Ven van het merk Plantible Foods hebben het kroos ontdekt als eiwitbron. Zij haalden in Amerika onlangs 4,6 miljoen dollar aan financiering op voor het opschalen van hun eendenkroosproductie. 

Eendenkroos: voedsel met een lage impact

Het eendenkroos is een ideaal product, aldus Tony en Maurits. Er zijn weinig pesticiden nodig, water dat gebruikt wordt voor de teelt in een aqua farm kan worden gerecycled en van 100 kilo eendenkroos maak je ongeveer 1  kilo eiwitpoeder. 

Oprichters Tony en Maurits van Plantible Foods 

Alternatief voedsel in de spotlights

Wordt eendenkroos de nieuwe eiwitbron van de toekomst? Hoe dan ook, onderzoek naar nieuwe manieren om de wereld te voeden staat in de schijnwerpers. Zo gebruikt Spireaux algen om voedsel een gezonde boost te geven. Marc Foods onderzoekt het telen van gewassen op zilte grond en de Dutch Weed Burger maakt heerlijke burgers van zeewier. Het is slechts een kleine greep uit de broodnodige zoektocht naar nieuwe voedselbronnen. En wie weet ligt het antwoord wel dichterbij dan je denkt, in je eigen vijver.