Van eendenkroos tot voedselbron 

ABC Kroos onderzoekt de mogelijkheden van het groene vijverplantje als nieuwe eiwitbron

21-09-2016

Eendenkroos. Je weet wel, dat groene plantje dat veel vijvers bedekt. Het is vast niet iets waar je dagelijks over nadenkt, maar dat spul zit boordevol eiwitten. En precies daarom heeft de wereld het nodig, volgens Hans Derksen.

De voordelen van eendenkroos

Hans Derksen is een van de oprichters van ABC Kroos, een bedrijf dat eiwit uit eendenkroos haalt. Volgens Derksen heeft dit plantje meer voordelen: "Kroos groeit heel snel, zodat je eigenlijk iedere week kunt oogsten, bijna het hele jaar door. Met één hectare eendenkroos kun je per saldo net zoveel eiwit produceren als met tien hectare soja. Zeker in kassen - waarvan er tegenwoordig veel leegstaan - is die productie tot in detail te controleren." Het is niet voor niets dat ook de Universiteit van Wageningen onderzoek doet naar het plantje.

Het voedsel van morgen?

De weg naar het bord voor eendenkroos is wel nog ver. In gesprek met Trouw laat Hans Derksen weten: "De huidige Brusselse regelgeving verbiedt eendenkroos voor menselijk consumptie." Derksen verwacht dat eendenkroos 'eind 2017, begin 2018' wel toegestaan is. "Tot die tijd zitten wij vooral bij klanten en andere geïnteresseerden aan tafel."

Alternatief voedsel in de spotlights

Wordt eendenkroos de nieuwe eiwitbron van de toekomst? Hoe dan ook, onderzoek naar nieuwe manieren om de wereld te voeden staat in de schijnwerpers. Zo gebruikt Spireaux algen om voedsel een gezonde boost te geven. Marc Foods onderzoekt het telen van gewassen op zilte grond en de Dutch Weed Burger maakt heerlijke burgers van zeewier. Het is slechts een kleine greep uit de broodnodige zoektocht naar nieuwe voedselbronnen. En wie weet ligt het antwoord wel dichterbij dan je denkt, in je eigen vijver.