Van chocola tot aan sperma: de gekste dingen worden met de fiets bezorgd. 

14-08-2015
Foto: Watson House (Flickr)

Foto: Watson House (Flickr)

In Nederland zijn we allemaal opgegroeid met fietsen. We hebben een echte fietscultuur en daar staan we internationaal om bekend. Tot zo ver is er dus niets nieuws aan fietsen, maar wat wel nieuw is, is dat de fiets steeds vaker bewust wordt gebruikt als transportmiddel, zowel in Nederland als in het buitenland. Iedereen weet dat je in de stad vaak sneller bent met de fiets dan met de auto én je stoot geen schadelijke stoffen uit. Wij zetten hier een aantal Nederlandse en buitenlandse fietsbezorgdiensten op een rij.

1. De chocoladeverkopers

Wie houdt er niet van chocola? Paul en Emma - alias de chocoladeverkopers - in ieder geval wel. Maar De Chocoladeverkopers zijn fijnproevers, zij houden van chocolade die niet in de supermarkt te koop is. Ze verkopen chocola die ze zelf lekker vinden en die puur en eerlijk geproduceerd is. Veelal van kleine producenten. Omdat Paul en Emma op hun eigen manier bij willen dragen aan een betere wereld vervoeren ze de chocola in Nederland met de fiets.

2. TringTring

Amsterdam wordt een een stukje stiller en schoner doordat TringTring pakketjes met de fiets bezorgt. Althans, dat is de achterliggende gedachte. TringTring combineert online winkelen met een bezorgdienst. Bovendien creëren ze een nieuwe afzetmarkt voor lokale ondernemers omdat TringTring hun een platform biedt om hun producten online te verkopen. Bestellen doe je via de app. Binnen een uur worden jouw boodschappen bij je thuis afgeleverd.

3. De Spermafiets

In Kopenhagen wordt donorsperma met een aandachttrekkende zaadcelvormige fiets naar de plaats van bestemming gebracht. De Europese spermabank Nordisk Cryobank wilde sperma op een milieuvriendelijke wijze vervoeren en kwam toen met deze fiets. Met de bijzondere fiets hoopt de spermabank ook nieuwe zaaddonoren te trekken.

4. De lijkfiets

In Kopenhagen nemen ze fietsen echt serieus. Daar kun je ook de laatste rit van je leven milieuvriendelijk op de fiets afleggen. De begrafenisondernemer Sille Kongstad werd geïnspireerd door koetsen die door paarden werden getrokken en bouwde een eenvoudige en elegant begrafenisfiets

5. Bicycle Coffee

Kwaliteitskoffie, geproduceerd op duurzame boerderijen, op de fiets bezorgd. Dat is wat Bicyle Coffee doet. Bicycle koffie fietst de koffie rond in Tokyo, Oakland en Los Angeles. Overigens kun je ook in Groningen koffie met de fiets laten bezorgen door koffiestation.

6. Petal & Cycle

Vanuit hartje Londen bezorgt Petal & Cycle binnen 90 minuten boeketten met de fiets. Elke maand ontwerpen ze een paar boeketten aan de hand van de bloemen die beschikbaar zijn op de markt. Bij Petal & Cycle geloven ze dat de bloemen de impact moeten veroorzaken en niet het bezorgen, vandaar dat ze voor de fiets hebben gekozen.