UrbanCampsite Amsterdam is weer geopend! 

Op de UrbanCampsite Amsterdam kan je overnachten in toffe kunstobjecten met een wetenschappelijk tintje. Wat is jouw favoriet?
08-06-2017
UrbanCampsite Amsterdam - Jeroen Staats

UrbanCampsite Amsterdam - Sleeping Pod - Foto: Jeroen Staats

UrbanCampsite Amsterdam is een reizende camping waar je kunt komen overnachten in de meest bijzondere kunstobjecten. Tijdens de vorige editie stond de camping op het strand, dit jaar staan ze op het Science Park in Amsterdam. Je kunt er komen slapen in een biologisch afbreekbare Bed & Breakfast, een miniklooster en andere gave objecten. We spraken mede-initiatiefnemer Anette van Driel over het thema van dit jaar: The art of tech-living.

The art of tech-living

UrbanCampsite Amsterdam is een reizende camping waar kamperen en kunst samenkomen. Anette vertelt dat alle objecten zijn ingericht als hotelkamer en aansluiten bij het thema:

“Het thema van dit jaar is The art of tech-living, oftewel: de kunst van toekomstig wonen en leven. Dat thema hebben we meegegeven aan kunstenaars met de vraag een ontwerp te maken dat daar bij past. Uiteindelijk zijn er een aantal ontwerpen geselecteerd die samen een mooi totaalplaatje vormen en aansluiten bij de locatie: het Science Park in Amsterdam.”

“Die combinatie van kunst en wetenschap voelt voor ons heel logisch. Wetenschap en kunst zijn namelijk nauw aan elkaar verwant. Wetenschap probeert de wereld te begrijpen en met behulp van techniek te veranderen, kunst toont een wereld die nog niet bestaat. Zonder Jules Verne geen campingvluchten naar Mars!”

Second Skin (two person monastry) van Rob Sweere

Urban Campsite Amsterdam

Urban Campsite Amsterdam is voor iedereen toegankelijk. Anette en haar team willen ook graag een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken:

“Iedereen is welkom en er komen gelukkig ook mensen van alle leeftijden kijken. Kinderen vinden het hartstikke leuk en mensen van 80 ook. Het zijn over het algemeen wel mensen tussen de 20 en 40 jaar die blijven overnachten. Dan moet je denken aan jonge stelletjes of gezinnen met kinderen. Kinderen vinden het zo ontzettend leuk en spannend hier!”

Dat begrijpen wij wel, want alle objecten spreken enorm tot de verbeelding. Zo is er bijvoorbeeld een miniklooster met eikenboom, een roze vlot dat het gesprek over klimaatverandering stimuleert en allerlei andere toffe objecten die recht van een andere planeet lijken te komen. Verder kan je ook deelnemen aan verschillende activiteiten, een beetje rondhangen in een publieke ontmoetingsplek of heerlijk tot rust komen in een echt kuurpaviljoen.

Univers 9 van Robbert van der Horst

Science Park 

Je kunt Urban Campsite Amsterdam vinden op het Science Park in Amsterdam-Oost, waar natuurwetenschappelijk onderzoek, exacte wetenschap, ICT en biologie zijn gehuisvest. Het team heeft heel bewust gekozen voor deze locatie:

“Het Science Park is een plek die maar weinig mensen kennen. Door hier neer te strijken proberen we zichtbaar te maken wat er hier allemaal gebeurt. Er staat bijvoorbeeld een waterpomp die slootwater zuivert en er is een tekst te vinden van een promovendus die een stofje uit urine haalt dat lijkt op mest.”

“Naast de UrbanCampsite ligt Anna’s Tuin & Ruigte. Dat is een initiatief van team Green Science Park om samen met studenten, bewoners en bezoekers een permacultuur in te richten, om biodiversiteit te stimuleren en actief kennis te genereren en delen over de natuur en alternatieve vormen van landbouw.”

“Zelf proberen we zoveel mogelijk off-grid te zijn en alles duurzaam te doen. Zo is er bijvoorbeeld ook een zelfvoorzienend toiletgebouw en maken we gebruik van zonnepanelen.”- UrbanCampsite Amsterdam - TRU - Foto: Jeroen Staats

Tru van Akko Goldenbeld en Miriam van Eck

Slapen in een kunstwerk

Het team van UrbanCampsite Amsterdam vindt het leuk om bezoekers op een andere manier naar kunst te laten kijken. Volgens Anette beleef je kunst hier op een unieke manier:

“Deze tentoonstelling is heel anders dan andere tentoonstellingen in Nederland. Waar je normaal gesproken alleen maar naar een tentoonstelling mag kijken, kan je er hier in rondwandelen en zelfs in een kunstwerk overnachten. Zo wordt het veel meer een beleving en blijven de verhalen er achter ook beter hangen.”

Een mooi voorbeeld van een bijzonder object is de Sleeping Pod, waar je overdag heerlijk naar de voorbijdrijvende wolken kunt kijken en ’s nachts naar de sterren. In de Magix Box slaap je in een grote camera obscura. Hier komt er via een lens in een gaatje aan de wand de buitenwereld op zijn kop het verblijf binnen! Waiting for Water - Stefanie Rittler & Sascha Henken - Foto: UrbanCampsite Amsterdam

Waiting for Water van Stefanie Rittler en Sascha Henken

Plan je bezoek

De UrbanCampsite is tussen 1 juni en 1 september te bezoeken. De officiële opening van de UrbanCampsite Amsterdam is zaterdag 10 juni tussen 15.00 en 19.00 op Science Park 904. Alle objecten zijn te reserveren via AirBnB. 

Wil jij meer weten over alle unieke objecten en de camping? Klik dan hier voor de site van UrbanCampsite Amsterdam. De prachtige afbeeldingen bij dit stuk zijn gemaakt door Jeroen Staats (Foto 1 + 4) en UrbanCampsite Amsterdam.