Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Upstaa maakt werken gezonder 

We zitten allemaal veel te veel tegenwoordig en dat is hartstikke ongezond. Upstaa gaat daar verandering in brengen.
20-02-2018 - door Milou
Het houten standaard is makkelijk in elkaar te zetten en past op ieder bureau | Foto: Upstaa

Het houten standaard is makkelijk in elkaar te zetten en past op ieder bureau | Foto: Upstaa

Wist je dat we gemiddeld 8,7 uur per dag zitten? En dat dit allerlei gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Vrienden Pepijn en Maarten ontwikkelden met Upstaa een slimme oplossing. Wij spraken met de initiatiefnemers én mochten een exemplaar uittesten!

Zitten = het nieuwe roken

Eerst maar eens even wat achtergrond, want wat is er nu eigenlijk mis met (veel) zitten? Oke, 8,7 uur per dag dus. Wij Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. En dit vele zitten heeft risico's voor onze gezondheid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het kan leiden tot hart- en vaatziekten en overgewicht. Gesuggereerd wordt dat lang zitten direct invloed heeft op je stofwisseling en de hoeveelheid mineralen in je botten.

Als je staat is niet alleen je energieverbruik groter, ook je grote beenspieren zijn actief. Zittend gebruik je deze spieren nauwelijks en daardoor neemt de concentratie vetten toe. De hele dag zitten en 's avonds actiever zijn, is dan ook niet de oplossing. Het is juist nodig dat je gedurende de hele dag afwisselt tussen zitten, staan en bewegen.

Kratjes op je bureau

Volgens Pepijn en Maarten begint het besef te groeien dat veel zitten erg ongezond is. Ze zagen in hun eigen omgeving steeds vaker mensen in de weer met stapels boeken en kratjes om hun computer hoger op het bureau te plaatsen. 'Wij dachten, dat moet anders kunnen. En ook mooier'.

En zo ontstond Upstaa. Een houten standaard die gemaakt wordt in hun werkplaats vlakbij Alkmaar. Je zet 'm makkelijk in elkaar, hij past op ieder bureau en is in hoogte verstelbaar. Bij de productie van Upstaa wordt rekening gehouden met mens en natuur. 'We gebruiken uitsluitend gekeurd hout uit gecontroleerde bosbouw en versturen de Upstaa in een efficiënte platte doos waar 0% plastic of pvc in zit.'

Upstaa exemplaren

Upstaa is er in verschillende kleuren en maten | Foto: Upstaa

Put it to the test

Met het team van Voor de Wereld van Morgen mochten we een Upstaa uitproberen. Onze bureaus zijn weliswaar in hoogte verstelbaar, ze kunnen niet zo hoog dat je er staand aan kunt werken. Ideaal dus zo'n Upstaa! Hoewel het in het begin wel even wennen was. Niet alleen omdat je lang(er) staat en je onderarmen niet op een tafel steunen maar ook voor collega's die je ineens ergens bovenuit zien torenen.

Wij hebben de XL versie uitgetest, daarop heb je genoeg plek voor het toetsenbord, de muis en een kopje thee. In het begin is het even zoeken naar de juiste hoogtes maar daarin kun je heel makkelijk wisselen. Als je een tijdje hebt gestaan dan merk je dat je de behoefte krijgt om weer even te zitten, maar dat is dan ook geen probleem. Voor de afwisseling (en om die grote beenspieren te activeren) is het perfect!

Geen water bij de wijn

Pepijn en Maartens tip voor andere (startende) duurzame ondernemers is helder. 'Focus je op dat wat je goed kan, blijf bij de kern van je idee en laat je niet verleiden om water bij de wijn te doen. Wees kritisch en maak het alsof je zelf de klant bent'. Hun plannen voor de toekomst zijn ook al voorzichtig uitgestippeld. Ze willen rustig doorgroeien en nog veel meer mensen fan maken van staand werken.

'We leveren al aan landen om ons heen maar zouden graag in Duitsland, Scandinavië, Frankrijk  en België willen groeien. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of we ook Upstaa’s kunnen maken van gerecycled of circulair materiaal, dat zou echt een kick zijn.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!