Sociaal

Upcycling in de sociale werkplaats 

De prachtige producten van RESCUED! worden in elkaar gezet in de sociale werkplaats. Hoe werkt dat eigenlijk?
14-04-2016

RESCUED! bij de Biga Groep in Zeist

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet Werk en Bijstand, de Wajong en de de Wet Sociale Werkvoorziening. Het doel is dat er in 2026 maar liefst 125.000 extra banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze extra banen zullen bij ‘gewone’ werkgevers zijn, zoals winkels, bedrijven en de overheid. Gemeentes gaan er op toe zien dat iedereen de kans krijgt om mee te draaien. Dit betekent overigens niet dat de sociale werkplaats verdwenen is. Wie op 31 december 2014 een vast contract had mocht blijven.

In één van de landelijke sociale werkplaatsen zit het kantoor van RESCUED! “De mensen van de sociale werkplaats zijn echt onze collega’s geworden.” vertelt een van de oprichters Hans Peter Vles. “We vinden het geweldig om samen onze producten op de kaart te zetten. We dragen die kant van het verhaal wat minder uit, omdat we het eigenlijk vanzelfsprekend vinden dat we zo werken. Maar misschien is het goed om het toch eens te vertellen.”

From waste to wonderful

Vijf jaar geleden lanceerden Hans Peter Vles en Evelien Preisser RESCUED! Samen redden ze de meest alledaagse items van de stort door ze een fris jasje te geven. Zo wordt een oude augurken-pot bijvoorbeeld getransformeerd tot een wonderschone lamp, en vormen oude reclameposters een nieuw notitieblok. Deze en andere verrassende vondsten worden met liefde in elkaar gezet door mensen van 15 sociale werkplaatsen in Nederland.

“Onze payoff is: from waste to wonderful.” Vertelt Hans Peter Vles met een grote glimlach. “We willen uitdragen dat we bewust met spullen en materialen om moeten gaan. RESCUED! gaat daarom in de eerste plaats om hergebruik: om recyclen en upcyclen. Toch vinden we dat het verhaal daar niet stopt. Als je zorgvuldig met materialen omgaat moet je dat doortrekken in alle facetten. Onze eis was dan ook om een werkplek dichtbij huis te vinden. We willen niet dat onze spullen over zee of door de lucht moeten komen. Tot slot vonden we het sociale aspect belangrijk. De samenwerking met een sociale werkplaats voelde daarom als een heel logische stap. Het verhaal klopt van A tot Z.”

Een nieuwe werkwijze

Het kantoor van RESCUED! is gevestigd in het gebouw van de Biga Groep in Zeist, een middelgrote sociale werkplaats. Hans Peter Vles en Evelien Preisser wandelen regelmatig de werkvloer op. “ Er is vaak een afstand tussen de bedenkers en makers. Wij zitten er letterlijk middenin. Dat werkt heel prettig en persoonlijk. In het gebouw zitten nog een aantal bedrijven die samenwerken met de groep. Er is namelijk veel leeg komen te staan. Deze nieuwe manier van ruimte-invulling en samenwerking is nog vrij nieuw.”

 

“Het werken met kwetsbare mensen is soms best moeilijk.” geeft Hans Peter Vles toe.”Je kunt bijvoorbeeld niet heel veel druk bij mensen neerleggen. We hebben geleerd om daar rekening mee te houden in onze productieplanning. Daar staat gelukkig tegenover dat mensen het leuk vinden om voor ons aan de slag te gaan. De producten die ze maken worden in winkels in binnen- en buitenland verkocht. Daar zijn ze trots op, en wij ook natuurlijk!”

 

Wie betaalt dat eigenlijk?

De intensiteit van de samenwerking verschilt per periode. Soms worden er veel producten in elkaar gezet, soms ligt de productie op een lager pitje. Gemiddeld zijn er per week een stuk of 5 mensen van de sociale werkplaats met RESCUED! bezig.

“We betalen de mensen zelf.” Zegt Hans Peter Vles. “We hebben afspraken gemaakt over het type werk dat wordt gedaan. Soms is dat op basis van een uurloon, soms op basis van aantallen. Daar krijgen we elke maand netjes een factuur van. Dat bedrag ligt wat lager dan het normale loon, maar dat zie je ook terug in het tempo. Natuurlijk zijn er ook sociale werkplaatsen die subsidie krijgen, maar wij zijn een onderneming. We hebben een winstoogmerk, maar vinden het wel belangrijk om iets te doen dat maatschappelijk snor zit. Zo helpen we elkaar verder.”

Een sociale toekomst

Steeds meer bedrijven willen wel werken met mensen met een beperking, of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien worden er veel bedrijven ook toe gedwongen. RESCUED! heeft er vanaf het begin voor gekozen en wil die werkwijze in de toekomst doorzetten. Hans Peter Vles: “Het zou fantastisch zijn als we in de toekomst meer vestigingen krijgen. Misschien wel in het buitenland. Het zou dan geweldig zijn als je in andere landen ook kunt samenwerken met een sociale werkplaats. Het is zo’n bijzondere vorm van werken.”

“Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om met sociale werkplaatsen samen te werken. Die kan benut worden.” Hij vervolgt enthousiast: “Ik denk ook dat dat de toekomst is. Dat ondernemers zich gaan vestigen in een sociale werkplaats en er frisse samenwerkingen ontstaan. Nu is de sociale werkplaats een beetje een verborgen wereld waar mensen geen weet van hebben. Als je die sociale werkplekken verbindt met sociale ondernemingen kunnen ze samen de mooiste dingen maken en daarmee naar buiten treden. Dat zou ik van harte toejuichen!”