Uit de Buurtfabriek  

Meubels maken brengt mensen samen
21-01-2016 - door Lotte

De drie initiatiefnemers van Uit de Buurtfabriek: vlnr Ron Krielen, Conor Trawinski, Fanny Griveau. Foto: Uit de Buurtfabriek

Wonen in een nieuwe stad geeft je de inspiratie om op verkenningstocht te gaan. En heel mooie pareltjes in de stad te ontdekken. Dit overkwam mij vandaag, toen ik op bezoek ging bij  'Uit de Buurtfabriek', een werkplaats waar design en sociale cohesie samenkomen. Dat moest ik zien! Conor Trawinski, samen met Ron Krielen initiatiefnemer van het project, ontving mij in PIT, Playing in Town, dat momenteel de ruimte beschikbaar stelt aan de fabriek, en vertelde mij over zijn passie: meubels maken en mensen samenbrengen.

Naief begonnen

"In 2013 begon ik na afstuderen aan de Design Academy met 'We Collaborate', een idealistisch project dat als doel had om mensen vanuit verschillende achtergronden bij elkaar te brengen met design als middel," aldus Conor Trawinski. “Samen met Minsung Wang richtte ik de Corner Spot op, een plek waar we initiatieven wilden verbinden door design. In 2014 organiseerden we de tentoontenstelling "Social&" samen met Vitalis Berckelhof op de Dutch Design Week. Stichting DOEN en het CKE steunden ons financieel daarbij. Dat gaf ons genoeg middelen om de meubels te produceren, maar niet genoeg om op te schalen. Het business model klopte eenvoudigweg nog niet, het was nog te idealistisch.

Hulp van de buurt

We bedachten dat we nooit genoeg tijd zouden hebben om vijftig meubelstukken te produceren voor de DDW, omdat we niet de capaciteit hadden. Toen besloten we de buurt om hulp te vragen. Gepensioneerden en werkzoekenden met timmerervaring: de buurt bleek heel rijk aan krachten en talenten. En daar werd het idee van de Neighbourhood Furniture Factory geboren: Uit de Buurtfabriek.

Hoe het begon

"De fabriek startte in een garage naast mijn woning. Met vier vrijwilligers werkten we in het voorjaar van 2015 keihard aan het produceren van de stukken. Ook kwamen we destijds in contact met Kledingruil atelier Awesome. Zij hadden financiele ruimte voor een nieuwe inrichting, genoeg voor het ontwerp en de materialen, maar niet toereikend voor de productie. Een mooie gelegenheid om hen hulp te bieden! Totdat een buurman klaagde vanwege de geluidsoverlast. Toen alle meubels klaar waren, zijn we gaan zoeken naar een nieuwe locatie. En daar hielp PIT (Playing in Town) ons uit de brand. In een grote werkplaats waar PIT is gehuisvest stelden zij een ruimte aan ons beschikbaar om te werken aan het timmeren, boren, lassen, van alle stoelen en tafels. We zijn PIT daar heel dankbaar voor, zonder deze kans hadden we nooit zo snel kunnen groeien."

Door het dak gegroeid

"En ineens begon het te lopen," vertelt Conor, "we groeiden exponentieel hard. Via het de wonincooperatie Woonbedrijf kwamen we in aanraking met het project 'Tivoli', een project waarbij oude materialen uit renovatiewerkzaamheden van de wijk Tivoli worden gebruikt om nieuwe kastjes te maken. Deze kastjes krijgen ieder een 'sharing' doel in de buurt: een minibieb, een vitrine met geschiedenis over de buurt, gevonden voorwerpen, één voor informatie, en één voor het delen van tuinmaterialen zoals stekjes en zaden."

Wat is social design?

Conor legt uit: "Bij social design staat de mens centraal en niet de vorm of de prijs. 'Hoe maken we met dit product impact op mensen' is de vraag die centraal staat. In de praktijk betekent dat dat we letterlijk samen met mensen ontwerpen, met vrijwilligers en met sociale organisaties die betaalbare materialen nodig hebben."

We zijn er voor de vrijwilligers

"Uit de Buurtfabriek is er voor de vrijwilligers die er werken. We willen hen iets bieden: een plek waar ze zich waardevol voelen en iets kunnen doen. We trainen ze, laten ze nieuwe talenten ontwikkelen en bieden ze een sociaal vangnet. Vaak zijn ze in een situatie terecht gekomen waarbij pyschosociale steun en simpelweg vriendschap niet meer voorhanden was. Wij bieden ze dat."

Investeren in de buurt

"En met deze talenten bieden we organisaties zoals het Kledingruil atelier de mogelijkheid om hun budget te investeren in meubels die door de lokale community heeft gemaakt. Zo wordt het geld opnieuw geinvesteerd in de ontwikkeling van de buurt."

Wat is het businessmodel?

"Om niet afhankelijk te blijven van subsidies hebben we er ook voor gekozen om opdrachten aan te nemen waarvoor de marktprijs vragen. Met het geld dat we daarmee verdienen, kunnen we de organisatie op lange termijn zelfredzaam maken door salarissen, materialen, training, verzekeringen, materialen te bekostigen. Op dit moment werken we met 3 designers en 20 vrijwilligers. We zijn bezig een raad van advies op te zetten."

What's next?

"We zijn nu uit de conceptfase en belanden nu in een fase waarin we moeten gaan zorgen dat we zelfredzaam zijn en continuiteit kunnen bieden. Dat gaan we doen door allereerst een catalogus met meubels te ontwikkelen. In februari gaan we aan de slag met het ontwerpen van nieuwe producten daarvoor. En in maart gaan we de organisatie structureren."

Wat hebben jullie nu nodig?

"De verlanglijst is heel lang, maar de belangrijkste benodigheden:

  • een nieuwe locatie: minstens 100 m2 en krachtstroom
  • leden van de raad van advies die ervaring hebben als ondernemer, als marketeer of als designer
  • financiering: een start-up funding om een jaar lang de huur te betalen zou ons al enorm op weg helpen

Wat is de kracht van de fabriek?

“Hout verbindt. Het maakt mij gelukkig. Meubels maken heeft mij in mijn kracht gezet. Ik wil anderen die ervaring ook bezorgen. En bij de Buurtfabriek komt alles samen: de meubels, de mensen. Kijk bijvoorbeeld naar één van de productieleiders: destijds een designer zonder baan. Toen ze hier begon als vrijwillige ontwerper was ze onzeker van zichzelf. Nu geeft ze leiding aan vijf mensen en leidt ze workshops. Deze plek gaf haar brandstof om te groeien. Daar word ik gelukkig van."

Meer zien

Wil je meer zien van het werk van de Uit de Buurtfabriek? Kom a.s. zaterdag naar de opening van de Recycle kastjes in Tivoli, Eindhoven.

Facebook pagina van Uit de Buurtfabriek

Kun jij Uit de Buurtfabriek helpen met één van bovenstaande vragen? Neem contact op via de Facebook pagina.

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.