Mensenrechten
Tech

Tykn geeft vluchtelingen hun identiteit terug 

Deze blockchain startup maakt vluchtelingen zichtbaar en maakt nu kans op een miljoen dollar.
03-05-2019 - door Amber

Bitcoins als identiteitsbewijs | Foto: André François McKenzie

De in Koeweit geboren Tey Al-Rjula gaat door het leven als ‘invisible man’. Het geboorteregister waar Tey’s geboorteakte was opgeslagen is tijdens de Golfoorlog in 1984 verwoest. Hierdoor is Tey het bewijs van zijn bestaan kwijt en kunnen zijn identiteitsdocumenten niet meer geverifieerd worden. Toen Tey merkte dat veel vluchtelingen tot op de dag van vandaag met hetzelfde probleem te maken hebben, begon hij te werken aan een oplossing voor dit probleem: Tykn. En nu maakt deze slimme oplossing kans op een miljoen dollar!

Digitaal geboorteregister Tykn

Tey ontwikkelde Tykn: een manier om identiteitsdocumenten met blockchaintechnologie vast te leggen, zodat vluchtelingen op een snelle manier kunnen aantonen en bewijzen wie ze zijn. Tykn is een soort digitaal paspoort dat het bestaan van een documenten vastlegt, waardoor vluchtelingen niet meer 'onzichtbaar' door het leven hoeven gaan.

Het idee ontstond in 2012 toen hij gedwongen in een asielzoekerscentrum terecht kwam, nadat zijn Nederlandse werkvergunning was verlopen. Omdat Tey in het asielzoekerscentrum zijn bankaccount niet mocht gebruiken, en hij gek werd van maandenlang hetzelfde eten, bedacht hij dat er ook bezorgdiensten waren die bitcoins accepteerden. Met zijn bitcoins bestelde hij een pizza en tot zijn grote verbazing werd deze zonder problemen bezorgd bij het asielzoekerscentrum.

Papier is fraudegevoelig

Al snel leerde Tey de anderen over de innovatieve Bitcoin en blockchaintechnologie, waardoor de bewoners weer zeggenschap kregen over hun eigen geld. Deze overwinning inspireerde Tey om een groter issue aan te pakken: onzichtbare burgers hun zichtbaarheid teruggeven.

Tykn omzeilt met blockchaintechnologie de problemen rondom papieren identificatie. Papieren documenten zijn namelijk duur en fraudegevoelig. Ook is het systeem door de centralisatie van administratie erg kwetsbaar voor rampen. Omdat blockchain een gezamelijke database vormt waarbij niemand de enige eigenaar is, wordt met Tykn de identiteitsadministratie juist gedecentraliseerd.

Tey Al-Rjula | Foto: Chivas Venture

Kans op een miljoen dollar

Afgelopen december werd bekend dat Tykn de Nederlandse editie van de Chivas Venture heeft gewonnen. Deze wereldwijde wedstrijd ondersteunt sociale ondernemers die 's werelds grootste sociale- en milieuproblemen oplossen. Op 9 mei wordt bekend of Tykn ook de internationale finale heeft gewonnen. Het gaat een spannende avond worden, want tijdens de finale wordt maar liefst een miljoen dollar onder de finalisten verdeeld!

Meer sociale blockchain initiatieven

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!