Sociaal
Lifestyle

Troostdieren knuffelen om je zorgen te vergeten 

Wist je dat dieren een positief effect kunnen hebben op onze gezondheid?
20-06-2016
Troostdieren knuffelen

Afbeelding: theargonautica, Flickr

Dieren kunnen een positief effect hebben op mensen. Wist je bijvoorbeeld dat het omgaan met dieren kan zorgen voor een ontspannen gevoel en een lagere bloeddruk? Bovendien kunnen dieren steun geven, contacten bevorderen, motiveren en het zelfbeeld verbeteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds vaker dieren worden ingezet in de zorg. We zetten een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje:

Dieren in het verzorgingstehuis

In het Rotterdamse project van Stichting Animal Life Foundation worden zelfstandig wonende ouderen én ouderen uit verzorgingshuizen regelmatig bezocht door vrijwilligers met huisdieren. Dat zijn meestal honden omdat die het makkelijkst zijn om mee te nemen. Het leuke van dit project is dat veel ouderen weer helemaal opleven als ze in contact komen met dieren en hun baasjes. Ze kunnen met de dieren knuffelen en verhalen vertellen van vroeger. Veel deelnemers hebben namelijk zelf ook huisdieren gehad. Bovendien zorgt een regelmatig bezoek voor een speciale band tussen de deelnemende mensen en dieren.

Biodynamische Zorghoeve Alblasserwaard

In Papendrecht wordt gewerkt aan een zorgboerderij waar respect is voor mens, dier en natuur. Er zal gebruik gemaakt worden van zonne-energie, aardwarmte, hergebruik van water, windenergie en er zal aandacht zijn voor voedsel(verspilling). Naast jonge ondernemers met innovatieve ideeën is er ruimte voor mensen die een vorm van zorg of dagbesteding nodig hebben. Op de zorghoeve zullen gediplomeerde medewerkers de gasten begeleiden en coachen. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan het programma. Bijvoorbeeld door te helpen met het verzorgen van de dieren, met het onderhouden van de tuin of het draaien van de winkel en theeschenkerij. 

Het Beloofde Varkensland

Dafne Westerhof redt biggetjes en kalfjes van de bio-industrie. Ze koopt ze vrij zodat ze in Het Beloofde Varkensland kunnen leven tot ze omvallen van ouderdom. Tot die tijd kan je langskomen voor workshops en knuffelsessies met deze diertjes. Die knuffelsessies zijn trouwens niet alleen fijn voor de varkens maar ook voor de deelnemers. De workshops zijn een groot succes en werken met open inschrijving.

Therapie met dieren

VUmc Alzheimercentrum, de Open Universiteit in Heerlen en KNGF Geleidehonden doen onderzoek naar het effect van speciaal getrainde honden op de kwaliteit van leven bij jonge mensen (40-65) met dementie. Uit verslagen en onderzoeken in binnen-en buitenland blijkt dat een speciale dementiehond een positief effect kan hebben op mensen met dementie. Zo zouden ze door contact met deze speciale honden minder agressief en geïrriteerd zijn en meer contact zoeken. Bovendien zijn mensen alerter en lachen ze veel meer. Dit jaar worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.