Groene stad
Duurzaam wonen

Trenezia: ‘s werelds duurzaamste kanaalstad 

In Noorwegen worden 1500 huizen van hout gebouwd om een moderne, CO2-vrije stad te creëren.
27-11-2019 - door Birger

Een voorstelling van Trenezia in vogelperspectief | Foto: Waugh Thistleton Architects

In een poging om de leeglopende Noorse stad Bergen nieuw leven in te blazen, kwam het Londense architectenbureau Waugh Thistleton Architects met een ambitieus, duurzaam plan op de proppen, genaamd Trenezia. Zij gaan zo’n 1500 woningen bouwen op de wateren van het Store Lungegårdsvannet-meer, een baai die Bergen doormidden splijt. Door gebruik te maken van hout, zonnepanelen en warmtepompen wordt de woongemeenschap geheel emissievrij. In 2026 kunnen de eerste bewoners intrekken.

Bergen loopt leeg

Het centrum van de kuststad Bergen loopt langzaamaan leeg. Bewoners proberen te ontsnappen aan de drukte door uit te wijken naar de voorsteden om in vrijstaande huizen te wonen. Als gevolg van deze volksverhuizing raakt het stadscentrum in verval: winkels en restaurants kunnen maar met moeite de deuren open houden.

De gemeente van Bergen besloot dat het tijd was om het centrum een tweede leven in te blazen. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder projectontwikkelaars voor de bouw van enkele duizenden woningen. Een klein probleempje voor de ontwikkelaars: rondom de stad liggen 7 bergen waardoor de ruimte voor nieuwbouw beperkt is. Het Engelse architectenbureau Waugh Thistleton bedacht echter een slimme oplossing: een Noorse versie van Venetië.

Een Noors Venetië, zie jij jezelf hier al wonen? | Foto: Waugh Thistleton Architects

Trenezia

Volgens de Noorse vastgoedontwikkelaar BOB vormt het Store Lungegårdsvannet-meer, gelegen tussen het oude historische stadscentrum in het westen en het nieuwe culturele deel in het oosten, de ideale locatie voor een nieuw residentieel centrum in Bergen. Ole Kleppe, de baas van BOB, vertelt: “Door een deel van het wateroppervlak in te nemen, kunnen we de stad op een duurzame manier verder ontwikkelen en krijgt Bergen er een geweldige nieuwe attractie bij”.

In totaal zullen zo’n 1500 huizen op het meer worden gebouwd. Ze worden geplaatst op een reeks kunstmatige eilanden die met de kust verbonden zijn door een publieke promenade, die de “centrale wervelkolom” vormt. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners tegen 2026 intrekken.

De naam van het project? Trenezia. Het is een duidelijke knipoog naar de beroemde Italiaanse “stad van het water” waarop het ontwerp is gebaseerd. Ook refereert de naam van de kanaalstad aan het materiaal waaruit de huizen gebouwd gaan worden: bomen (in het Engels trees). 

Gerelateerd: Oceanix City: de drijvende stad van de toekomst

Alle woningen worden gebouwd in hout, een duurzamer bouwmateriaal dan "gewone" materialen als beton. | Foto: Waugh Thistleton Architects

Een CO2-neutrale stad van hout

Duurzaamheid is een prioriteit in het ontwerp van Trenezia. Zo worden de funderingen van de huizen gevuld met afvalresten van nabijgelegen infrastructuurprojecten. Ook is er gekozen voor een bijzonder duurzaam bouwmateriaal: hout. Bouwen met hout bespaart op CO2-uitstoot, in vergelijking met traditionele bouwmaterialen, en hout slaat koolstof op gedurende de levensduur van de woningen. 

De opmerkelijke keuze van de Londense bouwmeesters komt niet uit de lucht vallen. Tien jaar eerder koos het architectenbureau ook voor hout voor de bouw van het Stadthaus, een appartementencomplex van negen verdiepingen in Londen. Experts hebben berekend dat er zo’n 310 ton aan koolstof is bespaard tijdens de bouw in vergelijking met een betonnen constructie. Bovendien slaat het hout in het gebouw nog eens 186 ton aan CO2 op. 

Het uiteindelijke doel is om Trenezia geheel emissievrij te maken. Een voordeel van het bouwen op water is dat er, net als in Venetië, geen autoverkeer is. In plaats daarvan kun je wandelen of fietsen over de promenades. Om daadwerkelijk alle CO2-uitstoot te compenseren worden er oplossingen ontwikkeld op een aantal andere gebieden, zoals energievoorziening en afvalbeheer. Er zijn reeds plannen in de maak om een lokaal energiecentrum te bouwen en om gebruik te maken van warmtepompen voor de warmtevoorziening - een stuk duurzamere optie dan lekker stoken

Tip van de redactie: Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Het Stadthaus in London is ontworpen door hetzelfde architectenbureau als Trenezia. Het gebouw is volledig uit hout gemaakt, wat ongeveer 310 ton aan CO2-uitstoot heeft bespaard. | Foto: Waugh Thistleton Architects

Het Noorse Bergen als duurzame wereldhoofdstad

De architecten noemen Trenezia een project dat “laat zien hoe je op een écht duurzame manier dient te bouwen, zowel ecologisch als sociaal".  Volgens hen vertegenwoordigt Trenezia "een microkosmos van de visie voor Bergen als een toonaangevende duurzame hoofdstad in de wereld”. De 1500 houten woningen zijn een mooie demonstratie van hoe we in de toekomst onze voetafdruk kunnen door de huizen waarin we wonen.

Ook een stap zetten naar een duurzame(re) woning?

Wil jij ook de eerste stappen zetten richting een duurzame(re) woning? Of heb je behoefte aan praktische tips hoe je je huist kunt verduurzamen? Lees dan eens de volgende artikelen:

Meer over duurzaam wonen

Lees meer over duurzaam wonen in de toekomst en raak geïnspireerd door een van onze andere blogs:

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.