Trends voor een betere wereld 

Het 2015 VDWVM jaaroverzicht
29-12-2015

Foto: Lysanne Wilkens / Granny's Finest

Welke slimme ideeën maakten dit jaar de wereld een beetje beter? Wij zochten het voor je uit en zetten de grootste trends van afgelopen jaar voor je op een rij. 

Terug naar de natuur

Wie het kleine niet eert… was toch zeker wel de belangrijkste trend in duurzame energie, natuur en milieu. Vooral in de woonmarkt worden er grote stappen gemaakt met de tiny home trend die volgroeien tot echte tiny villages, met het off the grid leven in containerwoningen en met het leefbaar maken van de leegstand in de Nederlandse kantoorwoestenij. De Kantoorkaravaan - de meeste inspirerende, reizende werkplek - nam ons mee terug naar de natuur.

Leef basic

Dit jaar maakten we kennis met de kunst van het basic leven en (her)ontdekten we dat je met de meest eenvoudige dingen een hele grote impact kunt maken. Bijvoorbeeld met je dagelijkse kopje koffie. Wist je dat je met koffieprut meubels kunt maken, het broeikasgassen op kunt slaan, en je er de lekkerste oesterzwammen op kunt groeien?

En (aanstaande) moeders opgelet! Want ook met jouw luierberg kun je de wereld redden. Heb je geen trek om katoenen luiers te gebruiken, hou dan vooral de dames van de CircuLuier in de gaten, met de ontwikkeling van hun composteerbare luier willen ze de aarde weer vruchtbaar maken en die enorme afvelberg tegengaan.

Afval bestaat niet

Imperfect of een beetje overrijp eten hoeft niet langer de prullebak in! De smaak van een kromme wortel is niet minder dan die van een recht exemplaar, en een hele rijpe banaan is ideaal voor lekker taartje. Geen enkele reden om zoveel van ons eten te verspillen dus. We zagen in 2015 dan ook een aantal hele mooie projecten om food-waste tegen te gaan. Van café’s die hier tegen strijden tot ondernemers als Kromkommer, die heerlijke soepen maakt van imperfect groenten, en ThijsTea, die zoveel mogelijk fruit probeert te redden van verspilling, maar dan in de vorm van heerlijke ijsthee. Samen veroverden ze dit jaar de Nederlandse markt en onze harten.

Verantwoord is hip

Dat delen het nieuwe hebben is, wisten we al. Maar sinds dit jaar hoeven ook de echte fashionista’s zich geen zorgen meer te maken over een duurzame style die meteen verantwoord is. Tweedehands, geruild, geleend, het kan allemaal! Onze favoriet: de kledingbieb van LENA in Amsterdam waar je voor een vast bedrag per maand kunt kiezen uit hippe kleding, de mooiste vintage en couture van opkomende designers. Zo zit je nooit meer zonder een nieuwe outfit!

Samen staan we sterk

2015 was het jaar van de steeds groeiende onrust in het Midden-Oosten, de vluchtelingenstroom naar Europa en terroristische aanslagen over de hele wereld. Maar hoe heftiger de wereld op zijn grondvesten schudde, hoe meer liefde en saamhorigheid we zagen verschijnen in de projecten op VDWVM en zeker ook daarbuiten. Met initiatieven als de Hulplawine en de Warmtekaravaan wordt er vanalles aan gedaan om vluchtelingen warm te ontvangen en hen de winter door te helpen. Met grote en kleine bijdragen in tijd, geld en spullen maken veel mensen (en bedrijven) het verschil. Tegelijkertijd brengen de Tra-digitale Hybride en de Floating City Apps veilig wonen naar arme gebieden over de hele wereld. Share the Love!

Leren was nog nooit zo leuk

Een hele nieuwe trend is het niet, eerder een steeds groter wordende beweging: prachtige projecten voor kinderen in een betere wereld. Leren over duurzaamheid was nog nooit zo leuk met met het grondstoffen strategiespel van Wereldprijs winnaar In the Loop, de kinderkookvlogs van Chef het Samen en de duurzame onderwijsvernieuwing van IKcircuLEER. Lees hier de blog van Asceline over de initiatieven die duurzaamheid in het onderwijs willen verankeren. Wie hier mee opgroeit, kan de wereld veranderen.

De strijd tegen kinderarbeid ging ook in 2015 onverminderd door. Tijdens MorgenVandaag van ASN op 24 oktober sprak Kailash Satyarthi - de Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist die strijdt tegen kinderslavernij - met Jelle Brandt Corstius over zijn werk en vertelde hij ons wat wij kunnen doen om kinderarbeid de wereld uit te werken: Kwaad worden.

Oud is het nieuwe jong

Samen worden we steeds ouder en met die vergrijzing komt er steeds meer zorg en aandacht voor onze oudere medemens. Een nieuwe en groeiende markt dient zich aan. Gouwe Ouwe verzorgt muzikale reizen door de jaren ’60 voor ouderen en geeft ze een ouderwets gezellige avond! En Granny’s Finest - een oude bekende van VDWVM - combineert jong ontwerptalent met er ervaring van oude breisters, die de prachtige designs breien en zo de kans krijgen om hun hobby te blijven beoefenen. Dat doen ze gezellig samen en zo gaat het initiatief eenzaamheid onder ouderen tegen.

Wereldprijs finalist Fello wil mantelaars helpen om de zorg voor hun zieke familieleden makkelijker te organiseren. Hun app is hartstikke handig en snel om de dagelijkse taken onderling te verdelen, afspraken te plannen en te zorgen dat Oma niet alleen de feestdagen door hoeft. Meer initiatieven voor zorg nieuwe stijl vind je hier!

Crowdfund je eigen slimme idee!

Heb jij een slim idee voor een betere wereld? Ga jij in 2016 het verschil maken, en ben je op zoek naar geld, fans en support? Meld je dan aan voor Crowdfunding Voor de Wereld van Morgen, een samenwerking tussen VDWVM en crowdfunding platform Oneplanetcrowd.