Trends in de wereld van duurzaam ondernemen: Schone oceanen 

Wat houdt duurzaam en sociaal Nederland bezig?
11-10-2016 - door Redactie
Vervuild strand

Dit willen we in de toekomst niet meer zien.

Vorige week hadden we het over het welzijn van ouderen. Vandaag staan onze zeeën en rivieren in de schijnwerpers. Schone zeeën en rivieren, dat wel. Want daar houden heel veel mensen zich mee bezig.

Niet uit de lucht gegrepen

De meiden achter de Great Bubble Barrier zijn lekker op dreef. Hoe zij de plastic soep in rivieren en kanalen willen aanpakken? Met lucht. Door middel van luchtbellen die omhoog borrelen wordt al het plastic afval wat op de bodem van deze rivieren en kanalen ligt omhoog én aan de kant gedreven. Daarna is het alleen nog maar een kwestie om al het bij elkaar gedreven plastic uit het water te verwijderen.

Producten uit en voor de zee

Ook zijn er veel projecten aangemeld waarin afval, afkomstig uit onze zeeën, wordt hergebruikt tot mooie producten of kleding. Turtles&Trees bijvoorbeeld, gaan zwemkleding maken van oude ronddrijvende visnetten. Er komen veel zeedieren vast te zitten in deze achtergelaten netten. De winst wordt gestopt in de aanplant van bomen.

Living Ocean Productielijn willen de toestroom van plastic tot de zeeën stoppen, door samen te werken met het bedrijfsleven. Zij willen van het plastic afval dat van bedrijven komt, mooie producten maken die de bedrijven weer kunnen gebruiken. Op deze manier hopen ze ook dat bedrijven zorgvuldiger om gaan met plastic in de toekomst.

Varen voor de bescherming van de zee

In het project Sea Ranger Service worden langdurige jeugdwerklozen opgeleid, door oud-mariniers, tot Sea Ranger. Hun doel? De zeeën te beschermen tegen plastic vervuiling, maar ook tegen (illegale) overbevissing en handel, en afname van de  biodiversiteit.

Het project By the Ocean’s we Unite organiseert zeilexpedities met één doel: schonere zeeën en oceanen, door vermindering van plastic vervuiling. Op deze zeilexpedities van één dag of meerdere weken zijn de deelnemers de ambassadeurs van plasticvrije zeeën. Zo is er al een expeditie naar Noorwegen gegaan, waar lezingen werden gegeven en onderzoek werd gedaan naar plastic afval in Noorse fjorden. Maar er stond ook een beach clean-up op de planning.

Back to the future

Eten we nog wel vis in 2015? Wat voor rol speelt plastic in toekomst? En waar kunnen we de zeeën allemaal voor gebruiken over 30 jaar? In de flagshipstore van The Future of the Sea zou je antwoord kunnen krijgen op dit soort vragen. Dit project wil mensen bewust maken van hun acties in het heden en wat voor effect dit kan hebben op onze zeeën en wateren in de toekomst.

Ronddrijvende boten

Er zijn veel achtergelaten en verlaten boten in Nederland die gewoon niet meer worden gebruikt. Je ziet ze misschien wel eens in de grachten van Amsterdam of Utrecht. Verlatenboot wil hier wat mee. Het is namelijk niet milieuvriendelijk om deze boten maar gewoon te laten liggen. Dus, zij halen ze op en registreren ze. Als de eigenaar wordt achterhaald en de boot niet meer wil, wordt deze doorverkocht of gesloopt.

Veel creatieve projecten die de wereldzeeën willen redden dit jaar. Wij kunnen dit alleen maar aanmoedigen! Benieuwd naar nog meer trends? Later deze week komt trend nummer 3 online.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.