Trends in de wereld van duurzaam ondernemen: Ouderen 

Wat houdt duurzaam en sociaal Nederland bezig?
06-10-2016 - door Marly
kaartje van omapost

Een écht kaartje voor je opa of oma Foto: OmaPost

Time flies! Het eerste deel van de Wereldprijs 2016 is alweer achter de rug. De inschrijvingen zijn gestopt. De top 50 is bekend. En de trainingsdag staat alweer voor de deur. Tijd voor wat leuke trends onder alle aanmeldingen.

De komende twee weken zullen er verschillende trends uitgelicht worden. Vandaag trappen we af met trend nummer 1: Ouderen actief, gezond & betrokken houden. Vereenzaming van ouderen en hun welzijn in het algemeen is een thema wat veel mensen aangrijpt.  Niet gek, want in Nederland wordt vereenzaming bijvoorbeeld een steeds groter probleem. Gelukkig zijn er erg veel mensen en initiatieven die dit probleem inzien en er een positieve draai aan willen geven.

Bingoavondjes zijn passé

In het project Oud Geleerd, Jong Gedaan geven jongeren mini-colleges in bejaardentehuizen over allerlei onderwerpen. Hun motto is: persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd. Ze willen oud en jong samenbrengen, het (intellectuele) welzijn van ouderen verhogen en vereenzaming tegengaan. Ook de jongeren in het project SpelenderGrijs doen hun best om verdieping, verbreding, vermaak en verkenning te bieden in de vorm van workshops voor ouderen. Een op So You think You Can Dance-geïnspireerde zitdans-workshop is bijvoorbeeld wel even wat anders dan een bingo-uurtje.

Herinnering

Ooit gehoord van Appeltaartconcerten? Dit project combineert appeltaart en klassieke muziek en dat is heel fijn. Het gaat om geheel verzorgde optredens (zie foto) van professionele musici met een hart voor welzijn. Ze spelen vaak voor ouderen met dementie, ‘want als communiceren met taal niet meer lukt, kan muziek nog emoties en herinneringen oproepen en rust brengen’. Ook het Herinneringsmuseum draagt bij aan het welzijn van dementerende ouderen. Het gaat om bepaalde voorwerpen of foto’s die waarde hebben voor de dementerende persoon. Naar aanleiding van deze objecten, die in een kastje in de kamer van deze persoon staan, ontstaan er fijne gesprekjes.

Genieten van taart en muziek Foto: zimihc

Actieve ouderen

Er zijn verschillende projecten binnengekomen die wat willen doen aan het ietwat gedateerde imago dat op 60-plussers rust. De initiatiefneemster van 60plusendus kwam tot de schokkende ontdekking dat er vrij weinig te doen is voor de moderne 60-plusser, op het gebied van vrijetijdsbesteding. Nu groeit 60plusendus uit tot een landelijk platform waar actieve ouderen leuke workshops en uitjes kunnen vinden én waar ze in contact komen met hun even actieve en vlotte leeftijdsgenoten. De app Klup koppelt 60-plussers op basis van interesses en omgeving. Op deze manier vinden ouderen altijd een maatje om wat leuks mee te doen.

Ondersteuning bij moeilijke momenten

Maar ook als je als oudere naar een minder leuke bijeenkomst moet, zoals een begrafenis of een ziekenhuisbezoek is er iemand die voor je klaar staat. Stel, je moet naar een begrafenis, maar niemand in je omgeving is in staat om mee te gaan. Caring Move ondersteunt deze mensen. Ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij het uitkiezen van kleding en worden naar de begrafenis gebracht en daarna weer thuisgebracht. Voor deze mensen is het erg fijn om iemand aan hun zijde te hebben op dit soort moeilijk momenten.

Vroegere tijden

Voor de ouderen die terugverlangen naar vroegere tijden zijn er ook projecten binnengekomen. Allereerst zorgt Mi Ta Bai ervoor dat oudere Antilianen makkelijk en veilig terug kunnen verhuizen naar Curaçao. Veel van deze ouderen verlangen namelijk terug naar hun land van herkomst. Ook gepensioneerde brandweermannen die graag nog zouden werken worden met hulp van Brandweerman aan Huis weer ingezet voor controlebezoeken.

Liefs, je kleindochter

Hoe sla je de brug tussen online jongeren en offline ouderen? OmaPost heeft dé oplossing. Jongeren sturen online een ‘kaartje’ naar OmaPost. OmaPost maakt er een papieren kaartje van en stuurt het door naar je oma of opa. Simpel idee met grootse impact!

Projecten met ouderen zijn dit jaar dus erg populair. Benieuwd welke trends we nog meer hebben gespot? Houd dan de komende twee weken deze site in de gaten.

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?