Trends in de wereld van duurzaam ondernemen #3: Mode 

Wat houdt duurzaam en sociaal Nederland bezig?
14-10-2016 - door Marly
Een creatie van Mestic

Een creatie van Mestic Foto: e52

Vandaag uitgelicht, trend nummer 3: Innovatieve, duurzame en eerlijke mode. Er kwamen ontzettend veel Wereldprijs aanmeldingen binnen die de kledingindustrie wilden verduurzamen.           

Haarfijne creaties

Als we het hebben over innovatie, dan moeten we het echt even hebben over Mestic. Dit bedrijfje maakt namelijk prachtige ontwerpen van… mest. Ja,  je hoort het goed. Het cellulose in mest wordt door Mestic omgezet in bio-textiel en bio-plastic. Dus misschien lopen we binnenkort wel allemaal in een creatie van koeienpoep. Wie had dat ooit gedacht. Een ander innovatief idee komt van Capsel. Zij maken namelijk duurzaam textiel van menselijk haar. Dit textiel hoeft tijdens de productie niet met chemicaliën behandeld te worden, het voegt emotionele waarde toe aan je kledingstuk (want het is je eigen haar) en het productieproces staat dichter bij jezelf. Daarmee hopen de bedenkers ook dat je zorgvuldiger met je kleding omgaat.

Warme winters

Wil je deze winter lekker warm blijven? Wintervacht en Zazu Amsterdam weten daar wel raad mee. Wintervacht maakt ontzettend mooie jassen van oude dekens. Deze dekens werden nergens anders meer voor gebruikt terwijl ze dus geweldig goed kunnen dienen als een stijlvolle jas. Zazu Amsterdam (zie foto (beeld: Zazu Amsterdam)) maakt eerlijke alpacawollen truien. Heerlijk warm en mooi.

Hergebruik

Heb jij een hoop kleren waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat je er mee moet? Oud-fits kijkt samen met jou naar je kledingkast en past waar nodig wat aan. Met een paar aanpassingen is dat jurkje ineens veel leuker en hoef je het niet weg te doen. De initiatiefneemster van Round2 heeft iets bedacht op kinderkleertjes waar kinderen in no-time ook weer uitgroeien. Dat is natuurlijk zonde. Als mensen nou voortaan bij haar kinderkleertjes kopen en zodra de kinderen eruit gegroeid zijn deze kleertjes weer terugbrengen, maakt zij er een duurzame nieuwe collectie van.

Delen en op maat

Het project The girl and the Machine maakt 3D creaties zodat alleen dat kledingstuk dat jij ook echt wilt, geproduceerd hoeft te worden. Geen massaproductie, maar alleen dát shirtje met precies de goede kleur, lengte en pasvorm. Een ander slim idee komt vanuit Walk in My Closet. Dit is een app die vriendinnen en vriendinnen van vriendinnen verbindt, zodat ze makkelijker kleding van elkaar kunnen lenen. Zo hoef je niet voor elke gelegenheid een nieuwe outfit te scoren. Ook bij Rewear krijg je de beschikking over een oneindige kledingkast, waardoor je minder hoeft te kopen, maar wel elke dag een andere outfit aan kunt doen.

Accessoire

Een duurzame accessoire mag natuurlijk niet ontbreken. HappeeBaggee maakt mooie tassen van plastic afval uit de Guatemalteekse natuur. Goed voor de maakster, de koper en het milieu.

Fijn dat er zoveel mensen bezig zijn met zo iets alledaags als mode en kleding. In die sector kan namelijk nog veel gebeuren als het gaat over duurzaamheid. Er verschenen al twee trends in deze reeks. Benieuwd? Lees dan meer over trend 1: ouderen en trend 2: schone oceanen.

 

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?