Trend: een groene start 

Een kort & krachtig, maar meditatief onderzoek naar één van de duurzame trends voor kinderen.
25-02-2017

Vorig jaar keken we in de glazen bol en zagen we mooie trends voor 2017: het beloofde een bewust, duurzaam en saamhorig jaar te worden. Ook voor de allerkleinsten onder ons. Ja, yoga, duurzame maaltijden en buitenschoolse opvang (BSO) conform het Scandinavische model zijn namelijk een heus ding. 

Het verschil tussen een eik en linde

Zo’n zes jaar geleden kreeg ik er twee halfbroertjes bij. Vanaf hun 3e jaar gingen zij naar een standaard buitenschoolse opvang. Zo eentje waar teveel kinderen in een hok zitten en de luizen over en weer lijken te springen. ‘Dit kan anders’, dacht mijn stiefmoeder.

Sinds een half jaar zitten mijn broertjes daarom op een alternatieve soort BSO die een andere manier van opvoeden hanteert. De opvang baseert haar praktijken op die van het Zweedse model. Wat dat precies inhoudt? Veel, heel veel buitenspelen, en zijn. In weer of geen weer bouwen mijn broertjes hutten, klimmen ze in bomen en leren ze het verschil tussen een eik en een linde.

Just another hype?

Wie dacht dat dit weer een volgende hype is vanuit de Randstad heeft het goed mis. Ook in het stadje Schoonhoven is het besef volop aanwezig dat kinderen buiten moeten zijn. Toch was het in Nederland tot voor kort tamelijk uitzonderlijk dat er de hele dag buiten werd gespeeld. Leidsters zijn namelijk niet per definitie natuurkenners en ouders schijnen er niet van te houden dat hun kinderen lekker vies thuis komen.

Gelukkig waren er de afgelopen jaren veel kantelingen zichtbaar en zet dit nog wel even door. Zo zijn er inmiddels crèches waar baby’s buiten slapen, de opvang huishoudt op de boerderij, of alle kinderen mede verantwoordelijk zijn voor het interieur.

Buiten is het nieuwe binnen

De BSO wordt dus alsmaar groener. Er is zelfs een gewild kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang in de omloop. Stichting Groene Cement deelt deze bordjes uit, maar niet al te makkelijk. Om het kwaliteitsmerk te behalen moet de opvang alle kinderen minimaal één uur per dag buiten laten spelen, ongeacht weer of seizoen.

Daarnaast moet de buitenomgeving van de opvang  bedeeld zijn met grond, zand of water zodat de kinderen kunnen leren zaaien, poten, stekken en oogsten. Ook zijn dieren een vereiste, want de stichting wil laten zien dat de natuur leuk en belangrijk is voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Mochten BSO’s niet voor dit kwaliteitsmerk in aanraking komen dan kunnen ze altijd nog strijden voor De Groene Giraf.

Biologisch eten op aanvraag

Wel of niet gedreven door kwaliteitsambities of hypes; zelfs het interieur van de opvang vergroent. Zo schaffen veel BSO’s alleen nog duurzaam speelgoed aan en wordt plastic zoveel mogelijk geweerd. Of kun je voor jouw kind biologische maaltijden bestellen.

Al deze positieve veranderingen gaan natuurlijk niet zonder slag of stoot. Extra maatregelen zijn nodig voor het verduurzamen van de opvang: dat goede eten en vele buitenspelen kost echt meer geld. Gelukkig zijn hier oplossingen voor, zoals doorgeefsystemen om generaties kinderen van regenpakken en laarzen te voorzien.

Namasté

Ook zie je steeds meer yoga op de BSO. Ja, je hoort het goed: de allerkleinsten komen in 2017 nog meer in aanraking met deze healthy mind-bewegingsvorm (pssst... ook met mindfulness trouwens).

Ik sprak hierover kinderyogalerares Astrid Grootson van Yogason. Grootson benadrukt dat yoga niet just another hype is: ‘yoga wordt juist onderdeel van ons westerse leven omdat er door de snelheid van deze maatschappij en de overvloed aan prikkels bij veel mensen een grote behoefte ontstaat om weer in contact te komen met hun lijf in tijden waar het hoofd overuren draait’.

De favo yogapose

Deze behoefte ziet Grootson ook in haar kinderyogalessen terug: de favo yogaposes van kinderen is er een die ze even afsluiten van prikkels, zoals de kindhouding (childpose). Dus ja, ook de allerjongsten onder ons willen zich af en toe afsluiten van de buitenwereld.

Al jaren is bekend dat kinderen minder buiten spelen en een verminderd concentratievermogen hebben door de opkomst van televisie, telefoons en spelcomputers. Ons beeldscherm lijkt het nieuwe uitzicht. Dit is vaak ook de reden dat basisscholen en BSO’s steeds vaker yoga aanbieden; docenten en begeleiders voelen zich aangetrokken tot de positieve bijdrage die yoga kan leveren aan de ontwikkeling van het kind op het gebied van rust, concentratie en normen&waarden.

En verder niet geheel onbelangrijk: kids vinden yoga vaak ook gewoon erg leuk om te doen. Net als ik, trouwens.

Een tegengeluid

Yoga, goed voedsel en buitenspelen standaard in het BSO-pakket? Ik zeg doen! Zo tonen belangrijke opvoedsystemen een tegengeluid aan onze huidige gedigitaliseerde en individualistische samenleving.

Gelukkig staat er in 2018 mooie dingen te gebeuren door al dit tegengeluid. En eigenlijk zijn deze geluiden allemaal heel erg simpel. Het toont een heimelijk verlangen naar grootmoeders tijd. De tijd waarin men buiten speelden op grote groene weilanden, met rode wangen thuiskwamen en verse erwtensoep aten aan de gezinstafel voor 12 man. Met een ‘duurzame start’ bouw je in ieder geval al aan een duurzamere, speelsere en bewustere toekomst voor iedereen.