Plastic
Zero waste

#Trashtag maakt de wereld schoon  

Door deze internet challenge ruimen mensen de planeet op.
31-10-2019 - door Birger
plastic

De opruimuitdaging zet mensen aan om het klimaat een handje te helpen door zwerfafval op te ruimen. | Foto: Brian Yurasits via Unsplash

Online challenges zijn helemaal in. In de afgelopen jaren hebben we al verschillende internetuitdagingen voorbij zien komen, van het springen uit bewegende auto’s tot het nemen van een hap kaneel. Sommige challenges zijn onschuldig, andere zijn levensgevaarlijk. Nu is er eindelijk een rage die niet controversieel is: de #Trashtag challenge. Doe ook mee en help om de wereld schoner te maken!

Wat zijn internet challenges?

Internet challenges zijn online uitdagingen waarbij mensen zichzelf filmen en het resultaat op sociale media als Twitter, Instagram en YouTube zetten. Nadat jij een uitdaging succesvol hebt voltooid, daag je één of meerdere vrienden uit. Zo zet de ketting zich voort en gaan de meeste filmpjes “viral”.

Er zijn ontzettend veel verschillende online uitdagingen. Om de zoveel tijd komt er weer een virale trend opzetten. Sommige uitdagingen zijn levensgevaarlijk. Vorig jaar was er een grote controverse rondom de Tide Pod uitdaging, waarbij jongeren afwasblokjes probeerden op te eten. Natuurlijk moet je deze krankzinnige uitdaging nooit doen. De capsules zijn extreem giftig en bevatten dodelijke stoffen. In de Verenigde Staten zijn er 39 gevallen bekend van vergiftiging door de uitdaging. 

Andere challenges zijn een beetje onnozel maar wel leuk, zoals de mannequin challenge die in 2016 erg populair was. Bij deze uitdaging blijf je samen met een groep vrienden minutenlang in verschillende houdingen staan, net zoals een mannequin. Zelfs NBA superster LeBron James en de toenmalige first lady Michelle Obama deden hieraan mee, bekijk vooral de video hieronder.

Wat is de #Trashtag Challenge?

Dit jaar is de #Trashtag challenge erg populair geworden. Het concept van de uitdaging, een samenstelling van de woorden trash (afval) en hashtag, is erg simpel. Kies een stukje grond uit dat nodig een schoonmaakbeurt kan gebruiken, ruim het afval op en plaats een voor- en nafoto op sociale media met de hashtag #Trashtag.

Deze hashtag werd voor het eerst in 2015 gebruikt door het Amerikaanse bedrijf UCO, maar dankzij een bericht op Reddit begin dit jaar kwam de uitdaging pas écht tot leven. En hoe. Op dit moment zijn er al meer dan 139.000 berichten op Instagram die de hashtag gebruiken.

Van Algerije tot Peru, iedereen doet mee. Wij hebben hieronder een klein overzichtje gemaakt van de meest indrukwekkende schoonmaakacties. Hopelijk inspireren ze je net zo erg als wij om binnenkort zélf de uitdaging aan te gaan en de handen uit de mouwen te steken. Weet je al wie jij gaat nomineren voor deze uitdaging?

Het bericht waar het allemaal mee begon...

De #Trashtag challenge werd populair nadat een Reddit-gebruiker jongeren uitdaagde om de wereld op te ruimen. | Foto: Baxxo25 via Reddit

Al gauw werd de uitdaging opgepakt door jongeren over de hele wereld. Van Algerije...

Instagram-gebruiker @dzirry poseert voor en na het opruimen van zwerfafval op een strand in Algerije. | Foto: @dzirry via Instagram.

Tot Peru...

Ook in Peru wordt basura (zwerfafval) opgeruimt. | Foto: @wallacetarrillor via Instragram.

Ga zelf aan de slag

Ben je op zoek naar een plek om zwerfafval op te ruimen, maar weet je niet waar? Bekijk dan eens de Litterati app. Deze app brengt zwerfafval bij jouw in de buurt in beeld. 

Woon je dichtbij het strand, of heb je zin om lekker uit te waaien en zwerfafval op te ruimen? Bekijk dan eens de actie Grondstofjutters. Bij deelnemende strandpaviljoens in onder andere Katwijk, Noordwijk, Scheveningen, Goeree-Overflakkee en Wassenaar kun je een juttas ophalen om zwerfafval in te verzamelen. Bij inlevering van een volle juttas krijg je een kop koffie met een lekkernij cadeau.

Tip van de redactie: Wil je een compleet overzicht zien van opruimacties bij jouw in de buurt? Doe dan eens de locatiechecker van Supporter van Schoon.

Ga de uitdaging aan en ruim deze herfst een plek bij jouw in de buurt op. Vind een geschikte locatie en opruimen maar! | Foto: Bo Eide via Flickr

Hoe nu verder?

Het opruimen van de aarde door middel van een internet uitdaging is een fantastisch idee, maar het is natuurlijk niet genoeg. We kunnen niet dweilen met de kraan open. Het opruimen, en recyclen, van zwerfafval is de laatste stap in de afvalhiërarchie. We moeten eerst verminderen, hergebruiken en daarna pas recyclen. Als we dit niet doen, dan blijven we maar andermans afval op te ruimen, zonder einde in zicht.

Meer acties tegen zwerfafval

 

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.