Plastic
Reizen

Trashpacker Tijmen gaat viral in Azië! 

Backpacken is natuurlijk heel erg fijn, maar met je rugtas tussen de bergen afval slenteren wat minder. Daarom besloot Tijmen iets te dóén.
09-09-2018 - door Jessie
Trashpacker Tijmen - Foto via Facebookpagina The Trashpacker

Trashpacker Tijmen - Foto via Facebookpagina The Trashpacker

Je bent jong, wilt iets van de wereld zien en je hebt vooral heel veel zin om al het natuurschoon in Aziatische landen te ontdekken. Dat gold ook voor de Twentse Tijmen Sissing. Toen hij in 2012 van Australië naar Thailand en Laos reisde schrok hij van al het plastic dat daar in de natuur lag. Hij sprak er regelmatig over met andere backpackers, die zich er ook aan ergerden. In 2017 keerde hij terug en zag hij hetzelfde fenomeen in andere Aziatische landen. Dat was het moment waarop hij besloot om actie te ondernemen. Inmiddels worden zijn acties als de 'Trashpacker' op de voet gevolgd en ging Tijmen in de zomer van 2018 helemaal viral met een video waarin hij afval opraapt. 

Wat is trashpacking?

Tijmen verzon de naam 'trashpacking' voor zijn activiteiten, maar benadrukt overal dat dit niet alleen maar om het opruimen gaat. Naast dat de backpacker tijdens zijn reizen zoveel mogelijk opruimt gaat het er bij de Trashpacking Community ook om dat je zo milieubewust mogelijk reist en probeert verpakkingen te vermijden waar dat kan. Goed nieuws voor de oceanen dus, die wel wat bescherming kunnen gebruiken. Tijmen begon in zijn ééntje, maar inmiddels groeit de 'trashpacking community' gestaag. “Iedereen had het er maar over dat het zo vervuild was, maar niemand deed wat. Ik dacht: waarom gaan we er dan niet iets aan doen?”, vertelt Tijmen tegen Lindanieuws

Trashpacker Tijmen - Foto via Facebookpagina The Trashpacker

Before & After-foto door Trashpacker Tijmen - Foto via Facebookpagina The Trashpacker

100.000 vuilniszakken per jaar

Het doel van de trashpacking community is om per jaar 100.000 vuilniszakken op te halen. En daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost, maar kunnen dorpen wél een hele transformatie krijgen. Ook weet Tijmen via de media - hij kwam onder andere op de nationale tv in Maleisië en China en werd in een restaurant onthaald door gillende meisjes - meer mensen te enthousiasmeren om mee te doen. In Maleisië maakte Tijmen een video van zijn reis in Tawau. Of in zijn eigen woorden: van Tawau naar TaWOW! 

Helden voor een schone oceaan

Dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk, want we zijn behoorlijk verslaafd aan plastic. Deze helden doen er iets aan. Wat ons betreft hoort Tijmen thuis in het rijtje van oceaanredders, net als onderstaande personen: 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.