Klimaat

Tomorrow - een film over de wereld van morgen 

Het was een megahit in de bioscopen en filmhuizen: Tomorrow. Wat kunnen we leren van deze film?
28-04-2016
Le Demain

Afbeelding: Le Demain

De film Tomorrow (Demain) gaat over de wereld van morgen. In 2013 kondigde het tijdschrift Nature het mogelijke uitsterven van een deel van de mensheid aan. Dit zou niet pas ergens in de verre toekomst gaan gebeuren, maar al voor het einde van deze eeuw. Na het horen van dit doemscenario besloten filmmakers Mélanie Laurent en Cyril Dion dat ze daar een stokje voor wilden steken. Ze besloten dat ze zelf te klein waren om de wereld te redden, maar dat een film over oplossingen en mooie verhalen een goed begin zou zijn. Samen met een team van vier mensen gingen ze op pad.

“Ongeveer drie jaar geleden kwam Cyril naar me toe terwijl ik zwanger was.” Vertelt Mélanie Laurent in de trailer. “Hij vertelde me dat mijn zoon zou opgroeien in een wereld waar voedsel, water en olie schaars zou zijn. We moesten iets doen. We besloten dat we misschien niet de wereld konden redden, maar dat we zouden kijken naar waar we nu zijn. We reisden de hele wereld over om mensen te ontmoeten die mooie alternatieven creëren.”

Pioniers 

Tijdens hun reis ontmoetten ze pioniers van over de hele wereld. Van California tot Kopenhagen, van Frankrijk tot India: overal zijn enthousiaste mensen bezig om oude speelvelden opnieuw uit te vinden. De documentaire laat pioniers zien op het gebied van agricultuur, energie, economie, democratie en onderwijs. Zo nemen ze een kijkje bij een voedselnetwerk in Detroit, een organische markttuin in Normandië en in de schone fietsstad Kopenhagen.

Door deze en andere nieuwe ideeën te belichten, willen de makers laten zien dat er vandaag al manieren zijn om de wereld van morgen positief te veranderen. Cyril Dion: “ Er is geen perfecte democratie of economisch model. Tijdens onze reis ontdekten we een nieuwe wereld waarin elke gemeenschap meer zelfstandig is, en daarvoor meer vrij. Deze mensen schrijven samen een nieuw verhaal. Het is niet te laat, we moeten nu in beweging komen!”  

Oplossingen

Na hun inspirerende reis komen de filmmakers met een aantal oplossingen die je zelf kunt toepassen in je huis, met je buurt of in de politiek. We pikken er een paar voor je uit:

  • Reduceer, hergebruik, recycle, repareer en deel je spullen

Over de hele wereld wordt dagelijks meer dan 10 miljoen ton afval weggegooid. We kunnen deze hoeveelheid reduceren door bewuster en minder spullen te kopen, door spullen te hergebruiken, te repareren te recyclen en door ze met elkaar te delen.

Voor het delen en lenen van spullen kan je terecht bij Peerby. Voor maaltijden bij ThuisafgehaaldFoodsharing of een openbare koelkast. Ook met ons afval kunnen we slimmer omgaan. Bijvoorbeeld door compost te maken in onze tuin, op ons balkon of op een collectieve composthoop in de buurt.

  • Transformeer je buurt, dorp of stad in een moestuin 

Onze steden worden steeds grijzer. Door een gemeenschappelijke moestuin te creëren maak je je buurt mooier op verschillende vlakken. Zo versterk je de sociale banden, verbeter je je leefomgeving, moedig je elkaar aan om meer buiten te zijn en vergroot je de biodiversiteit. Mooie voorbeelden en tips voor gemeenschappelijk moestuinieren vind je hier: Rooftop RevolutionJouwtuinMijnTuin, en BuurtMoestuin.

  • Eet minder vlees en meer biologisch  

Alleen al in Nederland eten we gemiddeld zo’n 40 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is twee keer zo veel als 50 jaar geleden. De veehouderij die dat allemaal produceert stoot broeikasgassen uit, verbruikt veel water, neemt wereldwijd veel ruimte in beslag en kan een mestprobleem veroorzaken. Door minder of biologisch vlees te eten draag je bij aan een beter milieu, dierenwelzijn en je gezondheid. Eet bijvoorbeeld zeewierburgers!

  • Creëer een gemeenschap om groene energie te delen 

Natuurlijk is het het allerbeste om gewoon zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Stap vaker op de fiets, kleed je op het weer en laat de verwarming zo laag mogelijk staan, gebruik spaar en LED-lampen enzovoorts. Voor de energie die je wél gebruikt kan je het beste groene energie gebruiken.  Misschien heb je zelf geen geld voor zonnepanelen op jouw dak, maar mag je wel wat groene stroom van je buurman kopen. Via VandeBron kan je groene energie delen met je buurt.

De wereld van morgen

In de film komen meer oplossingen aan bod: van aankopen doen bij lokale en onafhankelijke ondernemers tot het overstappen naar een duurzame bank, van het oprichten tot een alternatieve school tot het creëeren van een nieuw betaalsysteem. Volgens de documentairemakers is de koers waarop we varen nog volop te veranderen:

Mélanie Laurent: “ Er zijn genoeg oplossingen. Als we alles geven wat we hebben en samenwerken met onze handen en harten, dan kunnen we die nieuwe wereld morgen al beginnen.”

Tomorrow (Le Demain) is niet meer te zien in de bioscoop, maar nog wel online te bekijken. Ook worden regelmatig filmavonden georganiseerd door duurzame verenigingen. Klik hier om de trailer te bekijken.

Bron: Le DemainMilieu Centraal.