Lifestyle
Duurzaam wonen
Zero waste

Tips voor een opgeruimde zolder 

Onder het ons dak verzamelen we vaak een hoop spullen. Met deze tips maak je er een opgeruimde plek van.
29-05-2016
attic

Foto: Tammy Strobel

De zolder is (meestal) de ruimte van het huis waar spullen worden opgeslagen. Dozen vol herinneringen, oude souvenirs en andere vergeten schatten. Vaak staan er tassen met kleding, speelgoed en spullen die misschien ooit nog van pas komen. Of je nou een heel klein zoldertje hebt of een grote: met deze tips maak je er een opgeruimde plek van.

Ontspullen

De boeken van James Wallman (Stuffocation) en Marie Kondo (Opgeruimd!) zijn niet voor niets razend populair. Psychologen hebben onlangs met hormoonmetingen aangetoond dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt en andersom. Wallman stelt dat we onze focus meer moeten leggen op ervaringen in plaats van spullen. Kondo helpt ons ontspullen met haar handige opruim tips. Zo kan je volgens haar het beste per categorie opruimen. Schuif alles op een hoop en ga per item na of je er écht blij van wordt. Als dat niet het geval is kan het weg.

Overzicht

Heb jij moeite met overzien wat er wel of niet weg kan? Dan kan het helpen om verschillende stapels te maken. Bijvoorbeeld een stapel met dingen die je sowieso wilt houden, een stapel met spullen die sowieso weg kunnen, en een stapel met dingen die je eigenlijk vooral elke keer mee verhuisd maar al tijden niet gebruikt hebt.

Soms kan het helpen om afstand te doen van spullen als je weet dat je er iemand anders nog blij mee kunt maken. Of dat je heel veel spullen makkelijk kunt lenen bij je buren via Peerby. Verder hoef je natuurlijk niet je zolder in één dag op te ruimen. Plan een paar sessies in, zet een gezellig muziekje op en neem de tijd. 

Verkopen

Wil je jouw spulletjes wel kwijt maar zijn ze te waardevol om zomaar weg te geven? Zet ze dan op Marktplaats. Daarbij is het essentieel om goede foto’s te maken van jouw item(s). Veel mensen maken gehaast een foto waardoor een item er onscherp of onderbelicht op staat. Als je een paar leuke foto’s (vanuit verschillende hoeken) hebt gemaakt scheelt dat de helft.

Als je de advertentie vervolgens in de juiste categorie plaatst met een heldere titel en beschrijving en een eerlijke prijs moet het helemaal goed komen. Heb je geen idee wat je moet vragen? Zoek dan op Marktplaats naar soortgelijke items en bekijk wat er op geboden wordt. Als je iets onder die prijs gaat zitten komen de biedingen vanzelf.

Ruilen

Je kunt jouw overbodige spullen natuurlijk ook ruilen met anderen. Zo vindt er in BlueCity regelmatig een kledingruil plaats, kan je spulletjes swappen op ruilen.nl en boeken ruilen in allerlei Little Free Libraries. Uiteraard kan je ook zelf een ruilmiddag organiseren met je familie, vrienden of buren. Zet bijvoorbeeld eens alle meubels en items die jij kwijt wilt op de foto en gooi ze in een groepsapp. Wie weet maak je er iemand anders nog heel blij mee! Met een beetje geluk krijg je er aan ander leuk ding voor terug, en anders heb je in ieder geval weer wat ruimte.

Weggeven

En natuurlijk kun je je spullen ook weggeven! Helemaal leuk is als je met jouw overbodige items een goed doel of initiatief kunt steunen. Zo kun je je oude zonnebrillen doneren aan het Shades of Love project, zijn ze bij Stichting Babyspullen erg blij met je oude babyitems en verschillende goede doelen zamelen oude mobiele telefoons in.

Verder zijn er op Facebook veel (lokale) weggeefgroepen actief waarmee je je eigen buurtbewoners blij kunt maken met je spullen. Zo houd je het lekker lokaal.

 

Afbeelding boven: Tammy Strobel