Duurzaam wonen

Tips voor een duurzame woonkamer 

De duurzame woonkamer: daar kan je in thuiskomen
24-04-2016
duurzame woonkamer

In de woonkamer komen we samen met de mensen die ons dierbaar zijn. We praten er over ons leven, spelen spelletjes, kijken films, vieren verjaardagen en ploffen er tevreden op de bank na een lange werkdag. Misschien heb je al een pracht van een woonkamer waar je iets aan toe wilt voegen, of ben je net verhuisd en op zoek naar inspiratie. Met deze vijf tips tover je jouw woonkamer om tot een duurzame plek.

1. Koop duurzame materialen

Ga je op jacht naar nieuwe meubels? Let er dan op dat ze van duurzaam materiaal zijn gemaakt. Zoals bijvoorbeeld bamboe, FSC-hout of hergebruikt materiaal. Kijk ook of je een meubel makkelijk kunt repareren als er iets sneuvelt, en of het demonteerbaar is. Zo kunnen de grondstoffen altijd worden hergebruikt als je meubel ‘op’ is. Verder is het goed (en bovendien erg leuk) om te kijken of je jouw meubels lokaal (of in ieder geval in de buurt) kunt kopen. Zo help je de lokale economie een beetje en maak je de milieu-impact wat kleiner.

2. Upcycle oude spullen

Ben je aan verandering toe maar heb je weinig budget of wil je gewoon langer met je meubels doen? Bedenk dan eens hoe je jouw oude dingen in een nieuw jasje kunt steken. Zo kan je bijvoorbeeld van een oud nachtkastje een snoezig kinderkeukentje maken, een oude lade omtoveren tot  een frisse kapstok of een prachtige origami-lampenkap maken van oud papier. Op de site van Etsy en Beautylab vind je de allerleukste tips. Uiteraard kom je met een vers likje verf ook al een heel eind. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest voor inspiratie.

3. Koop meegroei-meubels

Van sokken tot bedden, van broeken tot schoenen: kinderen groeien overal in een rap tempo uit. Gelukkig heeft Olaf Schroeder daar iets slims op bedacht: The Growing Table. Deze prachtige tafel heeft poten die ‘meegroeien’ met jouw kind. Zo kan de tafel voor peuters en kleuters dienen als knutseltafel, en later als kinderbureautje of écht ‘grote-mensen-bureau.’ Bovendien ziet deze tafel er zo fris uit dat je het ook nog als gezellig bijzettafeltje kunt gebruiken. 

4. Doe een meubelruil

Veel mensen hebben thuis meubels staan die ze niet meer gebruiken. Organiseer eens een ruilmiddag met je familie, vrienden of buren. Dat is logistiek misschien een heel gedoe, maar je kunt dat natuurlijk ook doen door foto’s naar elkaar te sturen. Zet bijvoorbeeld eens alle meubels en items die jij kwijt wilt op de foto en gooi ze in de groep. Wie weet maak je er iemand anders nog heel blij mee. Met een beetje geluk krijg je er aan ander leuk ding voor terug, en anders heb je in ieder geval weer wat ruimte.

5. Koop tweedehands

Wil je duurzaam winkelen maar schrikt het prijskaartje je af? Of ben je juist dol op spullen met een verhaal? Ga dan eens langs bij de lokale kringloop, of struin een tweedehandsmarkt af. Hier vind je een overzicht van de leukste kringloopwinkels in Nederland. Er zijn er genoeg, en ze staan allemaal vol met de leukste verassingen.