Tips voor een duurzame tuin 

Het tuinseizoen is volop begonnen. Met deze tips maak je er een duurzame(re) plek van.
04-06-2016

Afbeelding: Makkelijke Moestuin

De tuin is de plek van het huis waar we misschien wel het allerliefst zijn. Waar we een lekker dutje doen in de schaduw en waar we met liefde tuinieren.  Waar we spelen met onze kinderen en rond etenstijd enthousiast de barbecue aan slingeren.  Waar we op een warme zomerdag genieten van een koel drankje en onze eigen groene oase. Met deze tips maak je er een duurzame(re) tuin van.

Insectenhotels en voederhuisjes

Met een insectenhotel biedt je onderdak aan lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders en andere interessante diertjes. Deze kleine helden bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht. Door een insectenhotel te plaatsen vergroot je de biodiversiteit van je omgeving, en dat is hard nodig want door alle bestrijdingsmiddelen en monocultuur in de landbouw verdwijnen er steeds meer soorten insecten. 

Als het wat langer vriest of je in een buurt woont waarin iedereen tegels in de tuin heeft liggen is het belangrijk om vogels bij te voederen. Duurzaam thuis heeft allerlei leuke tips verzameld om zelf een huisje te bouwen.

Wormenbakken en GFT-kippen

Een kip kan iedere dag namelijk wel 175 gram GFT-aval opeten. Je kunt jouw groenafval dus prima kwijt in een kippenhok, met een beetje geluk ligt er de volgende dag nog een vers eitje klaar ook! Denk er wel goed over na voor je zo’n diertje aanschaft. Ze hebben natuurlijk wel tijd, ruimte en aandacht nodig. Bovendien kan je bodem vervuild raken als je kippen te weinig ruimte hebben. Meer info over kippen houden (of redden) lees je hier

Wil je wel je groenafval kwijt maar geen kippen in je tuin? Dan is een wormenbak misschien wel iets voor jou. In een bak met 1 kilo wormen kan je wel 3,5 kilo keukenafval per week kwijt! 

Regentonnen en waterschuttingen

Wist je dat we gemiddeld wel 2200 liter drinkwater in onze tuin gieten? En dat terwijl er gewoon regenwater uit de lucht valt. Bovendien is regenwater niet alleen heel gezond voor je tuin, maar kan je er ook prima je ramen of auto mee wassen. Gelukkig zijn er verschillende ontwerpen om al dat water goed te benutten. Zo kan je in een regenton of RainWinner enorme hoeveelheden regenwater opslaan en makkelijk gebruiken met een aftapkraan.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Het is natuurlijk een beetje raar om aan de ene kant een insectenhotel aan te prijzen en aan de andere kant tips te geven om diertjes te bestrijden. Toch is het jammer als je moestuin wordt opgegeten door allerlei kleine diertjes. Gelukkig zijn er natuurlijke mengsels die je kunnen helpen. Zo schijnt een mengsel van brandnetels te helpen tegen luizen en kan je slakken lokken met bier. Mooie Moestuin heeft een aantal handige bestrjdingstips op een rijtje gezet.

Plantenruilfeestje

Organiseer eens een plantenruilfeestje in plaats van dat je naar het tuincentrum gaat. Wie weet hebben jouw vrienden en kennissen nog leuke planten, struiken, bloemen of zaden die jij juist graag wilt en andersom. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tuinmeubels, parasols, barbecues en andere dingen in je tuin. Samen heb je vaak veel meer dan je denkt, bovendien is het hartstikke gezellig!