Tips voor een duurzame badkamer 

De badkamer: met deze tips maak je er een duurzame plek van.
08-05-2016

De badkamer is een plek waar we de dag beginnen en afsluiten. We voeren er onze ochtendrituelen uit zodat we fris en verzorgd op pad kunnen. We ontspannen er in een warm bad of zoeken juist verkoeling op een warme zomerdag. 's Avonds poetsen we er onze tanden voor we onder de wol kruipen. Met deze tips tover je jouw badkamer om tot een duurzame oase.

Wasvoorschriften 

Een gemiddelde douchebeurt (5 min) kost maar liefst 55 liter water. Voor een vol bad heb je wel twee keer zoveel nodig.  Een timer kan je inzicht geven in jouw verbruik en je motiveren dat te verminderen. Naast water besparen zijn kan je natuurlijk ook water hergebruiken. Zo kan je je douchewater gebruiken om je toilet door te spoelen, of de warmte benutten met een warmtewisselaar. Over warmte gesproken: een paar graden kouder douchen besparen al een hoop energie. Wist je dat koud douchen zelfs heel gezond is?

Fris en fruitig 

Natuurlijk is het fijn om jezelf te verwennen met allerlei verzorgingsproducten. Maar veel van die producten komen uiteindelijk in het riool terecht. Daarom is het goed om er op te letten dat je biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten gebruikt. Op de site GreenJump kan je allerlei duurzame shampoos, badoliën, zeepjes, washandjes en badschuimpjes vinden. Van douchegel met wilde rozen tot lavendel plantenzeep: met deze producten maak je er een fijn en groen badkamerfeestje van.

Recycling in het klein

Hoeveel lege shampoo flessen, wattenstaafjes en tissues gooi jij bij elkaar in de prullenbak? Veel mensen hebben wél een uitgebreid recycle systeem in de (buurt van) de keuken, maar niet in hun badkamer. Terwijl je daar toch ook behoorlijk wat weg gooit! Door kleine afvalbakjes neer te zetten voorkom je een hoop rotzooi.  

Je handdoek in de ring

Als je je badgoed vaker wilt gebruiken is het natuurlijk prettig als het lekker fris en droog is. Gooi je handdoeken dus niet in de ring of op een propje. Maar zorg dat je ze goed uithangt op een handige plek. Er zijn bijvoorbeeld ook droogrekken die je uit je (badkamer)raam kunt hangen. Met een zonnetje er bij is je handdoek zo droog.Ben je weer aan nieuwe handdoeken toe? Dan is de site van Yumeko een goede plek om te kijken. Al hun handdoeken, washandjes en badjassen zijn namelijk gemaakt van 100% biologisch katoen tijdens een Fairtrade productieproces.  Een ander mooi voorbeeld is het bamboe badgoed van Bampjure.