Tips voor duurzaam wonen: tuinieren 

15-10-2014

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen passen dit toe in hun dagelijkse leven. Maar belangrijk is om vooral duurzaam tuinieren niet te vergeten. De tuin is juist dé plek om milieuvriendelijke maatregelen toe te passen. In mijn vorige blogs gaf ik al tips over duurzaam wonen met zonne-energie en isolatie. Deze keer: duurzaam wonen door tuinieren.

Voedsel

Een tuin biedt talloze mogelijkheden waar je niet alleen het milieu een plezier mee doet, maar ook jezelf. Een perfecte combinatie toch? De meest bekende manier waarop je duurzaam kunt tuinieren is door zelf je eigen eten te verbouwen. Natuurlijk hoeft je hiervoor niet meteen je hele tuin vol te bouwen en de supermarkt te verbannen uit je leven. Je eigen voedsel verbouwen kan ook op een kleinere schaal. Kies simpelweg enkele soorten groenten, fruit en kruiden uit die je regelmatig eet en kijk of je deze soorten zelf kunt kweken. Niet elke soort is geschikt voor het Nederlandse (lees: koude!) klimaat, maar toch zul je zien dat sommige gewassen, zoals courgette, tomaat of komkommer, het ook in Nederland erg goed kunnen doen. Het verbouwen van je eigen eten is een enorm leuk project, maar het resultaat is nog veel leuker. Het eten van je eigen gekweekte groente is gezond, lekker én goedkoop. Dat het ook nog eens hartstikke duurzaam is, zonder alle pesticiden, is natuurlijk mooi meegenomen.

Water

Je tuin is een bron van voorzieningen, mits je hiervoor de juiste hulpmiddelen kiest. Zo kan je tuin je ook voorzien van water. We hebben het hiermee niet over drinkwater, maar over regenwater. Het plaatsen van een regenton in je tuin is een simpele en relatief goedkope manier om duurzaam te tuinieren. Zoals we allemaal weten is er in Nederland geen gebrek aan regen. De regenton vangt dit regenwater voor je op en dit kun je daarna gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van je fiets of auto, of voor het geven van water aan je gloednieuwe moestuin.

Met een regenton vang je goedkoop en simpel regenwater op om te gebruiken in je tuin.

Biologisch

Als we toch op de milieuvriendelijke tour zijn, probeer dan ook weg te blijven van chemische bestrijdingsmiddelen. We begrijpen natuurlijk dat je je vers gekweekte groenten uit handen wilt houden van slakken en andere ongedierte. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn echter slecht voor het milieu en vaak ook voor je tuin. Daarnaast zijn er ook duurzame oplossingen. Wist je bijvoorbeeld dat je slakken ook al kunt weren door wat koffiedik rondom je planten aan te brengen? Slakken houden hier niet van en hierdoor creëer je dus als het ware een barrière rond je planten. Probeer ook om de natuurlijke vijanden van slakken in je tuin te verwelkomen. Slakken hebben meer dan genoeg natuurlijke vijanden, waaronder egels, vogels, padden en kikkers. Zorg ervoor dat deze dieren dan ook een veilig plekje kunnen vinden in je tuin, zodat ze er graag zijn. Mocht dit niet helpen en ben je toch genoodzaakt om over te stappen op bestrijdingsmiddelen, kies dan voor biologische bestrijdingsmiddelen die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu.

Geen tuin? Geen probleem!

Heb je geen tuin? Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je niet duurzaam kunt tuinieren. Als je een balkon hebt, dan kun je hier bijvoorbeeld al zelf wat groenten of kruiden laten groeien. Op een balkon heb je meestal niet heel veel ruimte. Kies daarom een een paar van je favoriete soorten voedsel en producten die makkelijk te kweken zijn in potten. Dit ziet er leuk uit en daarnaast neemt dit maar weinig ruimte in beslag. Heb je ook geen balkon? Kijk dan eens of je je dak kan transformeren tot een groendak: een dak met kleine en lichte soorten planten, zoals vetplantjes en mossen, of uit grotere struiken of zelfs bomen. In dit laatste geval kun je het dak ook gebruiken als leefdak, wat betekent dat je er op kunt lopen en er dus ook voedsel op kunt verbouwen. Let wel op: niet elk dak is geschikt voor een groendak!

Met duurzaam tuinieren kun je dus een enorm verschil maken. Daarnaast is duurzaam tuinieren niet alleen een leuke bezigheid, maar mag het resultaat er vaak ook wezen. Snel die tuin in dus!

Daniëlle is gastblogger voor Voor de Wereld van Morgen en is gespecialiseerd in woongerelateerde onderwerpen, zoals zonnepanelen, isolatiemateriaal en groendaken. Op de websites Zonnepanelen-Weetjes.nl en Isolatie-Weetjes.nl geeft zij consumenten onafhankelijke informatie over deze onderwerpen.