Tips voor duurzaam wonen: isolatie 

Tips over duurzaam wonen!
18-09-2014
tips over duurzaam wonen

Mensen hechten steeds meer waarde aan de duurzaamheid van hun woning. Een logische trend, aangezien duurzaamheid niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor jezelf. De besparing met een energiezuinige woning kan namelijk flink oplopen. In mijn drietal blogs geef ik tips over duurzaam wonen. In mijn vorige blog kwamen zonnepanelen aan bod. Deze keer: duurzaam wonen met isolatie.

Waarom isolatie?

Het isoleren van je woning kan enorme positieve effecten hebben. Zo is een goed geïsoleerde woning allereerst een duurzame woning. Vooral in de wintermaanden zal er in een geïsoleerd huis aanzienlijk minder warmte worden verspild en in de zomer zal er juist minder gebruik te hoeven worden gemaakt van airconditioning, waardoor het huis een stuk zuiniger is. Zonder isolatie kan er wel 30% van de warmte via het dak verloren gaan, 20% via de muren en 10% via de vloer van een woning. Met goede isolatie beperk je dit warmteverlies tot een minimum. Maar van een geïsoleerde woning profiteert niet alleen het milieu. Je bent zelf ook beter af. Allereerst door de lagere stookkosten, maar ook door het extra comfort van een warmere woning zonder tocht. Daarnaast ligt een energiezuinig huis een stuk beter in de markt, mocht je ooit de keuze maken om het te verkopen.

Zonder isolatie kan je wel 30% warmte verliezen via het dak, 20% via de muren en 10% via de vloer

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen goed geïsoleerd, maar bij oudere woningen, vooral woningen die vóór 1976 zijn gebouwd, kan er een hoop winst worden behaald.

Besparing

Het isoleren van je woning kan op talloze verschillende manieren. Maatregelen die je kunt nemen zijn onder andere dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en het laten plaatsen van isolatieglas. De besparing die je met isolatie kunt bereiken verschilt per situatie. Zo kun je met het isoleren van een tussenwoning ongeveer 15% op je gasverbruik besparen, terwijl dit percentage voor een vrijstaande woning op kan lopen tot wel 30%. Dit kan een jaarlijkse besparing opleveren van €130 voor een gemiddelde tussenwoning tot een bedrag van wel €430 voor een vrijstaande woning.

Een goed geïsoleerde woning bespaart jaarlijks tussen de €130 en €430 energiekosten

Vergeet niet te ventileren

In een geïsoleerde woning zijn vaak alle naden en kieren dichtgemaakt. Dit draagt bij aan de isolatiewaarde, maar zorgt er ook voor dat de woning niet meer automatisch geventileerd wordt. Het is dan ook belangrijk om de ventilatieroosters open te laten staan en/of om af en toe de ramen open te zetten, ook in de winter. Hiervoor kan de vervuilde lucht naar buiten en kan er schone lucht naar binnen. Goede ventilatie is beter voor je gezondheid en voorkomt vocht- en schimmelplekken in huis.

Goede ventilatie is beter voor je gezondheid en voorkomt vocht- en schimmelplekken in huis

Goedkoper isoleren

Het isoleren van een woning is in alle gevallen voordelig, maar het is nog gunstiger als je gebruik kunt maken van subsidies. Verschillende gemeenten verstrekken subsidies voor het isoleren van een woning. Of jouw gemeente dit ook doen kun je controleren via de Energiesubsidiewijzer. Naast eventuele subsidies is er landelijk ook een tijdelijk verlaagd btw-tarief geldig op renovaties en verbouwingen aan een woning. Wanneer je je woning laat isoleren betaal je tot juli 2015 slechts 6% btw over de arbeidskosten.