Lifestyle
Duurzaam ondernemen
Tech

Tips voor betere smartphone foto's  

Of je nu dagelijks foto's maakt voor je Insta of vooral los gaat op vakantie, met deze tips maak je betere foto's met je smartphone.
17-04-2019 - door Maartje
Goede foto's maken met je mobiel

Foto: Igor Miske

Anki Wijnen is professioneel fotograaf, onderhoudt een populair Instagram account (@Zilverblauw) en is auteur van twee boeken over fotografie: Snap! en Shoot!. Om onze eigen fotoskills te verbeteren kregen we een workshop van Anki met superveel handige tips & tricks. Die we uiteraard graag weer met jullie delen!

Beeldsensor bepaalt kwaliteit foto

Dachten wij allemaal dat voor een kwalitatieve foto je vooral een camera met lekker veel megapixels moest hebben, blijk dat dus niet waar. Wat écht de kwaliteit van je foto bepaalt is de beeldsensor van je smartphone. Met de sensor zet je camera het licht om in een foto. Hoe groter de beeldsensor, hoe groter de kwaliteit van de foto.

Het is helaas best lastig om te achterhalen hoe groot de beeldsensor van je smartphone is maar op de site van Coolblue kun je dit per merk goed vergelijken, hieruit blijkt dat de telefoons van Huawei de beste beeldsensor hebben en ook Samsung scoort goed.

Tip van Anki: "Je smartphone zit de hele dag in je zak of tas dus je lens wordt snel vies. Zorg er dus voor dat je je cameralens even schoonmaakt voor je een foto maakt."

Compositie: gebruik de regel van derden

De compositie is ontzettend belangrijk voor je foto en de meeste fotografen gebruiken hiervoor de regel van derden. Deze regel houdt in dat je je beeld in drie horizontale en drie verticale vlakken verdeelt, als een soort boter-kaas-en-eieren en je hoofdonderwerp op het snijpunt van je vlakken zet. En dus niet precies in het midden van het beeld zoals nu nog heel veel wordt gedaan. 

In haar boek Snap! laat Anki zien dat het snijpunt linksboven het punt is waar de meeste mensen het eerste naar kijken. Als je je onderwerp hier neerzet levert dit een beeld op wat door de kijker als interessanter zal worden ervaren. Overigens draagt een ander perspectief ook bij aan een interessant beeld. Zak eens door je knieën of kom eens heel dichtbij je onderwerp.

De regel van derden uitgelegd door Anki in haar boek Snap!

Tip van Anki: "De meeste smartphones hebben in de camera-app een functie om het grid aan te zetten zodat je makkelijk de regel van derden kunt toepassen. Op de Iphone kun je dit bij Instellingen aanzetten."

Houdt je camera recht

Een smartphone is licht en je moet vaak op het scherm tikken om een foto te maken. Dit maakt dat het best lastig is om je camera recht te houden. Als je deze iets naar voren of achteren kantelt zul je zien dat er rare dingen gebeuren met de rechte lijnen in je beeld. Het perspectief klopt dan niet meer. En we kennen uiteraard allemaal de foto's met een scheve horizon. Het is dus ontzettend belangrijk om je camera goed recht te houden. Het beste is als je je smartphone ergens op kan zetten, een tafel, brugleuning of statief, om deze te stabiliseren voor je een foto maakt.

Tip van Anki: "De beste foto van een bord eten maak je door je smartphone om te draaien, met de camera aan de onderkant, en hem dan op de rand van je bord te zetten. Zo staat je camera stabiel en vang je het beste beeld."

Op deze manier is het lastig je camera recht te houden. Stabiliseer je beeld door je camera op je bord te zetten.

Handige fotografie apps

Aangezien we, zelfs met deze tips, nog geen professionele fotografen zijn is een beetje nabewerking van je beeld wel gewenst. Gelukkig kun je veel goede, gratis, apps downloaden om je hierbij te helpen. Dit zijn o.a.:

  • Adobe Lightroom
  • VSCO
  • Afterlight
  • Camera+

Tip van Anki: "Niet zoomen, gewoon niet doen. De kwaliteit van de foto is beter als je hem ná het maken bijsnijdt in je beeldbewerkingsapp en het beeld op die manier dichterbij haalt."

Meer weten over smartphone fotografie? Dan kunnen we je Anki's boek Snap! Fotograferen met je smartphone van harte aanraden!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!