Eten en drinken
Zero waste

Tilburgse Wasted Chef kookt met afval 

The Wasted Chef probeert door alleen met restjes te koken iets te doen aan de Nederlandse verspilzucht
19-05-2017
Lucas Smits

Kok Lucas aka The Wasted Chef laat zich fotograferen voor zijn crowdfundingactie. Foto: The Wasted Chef

Ongeveer twee miljard kilo eten. Dat is volgens recente cijfers hoeveel we in Nederland jaarlijks weggooien. Dat is gelijk aan 235 broden per persoon per jaar die zonder pardon in de prullenbak worden gemikt. Kok Lucas Smits kon het niet meer aanzien en begon vorig jaar een startup om iets aan al die verspilzucht te doen. The Wasted Chef, noemt hij zichzelf.

Als The Wasted Chef komt de Tilburger langs bij feesten en partijen om te koken van restjes, eventueel aangevuld met wat lokale producten. Ook geeft hij workshops om mensen te leren hoe ze lekker en toch ook zuinig kunnen koken. Naar eigen zeggen met één duidelijk doel: “Minder verspilling”. We spraken Lucas over zijn culinaire avontuur en zijn afkeer van voedselverspilling.

Voor de wereld van morgen: Waar komt jouw hekel aan verspilling vandaan?

Lucas: "Ik heb niet perse een hekel aan afval. Ik zie mezelf ook niet als een enorme duurzaamheidsfanaat. Maar achter de productie van voedsel zit hartstikke veel menselijke energie. Het is gewoon doodzonde dat al dat eten zo makkelijk wordt weggegooid. Ik besteed graag wat meer energie aan de bereiding zodat dat niet nodig is." 

Is er een specifiek moment dat je je kan herinneren waarop je dacht: dit gaat echt te ver, dit moet anders?

"Ik werkte hiervoor in een restaurant waar heel veel buffetten werden gedaan. Na afloop kwamen er echt volle schalen eten terug. Als ik daar wat van zei tegen de chef kreeg ik terug: ‘dat hoort erbij’. Dat vond ik zo’n makkelijk antwoord. Op dat moment dacht ik: dit moet anders. Daarom bied ik ook geen buffetten aan."

Hoe reageren je collega-koks op je idee om met restjes te koken?

"De meeste koks vinden het afvalverhaal niet zo interessant. "Dat hoort erbij", zeggen ze. Wat ze wel interessant vinden is het idee dat je maximaal gebruik maakt van je producten. Daar zit een grote uitdaging in. In de meeste sterrenrestaurants is dat ook al de normaalste zaak van de wereld."

Vervolgens voegt hij snel toe: “Ik wil niet te zweverig overkomen en doen alsof ik het allemaal beter weet. Ik snap ook dat veel koks nu eenmaal eten moeten weggooien. Ik doe het alleen op mijn manier en ben hier gepassioneerd over.”

Waarom is dat blijkbaar zo moeilijk, koken zonder grote bergen afval?

"Je moet heel creatief zijn met de spullen die er zijn. Vooral à la carte koken is erg moeilijk. Dan is het heel lastig inschatten wat je nodig hebt. Daarom werk ik zoveel mogelijk met een vooraf bepaald menu. Dan kan je alles van tevoren bedenken en weet je wat je nodig hebt. Als iemand dan iets niet lust kan je het altijd nog iets aanpassen voor diegene."

Welk eten wordt in jouw beleving het vaakst onnodig weggegooid?

"Schillen en kontjes van groentes. Die worden echt op veel te grote schaal weggegooid."

En wat doe jij daarmee?

"In de echt grote restaurants worden die tegenwoordig bewaard om bouillon van trekken. Dat doe ik nu ook. Van heel veel voedselresten kan je een lekkere bouillon maken."

Dus een bouillon is eigenlijk een pan eetbaar afval?

"Haha, zoiets. Je moet natuurlijk wel naar de smaken kijken. Niet alles kan bij elkaar. Maar een altijd veilige combinatie is bijvoorbeeld de wups..."

De wups?

"De kontjes van wortel, ui, prei, selderij en eventueel wat knoflook. Dat zijn producten die bijna iedereen wel wekelijks eet en die een prima bouillon maken. Maar ook vleesresten, bijvoorbeeld de pootjes van een kip, zijn goed bruikbaar. En zo’n verse bouillon is gegarandeerd lekkerder dan een blokje."

Je bent pas net begonnen, maar wat is je toekomstdroom?

"Dit is nu nog parttime, dus ik wil eerst zorgen dat ik hier de huur van kan betalen. Uiteindelijk is het een droom om een eigen pand te hebben en van daaruit te koken."

Boek nu zelf The Wasted Chef

The Wasted Chef is in de regio Tilburg – of daarbuiten met een reistoeslag - te boeken via de website. Een bezoekje van de (bijna) afvalloze kok kost voor een groep van tien personen ongeveer veertig euro per persoon.

Momenteel is Lucas ook nog bezig met een crowdfudingcampagne zodat hij een bakfiets en extra keukengerei kan kopen. Die campagne kun je hier vinden.