Klimaat

Tien feiten over het klimaat en klimaatverandering 

24-03-2015 - door Redactie

Klimaatverandering. Het is een hot issue (pun intended) dat vaak genoeg de headlines domineert. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Hieronder tien weetjes, feitjes en dingen die je niet had verwacht.

1. In deze ultrakorte video wordt helder uitgelegd hoe klimaatverandering ontstaat

2. 2016 het warmste jaar ooit

Sinds het begin van de wereldwijde metingen was de gemiddelde temperatuur op aarde nog nooit zo hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoeken van ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse agentschap NOAA. Daarmee is 2016 het derde recordjaar op rij: 2014 en 2015 waren ook al de boeken ingegaan als de warmste sinds 1880. Gaat 2017 dit record weer breken?

3. China is de grootste investeerder in hernieuwbare energie

China is de grootste investeerder (US$ 315 mrd), gevolg door de Verenigde Staten (US$ 280 mrd). Dat blijkt uit het rapport ‘World Energy Investment – 2016’ van het International Energy Agency. De verschuiving van investeringen in fossiele brandstof naar hernieuwbare energie is ingezet, maar gaat nog erg traag. Nog steeds gaat het meerendeel (55%) van de investeringen wereldwijd naar fossiele brandstoffen. Europa doet het op dit gebied wél goed. Maar liefst 85% gaat naar hernieuwbare energie, als zonne- en windenergie.

4. Er is onzekerheid in de klimaatwetenschap (maar klimaatverandering door menselijk toedoen staat als een paal boven water)

97 procent van de experts actief in het vakgebied ziet de aan mensen toe te schrijven CO2-uitstoot als hoofdoorzaak van klimaatverandering. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe érg de aarde op gaat warmen. Ook is er nog veel onduidelijkheid over de snelheid waarmee dit gebeurt. Dit komt omdat de klimaatwetenschap een bijzonder ingewikkelde wetenschap is. Zowel de wetenschappers van het IPCC, het klimaatpanel van de VN, als alle bij het VN-verdrag aangesloten landen hebben bepaald dat de grens voor gevaarlijke klimaatverandering in ieder geval bij 2 graden opwarming ligt. Er zijn positieve scenario's die stellen dat de aarde onder de kritieke grens van 2 graden blijft. Scenario's met een opwarming van 6 of 7 graden bestaan echter ook.

5. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht

Er verschijnen recentelijk steeds meer studies die aangeven dat het opbreken van de Antarctische ijskap veel sneller zou kunnen gaan dan tot nu toe verwacht. Dit kan ervoor zorgen dat we een extra meter zeespiegelstijging tot 2100 te verduren krijgen. Die komt bovenop de eerder voorspelde stijging van maximaal een meter aan het einde van de eeuw - een verdubbeling dus, Het IPCC komt daarom in 2018 met een tussentijds rapport over ijskappen en zeespiegelstijging. 

Door het smelten van de ijskappen stijgt de zeespiegel

6. Ook in Nederland 'voelen' we klimaatverandering

In Nederland uit klimaatverandering zich op verschillende manieren. De winters worden zachter en het wordt natter. Dat zien we nu al: In 1910 bedroeg de gemiddelde neerslag 695 mm en in 2015 is dat opgelopen naar 880 mm. Dat is een toename over 106 jaar met 27%. Dat lijkt mee te vallen, maar kan toch voor grote problemen zorgen. Bovendien worden de zomers worden juist droger en heter. Kortom: het weer wordt extremer: meer zware buien, meer hittegolven. Nederland moet tevens rekening houden met de opvang van steeds meer klimaatvluchtelingen, wiens oorspronkelijke woongebieden onbewoonbaar zijn geworden.

7. Kinderen de dupe van het veranderende klimaat

Uit een rapport van Unicef blijkt dat meer dan een half miljard kinderen in gebieden woont met gevaar voor overstromingen. Nog eens 160 miljoen leven in gebieden waar extreme droogte een gevaarlijk gevolg zijn van global warming. Op dit moment zijn 25 miljoen kinderen ondervoed door de gevolgen van klimaatverandering en nog eens 100 miljoen hebben geen voedselzekerheid.

8. 23 ton CO2 per Nederlands gezin

Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding en kleding. Om met bomen deze huishoud-CO2 te compenseren, moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien. Heb je geen idee van de CO2-uitstoot van jouw huishouden? Wil je weten of die onder of boven het gemiddelde ligt? Bereken jouw CO2-uitstoot met de CO2-calculator van MilieuCentraal.

9. Koeien- en schapenwinden hebben invloed op klimaatverandering

Koolstofdioxide (CO2) is het belangrijkste maar niet het enige broeikasgas. Na CO2 zijn methaan en lachgas de belangrijkste bijdragers aan de klimaatopwarming. In totaal is ongeveer een derde van het versterkte broeikaseffect toe te wijzen aan andere gassen dan CO2. Methaan komt veel minder voor, maar het is wel sterker dan CO2. Waar methaan zoal in voorkomt? Nou, bijvoorbeeld koeien- en schapenwinden!

We kunnen moeilijk tegen haar zeggen om te stoppen met het laten van scheten ;)

10. Steeds meer initiatieven richten zich op klimaatbescherming

Steeds meer initiatieven richten zich op klimaatbescherming. Zowel grote als kleine initiatieven. Bij Voor de Wereld van Morgen proberen we alle soorten duurzame ondernemers verder te helpen die zich richten op dit onderwerp, van start-up tot scale-up. In ons thema Klimaatbescherming vind je alle projecten die zich hier mee bezig houden. Zelf een goed idee? Treuzel niet langer en meld je project aan!

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.