Eten en drinken

Thuisafgehaald - een smakelijke update 

Heb jij al wel eens een maaltijd gedeeld met jouw buren?
16-08-2016
Eten delen met de buren

Afbeelding: Thuisafgehaald

Thuisafgehaald is een online platform waarop je je kookkunsten kunt delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas... hier kun je je maaltijd delen met je buurtgenoten. Geen zin om te koken? Kijk wat je buren aanbieden en je hebt zo iets lekkers op je bord. Zo kan je op culinaire ontdekkingstocht in je eigen buurt. Thuisafgehaald bestaat ondertussen alweer vier jaar. De hoogste tijd voor een update! We spraken Anne van Arkel over dit bijzondere platform.

Een terugblik

“We kijken met een grote glimlach terug op de afgelopen jaren. Er is in vier jaar tijd zo veel gebeurd! We zijn uitgegroeid tot een sociaal platform waarbij veel mensen een waardevol contact opdoen in de buurt. Waar buren eerst onbekenden voor elkaar waren worden er nu vriendschappen gesloten, eetclubjes opgestart en het belangrijkste; er wordt naar elkaar omgekeken! Wij hebben nooit durven dromen dat veel van de ontmoetingen die ontstaan door Thuisafgehaald bijdragen aan de kwaliteit van leven. Het gemak bij het afhalen stond en staat bij veel mensen voorop, maar stiekem zie je dat er veel langdurig contact ontstaat en brengt het je als buren dichter bij elkaar. De uitspraak “Delen is vermenigvuldigen” past daarom ook precies bij Thuisafgehaald! ”

Bijzonder Thuisafgehaald

“Via Bijzonder Thuisafgehaald kunnen wij een kokende buurtgenoot zoeken voor iemand die hulp rond de avondmaaltijd kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch of tijdelijk zieken of iemand anders in een kwetsbare situatie die zelf niet meer kan koken, maar wel graag een verse maaltijd zou willen. Wij kunnen een buurtgenoot zoeken die graag een stapje extra zet en die het eten ook kan brengen als het nodig is! Het mooie bij Bijzonder Thuisafgehaald is dat je met elkaar afspraken kunt maken over het eten. De kok kan rekening houden met de (dieet)wensen van de aanvrager, het budget en samen stemmen ze af op welke dag de maaltijd gekookt wordt.”

Mooie verhalen

“We hebben zoveel mooie verhalen dat het best lastig is om er een paar te kiezen. Zo is er het prachtige verhaal van de 85-jarige mevrouw Hage. Zij ontvangt wekelijks een maaltijd van thuiskok Heike en vertelde dat ze sindsdien al een kilo is aangekomen. Als zij niet was aangesterkt had ze naar een verzorgingstehuis moeten verhuizen. Nu kan zij langer thuis blijven wonen en geniet ze van de momenten dat Heike de maaltijd komt brengen. Ze vertelde dat als Heike met haar pannetje binnenkomt ze de liefde van haar voelt uitstralen!”

Een ander mooi verhaal is dat van Ilana. Zij is Russisch en woont nu 13 jaar in Nederland. Sinds ze kookt via Thuisafgehaald voelt ze zich voor het eerst thuis in haar eigen wijk. Ze heeft geen werk maar komt nu eindelijk in contact met andere mensen. Ze heeft het gevoel dat ze iets voor ze kan betekenen. Ze lijd al jaren aan een chronische depressie, maar sinds ze voor haar buurtgenoten kan koken heeft de huisarts haar dosering van haar antidepressiva verlaagd.”

Achter de schermen

“We hebben onlangs Heldcare 2016 gewonnen. Dit is een maatwerktraject vanuit Achmea waarmee we budget en expertise in kunnen zetten om Bijzonder Thuisafgehaald op te schalen. Een enorm waardevolle prijs waar we hard voor hebben gewerkt en die wij zonder onze actieve huidige community nooit hadden gewonnen.”

“Verder werken we op dit moment veel samen met diverse gemeenten. Hierbij zetten we Thuisafgehaald en Bijzonder Thuisafgehaald in om buurtgenoten aan elkaar te verbinden. We organiseren bijvoorbeeld Food Events, werven nieuwe thuiskoks en helpen bewoners aan een kokende buurtgenoot! Zo zetten we in ieder gebied waar we mee samenwerken Thuisafgehaald op de kaart en brengen we de buurt met elkaar in contact. “

De toekomst

“Onze ambitie is om te zorgen dat nog veel meer mensen die in een kwetsbare positie zitten, gezond kunnen eten en verbonden zijn met buurtgenoten. En dat alle andere mensen in Nederland Thuisafgehaald weten te vinden om hun maaltijd te delen en er zo nog meer mooie contacten ontstaan!”