Thuis terwijl je wacht op een huis 

Takecarebnb maakt mogelijk dat vluchtelingen tijdelijk bij gastgezinnen logeren.
20-09-2016
Takecarebnb maakt mogelijk dat vluchtelingen tijdelijk bij gastgezinnen logeren.

Een gastgezin heeft een vluchteling opgenomen - hij draait volop mee in het gezinsleven.

Wat zou je als Nederlander willen dat een ander voor je doet, als er oorlog is en je na een lange zware en gevaarlijk reis in een veilig land terecht zouden komen? Zou je dan maandenlang in isolatie willen doorbrengen in een kamp? Dat is natuurlijk allerminst prettig.

Een warm welkom

Daarom is er een nieuw initiatief: TakecareBNB. Dit is een deelplatform dat bemiddelt tussen gastgezinnen en vluchtelingen die wel een status hebben maar nog geen huis. Het format is gebaseerd op Airbnb. Particulieren kunnen tijdelijk (ongeveer 3 maanden) huisvesting bieden aan vluchtelingen. 

Zorgvuldige matching 

De matchmakers van TakecareBNB zoeken een gastgezin bij een vluchteling of in ons geval bij twee vluchtelingen. Ze bekijkt zorgvuldig welke mensen bij elkaar passen.

"Vluchtelingen doorstaan zoveel om hier te komen en ik zou heel veel willen doen om ze hier met open armen te ontvangen."

- Sonja

Zo wordt bijvoorbeeld een vluchteling die iedere dag muziek maakt - en dat niet mocht doen in het asielzoekerscentrum - gekoppeld aan een gastgezin dat ook een passie voor muziek heeft. Veel gezinnen zijn dik tevreden: de asielzoekers gedragen zich voorbeelding.

Dubbel profijt

Met TakeCareBNB snijdt het mes aan twee kanten: vluchtelingen kunnen veel sneller integreren én gastgezinnen krijgen de kans om zich op een concrete en tastbare wijze in te zetten.

Logeeradressen gezocht!

TakeCareBNB heeft op dit moment 146 gastgezinnen, 495 gasten en 33 betrokken teamleden gevonden. Maar meer hulp is altijd welkom! Heb je een kamer vrij waarin je tijdelijk een vluchteling met verblijfsstatus kunt ontvangen? Meld je dan aan via de website. Weten wat de ervaringen zijn? Lees de blog van Marianne Dagevos over een vluchteling in huis.