Klimaat
Tech

The Salt Project gaat steden bouwen van zeewater 

The Salt Project wil de woestijn vergroenen door gebruik te maken van zeewater.
04-07-2016
The Salt Project

Afbeelding:The Salt Project

Woestijnen breiden zich uit en er ontstaat een schaarste aan zoet water op veel droge plekken in de wereld. Er wordt daarom steeds meer zeewater ontzilt om er drinkwater van te maken. Bij dat proces ontstaat brijn, een soort superzout water. Dat wordt nu terug de zee in gepompt. Dit is duur én slecht voor het milieu. The Salt Project probeert al dat zout een andere bestemming te geven. Door zeewater op te pompen en met zonne-energie te splitsen in zoet water en zout kunnen ze met het zoete water gewassen groeien en met het zout een nieuw type architectuur maken.

“Ons doel is dit afvalmateriaal als bouwmateriaal te gebruiken.”, vertelt Eric Geboers, oprichter van The Salt Project. “ We hebben een bio-based afbreekbaar materiaal ontwikkeld dat voor 90% uit zout bestaat. Doordat het wit is reflecteert het de zon en zorgt het voor een prettig binnenklimaat. Bovendien is het makkelijk te beschermen in het geval dat er toch een buitje valt. Ons doel is het bouwen van steden, volledig gemaakt uit zeewater.”

Steden van zeewater

Eric Geboers schetst een prachtig plaatje van deze steden van zeewater:

“De architectuur van deze witte steden zal bestaan uit bogen en gewelven. De gebouwen zullen niet veel hoger zijn dan drie lagen en zullen dicht op elkaar gebouwd zijn om schaduw te creëren. De gebouwen hebben dikke muren om de koelte van de nacht vast te houden. Er zouden planten kunnen groeien die van zout houden - denk bijvoorbeeld aan dadelpalmen.”

“Deze stad zou aan de verdampingsvijvers kunnen liggen waardoor het door de waterdamp gekoeld kan worden. Er zouden algenfarms zijn die de polymeer produceren die het materiaal bij elkaar houdt. Er zouden ook fonteinen van zeewater kunnen zijn waar het zout in kristalliseert.”

Salt Pups

The Salt Project is bezig met het ontwikkelen van een prototypeserie. Een serie zouten meubels die Salt Pups heten. Deze Pups hebben de vorm van typische zoutarchitectuur - ze staan uit bogen en gewelven. Eric Geboers vertelt enthousiast: “ In de mal van de Pup testen we steeds nieuwe 'recepten' en wapeningen om tot een reeks mogelijke materiaaleigenschappen te komen. Dat doen we omdat een muur nou eenmaal andere eigenschappen nodig heeft dan een fundering of ornament.”

De Salt Pups van The Salt Project zijn te koop. Alle omzet die ze uit de verkoop halen stoppen ze in onderzoek. Eric Geboers: 

“Het zijn allemaal unieke design stukken. Door een Pup in huis te nemen steun je het project. Verder vinden we het altijd leuk als mensen met ons mee denken. Dus mocht je een idee hebben, een product willen maken of leads voor interessante projecten weten: laat het ons dan weten! We vinden het leuk om ideeën te bespreken, te discussiëren en samen projecten uit te werken!”

De toekomst

The Salt Project werkt samen met partners in het buitenland. Zo gaan ze onder meer met zout uit Frankrijk en Abu Dhabi aan de slag om daar ook objecten van te maken. Tijdens dit traject hopen ze eventuele problemen te ontdekken en op te lossen. Daarnaast gaan ze op zoek naar manieren voor opschaling. Eric Geboers:

“Rome is niet in één nacht gebouwd. Het lijkt ons daarom slim met één gebouw te beginnen. We zijn op zoek naar een locatie en wat financiën om een paviljoen te bouwen, een eerste zouten structuur op gebouwschaal. Een mogelijke locatie daarvoor is World Expo 2020, in Dubai.”