The Ocean Cleanup gaat beginnen!  

Boyan Slat heeft genoeg geld ingezameld om te beginnen met een test van The Ocean Cleanup!
08-06-2016 - door Redactie
The Ocean Cleanup van Boyan Slat is begonnen!

The Ocean Cleanup van Boyan Slat is begonnen!

Al sinds zijn 16e is de Nederlandse Boyan Slat bezig met het najagen van zijn droom: het opruimen van de plastic soep! Met zijn vooruitstrevende project The Ocean Cleanup komt de verwezenlijking ervan steeds dichterbij.

The Ocean Cleanup: de grootste schoonmaakactie ooit

Het begon allemaal met een duiktripje in Griekenland. Hier viel het Boyan op dat hij meer plastic zakjes tegenkwam dan vissen. 'Kunnen we dat niet opruimen?' vroeg hij zich af. Hij starte The Ocean Cleanup. De methode is het best uit te leggen als een 'drijvende muur' van 1 tot 2 kilometer lang die de stroming het werk laat doen. Door deze muur in V-vorm op strategische plekken neer te leggen drijft het plastic - dat veelal uit grote stukken bestaat - ernaartoe. Hierdoor ontstaan er plekken waar het plastic afval zich concentreert. Daar is het relatief makkelijk uit het water te halen en kan het naar land gebracht worden voor recycling.

Testen op de Noordzee

Begin 2016 werd er al genoeg geld ingezameld om te starten met een test op de Noordzee, voor de kust van Scheveningen. Voor deze test was zo'n anderhalf miljoen euro nodig. Het streven was toen om over 4 jaar aan de opruiming van de Grote Oceaan te beginnen. Dat zou weleens sneller kunnen gaan want in het voorjaar van 2017 kregen Boyan en zijn team een extra investering van 21,7 miljoen dollar! In totaal is nu, sinds 2013, zo'n 31,5 miljoen dollar opgehaald. Op de website van het project is te lezen dat de installatie van The Ocean Cleanup naar schatting zo'n 50% van the Great Pacific Garbage Patch kan opruimen in 5 jaar.

Zelf bijdragen aan een plasticvrije oceaan

Het opruimen van de plastic soep is heel hard nodig! Als we zo doorgaan zwemt er in 2050 vermoedelijk meer plastic dan vis in de zee. Zelf een directe bijdrage leveren aan het plasticvrij maken van onze wateren kan natuurlijk ook. Ga een keertje mee vissen met Plastic Whale! Gewapend met een visnet ga je de Amsterdamse grachten op, in een boot gemaakt van gerecycled plastic. Je taak is simpel: zoveel mogelijk (plastic) afval uit het water vissen!

Gelukkig werken ook steeds meer bedrijven mee aan de oplossing van het plastic-probleem. Zo ontwikkelde biermerk Salwater Brewery een eetbare sixpackhouder. Dit verpakkingsmateriaal hoort natuurlijk sowieso niet in zee maar áls dat gebeurt dan is er geen man overboord.  De sixpackhouders zijn gemaakt van tarwe en gerst en dus eetbaar en voedzaam voor zeedieren! 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.