The Ketchup Project  

Een groep duurzame Nederlandse ondernemers gaat voedselverspilling in Kenia tegen met... ketchup!
12-06-2016 - door Redactie
The Ketchup Project

Verspilling van groenten en fruit direct na de oogst is een wereldwijd probleem. Vooral in ontwikkelingslanden wordt veel weggegooid. Zo'n 40% van de tomatenoogst in Kenia wordt verspild.

Een slim sausje!

Zonde! Dat vonden ook de initiatiefnemers van The Ketchup Project. Samen met Keniaanse boeren gaan zij voedselverspilling tegen door tomaten te drogen en er een smakelijke en gezonde ketchup van te maken. Hierdoor zijn de tomaten veel langer houdbaar. Maar dat is niet het enige slimme aan deze ketchup. Het drogen van tomaten kost namelijk minder energie dan inkoken. Daarnaast wordt de benodigde energie duurzaam opgewekt, met biomassa van notenschillen. Ook de Keniaanse boeren gaan erop vooruit. Tomaten verwerkt tot ketchup leveren de boeren 20x meer op dan de verkoop van verse tomaten op de markt. De extra inkomsten worden gebruikt voor effectievere en duurzamere landbouw. Maar ook voor het verbeteren van de leefomstandigheden in de gemeenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van scholing, gezondheidszorg en huisvesting.

Help je mee?

De ondernemers achter The Ketchup Project zijn as we speak bezig met een crowdfundingcampagne. Een eerste stap om de Nederlandse markt te veroveren. Uiteindelijk moet de ketchup natuurlijk in heel Europa én in Kenia verkrijgbaar zijn. Ze hebben minimaal € 10.000 euro nodig. Nog tot en met 10 juli kun je dit duurzame initiatief mede mogelijk maken door alvast een goede dosis ketchup te bestellen!  

Alvast even voorproeven? Dat kan tijdens de NeighbourFood Market in Amsterdam op 18 en 19 juni!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.