Groene stad
Plastic

The Great Bubble Barrier: hoe staat het met deze bruisende oplossing? 

Zijn bubbels in onze kanalen en rivieren de oplossing voor plasticvervuiling in het water? The Great Bubble Barrier denkt van wel!
10-03-2017 - door Jessie
© Dutch Water Sector / Plastic Free Rivers Makathon

The Great Bubble Barrier

De meiden achter de het innovatieve ‘The Great Bubble Barrier’-project hebben sinds hun deelname aan de Wereldprijs niet stilgezeten. “Wij willen de plastic soep stoppen. En we willen beginnen bij de Nederlandse rivieren!”, vertelt Anne Marieke Eveleens, cofounder van het initiatief en afgestudeerd neurobioloog.

Samen met Francis Zoet en Saskia Studer, de andere cofounders van the Great Bubble Barrier, wilde Anne Marieke een totale oplossing bieden voor het plasticprobleem. “Een voorwaarde voor een goede oplossing tegen de plasticsoep was dat het elegant, effectief en schip- en visvriendelijk moest zijn. We hebben avonden lang gebrainstormd en nagedacht over een slimme manier. Totdat we op het idee van bubbels kwamen”.

Bestaand idee, nieuwe toepassing

The Great Bubble Barrier is een installatie die in rivieren of kanalen geïnstalleerd kan worden, waarbij de bubbels die uit de installatie komen ervoor zorgen dat plastic zwerfvuil naar boven drijft en naar de kant geleid wordt. Daar kan het eenvoudig bij elkaar geraapt worden en worden verwerkt. “We waren super enthousiast over onze eigen oplossing en kwamen er al snel achter dat we niet de enige waren die dit idee bedacht hadden. De technologie wordt namelijk al jaren gebruikt om zoet en zout water te scheiden of olielekken op te schonen”, vertelt Anne Marieke tijdens lezingavond Ocean of Opportunities in Amsterdam.

“Onze toepassing, waarbij we de technologie gebruiken om plasticvervuiling in onze rivieren en kanalen op te lossen, bestond echter nog niet. Daarom besloten we aan prijsvragen zoals de Plastic Free Rivers Makathon en Our Oceans Challenge mee te doen, zodat we een prototype kunnen bouwen en testen”.

Een bruisende zomer vol bubbels

Tijdens de Plastic Free Rivers Makathon van Rijkswaterstaat presenteerde The Great Bubble Barrier haar idee: “Tot onze eigen verbazing werden we door zowel het publiek als de jury uitgeroepen tot winnaar! Nu mogen we een pilot in de IJsselrivier draaien, wat natuurlijk ontzettend gaaf is”, vertelt Anne Marieke enthousiast. “Maar we hebben nog meer nodig. Deze zomer willen we onze eerste Great Bubble Barrier up en running hebben, maar daarvoor hebben we nog veertigduizend euro nodig. We zijn druk bezig met het zoeken van partners en financiering”. Inmiddels is de crowdfunding geslaagd én hebben de meiden de Postcode Green Lottery Challenge gewonnen. Meer daarover lees je in dit artikel op ons blog

Work in progress

Ook willen Anne Marieke, Francis en Saskia meer onderzoek doen naar hun idee. “We willen dolgraag beginnen, maar weten ook dat er eerst nog heel veel onderzoek nodig is. We willen echt kennis en bewustwording creëren met ons idee”, vertelt Anne Marieke. “Er zijn nog wat uitdagingen: als schepen door onze barrières gaan, verplaatsen ze het plastic. Daar moeten we dus een creatieve oplossing voor vinden. Daarnaast is een kleine stroming in het water noodzakelijk, omdat het plastic in beweging moet zijn om met de bubbels in aanraking te kunnen komen. We beginnen daarom bij rivieren en kanalen met het testen van onze toepassing”.

Ook de installatie zelf is nog volop in ontwikkeling: “We willen kijken hoe we zo min mogelijk energieverbruik hebben voor onze installatie én zijn aan het kijken naar het beste materiaal voor de pijpen. Nu zijn die gemaakt van plastic, en dat levert natuurlijk vaak vragen op”. Ondanks de uitdagingen zien de meiden achter The Great Bubble Barrier de toekomst zonnig in: “We geloven in ons idee en het winnen van de Makathon heeft ons echt een boost gegeven om door te gaan! Ons doel? Duizend Great Bubble Barriers per rivier en geen ronddrijvend zwerfafval meer!”.

Ook andere ondernemers zijn bezig met innovatieve oplossingen tegen oceaanvervuiling. Lees hier alle trends voor schone oceanen!

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.