The Dutch Weed Burger - een groene update 

Wist jij dat zeewier ook wel het nieuwe groene goud wordt genoemd?
13-07-2016

Afbeelding: The Dutch Weed Bites, het nieuwste product van The Dutch Weed Burger

Het team van The Dutch Weed Burger gelooft dat duurzaamheid niet zozeer te maken heeft met onze planeet maar met onze samenleving. Volgens hen kan plantaardige voeding en zeewier een mooi en smakelijk middel zijn om ons ecosysteem te ontlasten. Het kan de impact van de vlees- en zuivelindustrie minimaliseren, de uitstoot van broeikasgassen terug brengen, duizenden liters vers water besparen en duizenden hectare grond- wat nu voor veeteelt gebruikt wordt- herstellen.

Dat is de reden dat ze al vier jaar zeewier in The Dutch Weed Burger gebruiken. We spraken mede-oprichter en chef-alles Mark Kulsdom over deze bijzondere burger.

Groen goud

Wist jij dat zeewier ook wel het nieuwe groene goud wordt genoemd? Veel wetenschappers zijn van mening dat dit groene plantje onze planeet zou kunnen redden. Zeewier is namelijk een hoogwaardige eiwitbron, de teelt neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het verbruikt nauwelijks zoet water. Mark Kulsdom:

“Wij geloven dat de plantaardige keuken de sleutel is tot échte verandering. Of het nou gaat om het einde van de ellende in de bio-industrie, het verduurzamen van de economie of totale wereldvrede. De oplossing voor al deze vraagstukken ligt op je bord. De keuze is aan jou!”

Een terugblik

In 2012 reist Lisette Kreischer naar New York City. Daar wordt ze op de voet gevolgd door filmmaker Mark Kulsdom. Samen gaan ze op zoek naar een perfecte toepassing van zeewier. Als een jaar later de documentaire verschijnt, zijn ze in Nederland druk bezig met de ontwikkeling van een burger van zeewier. Ze ontdekken zeeboerderij Zeewaar en The Dutch Weed Burger is geboren. 

Dat deze burger goed in de smaak valt mag wel duidelijk zijn, want ze veroveren de harten van mensen op allerlei evenementen en locaties. Mark Kulsdom:

“Het waren vier mooie jaren, waarin we veel geleerd hebben en onwijs zijn gegroeid, zowel als bedrijf, maar ook als ondernemers. We zijn heel trots op de mijlpalen die we hebben bereikt, waaronder een eigen tent op Lowlands en de vele mooie restaurants die onze burgers op de menukaart hebben staan.”

Een belangrijk verhaal

Het team van The Dutch Weed Burger maakt niet alleen heerlijke burgers, maar geven ook lezingen. Mark Kulsdom:

“We vertellen in onze lezingen over een aantal zaken met als hoofdmoot het belang van  de eiwittransitie waaraan we bijdragen. Waarom zouden we plantaardig gaan eten en wat zijn daar goede argumenten voor? Dat vinden we heel belangrijk. Het verhaal wordt doordrenkt van persoonlijke anekdotes uit de persoonlijke ontwikkelingen van Lisette en mijzelf.”

De toekomst

Mark Kulsdom is enthousiast over de toekomst: “Allereerst hebben we onlangs een nieuw product gemaakt, The Dutch Weed Bites. Dit gaan we de komende weken verkopen vanuit onze mobiele keukens en we zijn heel benieuwd hoe de mensen zullen reageren!”

“Verder willen we met The Dutch Weed Burger echt een verschil gaan maken in de voedselindustrie en belangrijke veranderingen hebben gerealiseerd zoals een nieuw verpakkingsconvenant voor producten in de retail.” 

 

Meer weten over The Dutch Weed Burger? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.