Textiel innovatie: jurken van schimmel 

Mode of interieur van schimmels en zonnepanelen: dat is geen toekomstmuziek meer
11-06-2016
Mycotex

Mycotex

Ontwerper Aniela Hoitink van Neffa doet de dingen 'net effe anders'. Ze ontwerpt kleding en interieurtextiel, maar dan niet met de gebruikelijke materialen. Aniela kijkt naar de natuur, en maakt daarmee erg innovatieve ontwerpen. Ooit een jurk van schimmel gezien, bijvoorbeeld? Ik spreek Aniela over haar werk, haar inspiratiebronnen en de toekomst van textiel. 

Een jurk van… schimmel

Nadat ze jarenlang in de modewereld heeft gewerkt, besluit Aniela dat het tijd wordt voor iets nieuws. Iets met meer uitdaging. “Ik vroeg mezelf af: Wat kan ik nu gaan doen? Hoe gebruiken we textiel in de toekomst?” Ze ging op onderzoek uit en ontdekte manieren om met natuurlijke materialen en op andere manieren mooie dingen te maken. Biomimicry dus: samen met de natuur menselijke ‘problemen’ oplossen. Een voorbeeld van een innovatief ontwerp is haar project MycoTEX. Het is eigenlijk een jurk van mycelium, de wortel van een paddestoel. Dat klinkt niet alleen ontzettend gaaf, maar zo'n jurk heeft veel voordelen: 

  • Deze jurk is 100% afbreekbaar, en zorgt dus niet voor afval. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je al vrij snel weer zin hebt om te gaan shoppen. 
  • Er is maar zo’n 12 liter water voor nodig om het kledingstuk te maken, in plaats van 2.500 liter water voor een doorsnee shirt of broek.
  • Je kan er gemakkelijk een nieuw kledingstuk van maken, door er bijvoorbeeld mouwen aan toe te voegen.
  • Doordat Aniela met mycelium werkt, is het weven van doeken en garen niet nodig. Daardoor is het gebruik met chemicaliën ook niet nodig.
  • De stoffen hoeven niet van ver te komen. Er is dus geen transport nodig om lange afstanden te overbruggen.
  • Er is weinig energie voor nodig om het kledingstuk te maken.

Multifunctioneel gordijn

Mensen vinden het wel eens gek dat Aniela bepaalde stappen kan overslaan. “Mensen vragen me wel eens of ik niet eerst garen moet maken. Dan denk ik: dit is toch al een kledingstuk? Waarom zou ik die stap dan per se moeten blijven nemen?” Daaruit blijkt haar innovatieve en creatieve blik: haar ontwerpen hebben wel vaker meerdere voordelen.

Zo heeft Aniela eerder al een gordijn met zonnepanelen ontwikkeld. “Ik ben sowieso al een voorstander van zonne-energie. Oude huizen zijn vaak tochtig en slecht geïsoleerd. Gordijnen zorgen voor isolatie en de energie van de zonnepanelen kun je dan gebruiken voor bijverwarming. Bovendien kun je het zien als sfeerverlichting.” Multifunctioneel en duurzaam dus.

Natuurlijk zitten er ook wel wat haken en ogen aan nieuwe ontwerpen. Zo is de jurk bijvoorbeeld lastig te wassen. Het ontwerp is ook niet bedoeld om eindeloos te blijven dragen. Dat maakt het ook juist uniek. 

Techniek en de modewereld

Aniela vertelt: “Ik werk samen met anderen, zoals techneuten en microbiologen, maar ik heb ook mijn eigen projecten. Ik heb bijvoorbeeld een idee en ik zoek mensen daarbij, of ik zie online dat mensen naar mijn expertise zoeken.” In de praktijk werkt Aniela dus veel samen met onderzoekers. Ze wordt nog weinig benaderd door mensen uit de modewereld: “Voor een modebedrijf is het lastig om van een tekening te kunnen zien wat je er nu precies mee kan. Beslissers in de modewereld zijn gebaat bij prototypes. Ik vertaal de technologie naar een prototype, waardoor mensen vaak toch ineens de mogelijkheden zien. Vanwege mijn achtergrond met mode weet ik hoe ik het moet uitleggen.”

Reacties van mensen

Aniela peilt ook reacties van mensen, bijvoorbeeld bij de Dutch Design Week. “Mensen schrikken soms een beetje, als blijkt dat het model van schimmel gemaakt is. Maar we vinden schimmelkaas toch ook niet vies? En penicilline maakt ons zelfs beter als we ziek zijn!”

Op dit moment werkt Aniela aan een kledingstuk dat eigenlijk een vertaling is van het gordijn. Met zonne-energie en verwarming, maar dan met het lichaam als uitgangspunt. Het is een project met financiering van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Check de website van Neffa voor meer bijzondere ontwerpen van Aniela. Wie weet lopen we in de toekomst allemaal wel met jurken van schimmels of zonnecellen!