Energie

Team Challenge #7: maximaal 5 minuten douchen 

Lekker lang warm douchen is fijn, maar niet zo goed voor het milieu. Hoog tijd voor een challenge!
06-11-2019 - door Pien
Zeepbakje in douche met stuk zeep

Foto: Anne Nygard via Unsplash

Bij de redactie van Voor de Wereld van Morgen zijn we niet vies van een challenge. Zo waren we eerder al een weekend offline en kocht Milou 5 maanden lang geen kleding. Toen ik weer eens stond te dromen onder de douche kreeg ik het idee voor de nieuwste challenge: de douchechallenge. Want hoe lekker maar onnodig is het om lang te douchen? Zonde van het water én de energie die er nodig is om al dat water te verwarmen. Dus gingen we de uitdaging aan om twee weken lang maximaal 5 minuten per dag te douchen. En dat ging de een beter af dan de ander...

Waarom eigenlijk korter douchen?

Voordat we onze ervaringen met de douchechallenge delen, eerst een kort college over het nut en de noodzaak van korter  - of minder - douchen. Want er is toch genoeg water in Nederland? En ligt het grote probleem met waterverbruik niet bij wat we eten en de kleding die we dragen?

Dit klopt allebei. We zitten in Nederland niet om water verlegen, zelfs (nog) niet tijdens de hete, droge zomers. En de hoeveelheid water die we besparen door korter douchen is marginaal vergeleken met de 8.000 liter water die er nodig is voor de productie van één spijkerbroek.

   De productie van een spijkerbroek kost 8.000 liter water. Bron: Waterfootprint.org

Toch mogen we ook in Nederland best zuinig zijn op water. De Nederlandse bevolking groeit en daarmee ook de vraag naar water. Een groot deel van ons drinkwater is grondwater dat omhoog wordt gepompt. Die voorraad grondwater is ontzettend groot, maar dat betekent niet dat er ongelimiteerd water opgepompt kan worden. Want dat heeft invloed op de bodem en natuur. Tegelijkertijd zijn er de effecten van klimaatverandering, die ook in Europa voor meer en meer droogte gaan zorgen.

Warm water kost veel energie

Bij klimaatverandering ligt misschien nog wel de belangrijkste reden om korter te douchen. In Nederland douchen we gemiddeld namelijk 9 minuten. En de 65 liter water die bij zo’n lange douchebeurt door het putje stroomt, die is warm. Als je je bedenkt dat een liter warm water 50 keer meer energie kost dan een liter koud water, kun je je voorstellen dat korter douchen echt wel nuttig is. Door 5 minuten in plaats van 9 minuten te douchen bespaart een gemiddeld huishouden al snel 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat scheelt, óók in de portemonnee!

Dit is hoe de douchechallenge ging

Milou

“De droogshampoo kwam wat vaker uit de kast” - Maximaal 5 minuten douchen per dag? Easy! Dat was het eerste wat ik dacht bij het zien van de spelregels. Nu moet ik zeggen dat het me ook redelijk goed afging, een gemiddelde douchebeurt (inclusief tandenpoetsen) duurde een kleine 3 minuten. Máár, dan heb je je haar niet gewassen! En omdat ik dat met een shampoo- en conditionerbar doe (die je even goed in moet wrijven) was dat quite the challenge. Ik moet bekennen dat de douchechallenge vooral gelukt is doordat de droogshampoo nét een keertje vaker uit de kast kwam afgelopen week.  

Marcella

“Onder het magnesium in bed stappen is niet echt lekker” - Eerlijk is eerlijk, ik vond de douchechallenge nog best een opgave! Douchen is altijd mijn ontspanmomentje, maar deze challenge heeft me wel een duwtje in de rug gegeven om dat lange gedouche aan te pakken.

Dat ging verbazingwekkend goed, al moest ik even zoeken naar een goede manier om de tijd bij te houden. Een liedje opzetten klonk in mijn douche niet heel prettig, dus ik gebruikte een timer. Wel kwam ik in de knoop met het één keer douchen per dag. Op dinsdagavond ga ik boulderen en op woensdag train ik in de ochtend en middag. De eerste week besloot ik dus dinsdagavond niet te douchen, want ik had die ochtend al gedoucht. Dat bleek echt heel vies te zijn. Ik kroop onder het magnesium in bed en de volgende dag trainde ik nog twee keer voordat ik weer onder de douche stapte. Niet echt lekker. Daarom heb ik helaas wel gecheat door op trainingsdagen twee keer te douchen.

Wat ik meeneem uit deze challenge is dat ik veel functioneler kan douchen. Ik douche nu korter in het algemeen en na trainingen douche ik alleen kort voor de hygiëne. En soms sla ik een dagje over!  

  Haren wassen bleek de grootste uitdaging van de douchechallenge | Foto: Matthew Tkocz via Unsplash

Monique 

“Deze nieuwe routine wil ik vasthouden!” - Toen ik gevraagd werd om mee te doen aan de douchechallenge was mijn eerste impuls om snel weg te klikken. Douchen is mijn nummer één guilty pleasure! Maar ik mag best meer uit mijn comfortzone stappen, dus na een ferme ja ging ik monter aan de slag.

De eerste dagen van de challenge vielen reuze mee. Een snelle opfrisdouche met schoonmaken van mijn gezicht nam 3.05 minuten in beslag. Op woensdag zette ik zelfs een toptijd van 2 minuut 50 neer! Maar op donderdag kwam the dreaded day. M’n haar moest écht gewassen worden. De verwachting was dat mijn vaste ritueel (weglaten conditioner geen optie) niet in 5 minuten te proppen was. Van collega Britt kreeg ik de tip om de kraan uit te doen tijdens het inzepen. Dat advies werkt inderdaad, maar leuk en comfortabel is anders... Ik was nog trots op mijn 5 minuut 16, maar van mijn man kreeg ik een onverbiddelijke ‘jammer, gefaald’ retour.

Ondanks deze ervaring hield ik vol, en het korte doucheritueel in de ochtend bevalt me eigenlijk wel. Een minuut of 3 douchen is prima te doen, en dan kan ik wat meer de tijd nemen als ik mijn haar moet wassen. Geen Spartaanse rituelen meer, ik heb immers minuten in reserve! En de ontspanning die een lange douche me brengt, dat kan ook prima op een andere manier. Bijvoorbeeld met een kopje thee op de bank. Kwestie van een gewoontedier dat een nieuwe gewoonte moet aanleren. Deze nieuwe routine wil ik in ieder geval vasthouden!  

Jessie 

“Mijn tip: ram een keer extra op de snoozeknop!” - Hmmm een douchechallenge. Aan de ene kant vind ik het héérlijk om onder een warme (niet heet, want dan gaat mijn huid eraan) douche te staan, maar aan de andere kant sla ik geregeld een douchebeurt over wegens tijdgebrek / geen zin om me daarna af te drogen / geen zin om met natte haren de deur uit te gaan / gebrek aan een föhn. Noem het luiheid, maar er zitten dus ook voordelen aan. Omdat ik 's ochtends het liefst zo láng mogelijk in bed blijf liggen, zijn de douchebeurten vaak goed binnen de 5 minuten te houden. Simpelweg omdat ik niet meer tijd heb. Of het echt een challenge was? Nee dus. Yes! Mijn tip: ram een paar keer op die snoozeknop, dan heb je sowieso geen tijd meer om lang te douchen.   

Pien

“M’n tanden poets ik niet meer onder de douche” - Man, man, man, waar ben ik aan begonnen? ’s Avonds een lange douche is voor mij dé manier om ontspannen m’n bed in te gaan. En van uitgebreid badderen ben ik ook niet vies. In de winter stap ik soms zelfs twee keer per dag onder de douche om lekker warm te worden. Maar: de challenge is eigenlijk heel goed verlopen. De belangrijkste truc voor mij was om m’n tanden niet meer onder de douche te poetsen. De eerste dag deed ik dat nog wel, en kwam daardoor helemaal gehaast onder de douche vandaan. De enige echte uitdaging was mijn haren wassen. Die dikke, stugge bos lang haar van mij heeft écht wat meer liefde nodig dan ik in 5 minuten kan geven. De oplossing: een dagje minder douchen en zo compenseren. Al met al viel het me niet tegen en ben ik van plan om vast te houden aan mijn nieuwe, kortere doucheritueel. Maar dat bad, dat gaat toch echt nog wel af en toe aan!

   Tandenpoetsen onder de douche kost onnodig veel water. Foto: Superkitina via Unsplash

Tips om water te besparen met je douchebeurt

Ook aan de slag met water besparen tijdens je douchebeurt? Deze tips helpen je vast op weg!

  • Geen idee hoe lang je doucht, en hoe lang 5 minuten is? Zet gewoon de timer op je telefoon of koop een douchecoach. Dat is een timer of zandloper die je in de douche kan hangen.
  • Maak korter douchen gezellig door een leuk liedje aan te zetten van maximaal 5 minuten. MilieuCentraal heeft hiervoor zelfs een speciale playlist met douchedeuntjes gemaakt.
  • Doe als Milou en Pien: gebruik af en toe droogshampoo, zodat je minder vaak je haren hoeft te wassen.
  • Sla af en toe een dagje douchen over. Elke dag douchen hoeft eigenlijk helemaal niet. En met deze winst kan je een andere dag wat langer onder de douche.Win-win!
  • Koop een waterbesparende douchekop. Dat scheelt al snel 20% op water én energie.

Meer tips voor een duurzame badkamer

 

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.