Lifestyle

Team Challenge #5: zeven dagen minimalisme 

De redactie was klaar met al dat geshop, dus besloten we het roer helemaal om te gooien!
20-12-2018 - door Redactie
Unsplash: Spencer_

Unsplash: Spencer_

Shoppen heeft een enorme impact op het milieu. Dat bracht ons bij het thema van alweer de vijfde Voor de Wereld van Morgen Team Challenge: minimalisme. Zeven dagen lang zeggen we doei tegen spullen kopen die we eigenlijk niet echt nodig hebben, een overvolle agenda, te weinig slaap, een uitpuilende kledingkast en ongezond veel chocoladepepernoten eten.

Straks vertellen we je hoe de redactie van Voor de Wereld van Morgen deze week (op het nippertje) heeft overleefd, maar eerst een korte introductie tot de regels van de team challenge (leuk ter inspiratie!).

De minimalisme team challenge bestaat uit regels waar we ons de hele week aan hebben gehouden en regels die slechts voor één of enkele dagen golden. Een beetje als een adventkalender, maar dan zonder chocola en met hele moeilijke opdrachten.

Weekregels

  • Koopgedrag: tijd om even te dimmen met die creditcard. Naast primaire levensbehoeftes mag je deze week helemaal niks kopen.
  • Reflectiemomentje: iedere ochtend sta je even stil bij wat je vandaag wil bereiken en ’s avonds kijk je terug op wat je daadwerkelijk hebt bereikt. Op die manier kan je (eventuele) lange termijn doelstellingen makkelijker inplannen. Eindelijk tijd om die bucketlist van je af te gaan strepen!
  • Kleding: kies aan het begin van de week zeven kledingstukken uit waar je het de hele week mee moet doen (ondergoed, schoenen en sokken uitgezonderd).
  • Slapen: minimaal 9 uur per nacht slapen. Wat een ellende.
  • Eetpatroon: niet boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën eten, deze app helpt je op weg.

Dagregels

  • Opruimen: van maandag tot woensdag neem je afscheid van spullen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Gooi het in de prullenbak, geef het weg of breng het naar de kringloop. Op maandag neem je van (minstens) één ding afscheid, op dinsdag van twee en woensdag zeg je drie dingen gedag!
  • Schermtijd verminderen: op dinsdag en woensdag breng je eens een keertje wat minder tijd (lees: maximaal 1 uur) door met je smartphone. Via deze app hou je je schermtijd makkelijk bij.
  • Geen televisie: op donderdag en vrijdag staat je televisie uit (voor de millennials onder ons: hetzelfde geldt inderdaad ook voor Netflix en YouTube).
  • Wandelingetje: op zaterdag maak je een wandeling in de natuur van minstens een uur. Het liefst alleen, want dat kom je nog beter tot rust.
  • Rustdag: een echte ouderwetse zondag zoals onze grootouders het bedoelden. Op deze laatste dag van de minimalisme week plan je geen afspraken (werk en privé) in. Wel zo relaxed!

Maartje

De minimalisme challenge leek me een walk in the park. Ik ben geen enorme shopper, negen uur slapen doe ik graag en een herfstwandeling in het weekend is al helemaal geen straf. Maar toen was het zondagavond en moest ik mijn 7 kledingstukken voor die week uitkiezen. En dat bleek… een uitdaging. De dalende temperatuur vroeg om warme en vooral véél kleding. En er stond die week ook een officieel evenement van ASN Bank op de agenda waar ik natuurlijk niet in mijn relaxte huispak kon verschijnen. En toch… heb ik het gered tot de allerlaatste dag. Op de laatste zondag lonkte mijn warme huispak onweerstaanbaar naar me en brak ik de 7-kledingstukken-regel.

Op deze kleine overtreding na merkte ik al gauw dat mijn gelimiteerde garderobe me heel veel tijd scheelde. Ik hoefde niet na te denken wat ik aan zou trekken die dag of hoe ik het ging combineren. Oké, Steve & Mark jullie hadden een punt met jullie vaste, zwarte, saaie outfits. Dit inzicht leidde er meteen toe dat ik mijn (uitpuilende) kledingkast opruimde en een paar stukken aan een vriendin doneerde. Het niets kopen ging me makkelijk af hoewel dat kwam omdat ik wist dat deze challenge eraan kwam en ik de decembercadeaus ervoor had ingeslagen.

De wandeling werd een hardlooptocht van 6,5km die ik gek genoeg helemaal alleen mocht doen van mijn huisgenoot. En die houden we erin, levert dat minimalisme me straks ook nog een #fitgirl status op…

Geen tv kijken maar lekker ouderwets een spelletje spelen

Bart

Wat een week was dit. Als stagiair bij Voor de Wereld van Morgen wist ik al dat dit een uitdagende en leerzame tijd zou gaan worden, maar hier was ik niet op voorbereid. Het begon al met gezond en niet te veel eten: gelukkig mocht ik op basis van m'n lengte en leeftijd maar liefst 2800 calorieën per dag naar binnen werken, maar dan nog werd het 's avonds krapjes. Terwijl ik m'n dagelijkse aanbevolen hoeveelheid al had bereikt lonkten de chocoladepepernoten, maar het is gelukt om er van af te blijven.

Niet naar de televisie, Netflix of YouTube kijken bleek makkelijker dan verwacht; mijn huisgenoten hielden me op het rechte pad. Het beviel zelfs zo goed dat ik ook in het weekend geen televisie heb gekeken en minder uren op m'n smartphone heb doorgebracht. Ik heb zelfs een boek gelezen (tip: Amerikanen lopen niet - Arjen van Veelen)!

Milou

Phooee hé, de uitleg van deze challenge moest ik een paar keer lezen hoor. Wat ook alweer precies en op welke dag? Mijn oog viel vrijwel direct op de minimaal negen uur slaap per nacht. Mmmm okay, hoe dan? Want met een klein baby’tje is dat makkelijker getypt dan gedaan. Die aantrekkelijk klinkende lange nachten zijn het dus niet geworden.

Wat me wel heel goed afging was het afscheid nemen van spullen. De eerste drie dagen volgens het vaste stramien (één, twee, drie artikelen per dag) en op zondag heb ik het grootser aangepakt. M’n kledingkast volledig uitgemest en 2 zakken vol kleding weggebracht. Dat minimaliseren ruimt lekker op!

Nog even door met dat opruimen Milou, dit beeld is nog een utopie

Jessie

Dat ik geen perfecte challengedeelnemer ben, was tijdens ons weekend offline al gebleken. Toen ik dus las dat we wéér geen smartphone mochten gebruiken begon elke vezel in mijn lichaam direct te protesteren.

Het minderen was weer behoorlijk pittig, maar omdat ik een weekendje in de natuur had geboekt was ik behoorlijk safe. De reflectiemomentjes gingen me een stuk makkelijker af. Mijn vriend en ik vertelden elkaar elke dag een dag top-3. De kunst is om óók op sh*tdagen drie positieve dingen te vinden. Je valt er een stuk vrolijker van in slaap!

Het verbod om afspraken in te plannen op zondag resulteerde in een spontaan tripje naar een pannenkoekenboerderij die alleen te voet te bereiken was (lees: een wandeling van een uur door de regen!). En tsja... Daar heb ik stiekem dan wel weer foto's van gemaakt op mijn smartphone. Om het goed te maken: ik bleef deze week met gemak onder de zeven kledingstukken.

Onze tip

Minimalistisch leven doe je niet zomaar van de een op de andere dag. Daarom is het een beter plan om het hele jaar door in kleine stapjes toe te werken naar een leven waarin je alleen spullen koopt die je echt nodig hebt en niet de hele dag achter je televisie zit of met je smartphone bezig bent. Zo kun je meer tijd besteden aan de dingen die je echt belangrijk vindt!

Meer team challenges?

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.