Lifestyle
Plastic
Zero waste

Team Challenge #4: een week ploggen!  

Dááág lege blikjes, sigarettenpakjes en onmogelijk veel kleine stukjes plastic: wij gingen een week lang ploggen.
10-05-2018 - door Roos
Het Julianapark in Utrecht: prima ploglocatie!

Het Julianapark in Utrecht: prima ploglocatie!

Onze Scandinavische hipsterburen zijn ons vaak nèt een stapje voor wanneer het gaat om duurzame trends. Het is al een tijdje hip 'n happening in Zweden, maar plogging verovert nu ook langzaamaan Europa. Het woord is een samenvoegsel van het Zweedse 'plocka' - dat plukken betekent - en jogging. Zwerfafval oprapen terwijl je aan het hardlopen bent dus. Twee vliegen in één klap, want je helpt het milieu én je conditie tegelijkertijd.

Het was weer tijd voor een team challenge: geïnspireerd door Tommy van het project Schone Schie besloten we tijdens de redactievergadering dat iedereen een week lang, elke dag een kwartier ging ploggen. Goede plogspots genoeg: team Utrecht stortte zich op de grasveldjes in Overvecht en het Julianapark in Zuilen, in Rotterdam werden de groenstroken langs de weg aangepakt en onze al enige jaren zero waste levende Jessie plogde vooral on-the-go. 

De conclusie? Man, wat drinken we in Nederland veel uit blikjes. En er worden me een partij veel Snickers, Bounties en Marsen naar binnen gewerkt! Oh, en uiteraard dat hardcore ploggen dus écht een heel goede workout is. Squatten-rennen-afremmen-squatten-rennen: daar kan geen personal trainer tegenop.     

 Significant others zijn best goede plasticspotters merkten we

Maartje

De plogchallenge: zo leer je je buren kennen. Ik ben een redelijk fanatieke hardloper (nádat ik mezelf met veel pijn en moeite van de bank heb gesleept) en loop het liefst in de natuur. En steeds vaker kom ik dan in de mooiste natuurgebieden de lelijkste stukken zwerfafval tegen. Blikjes, plastic zakjes, sigaretten, you name it. Deze challenge ging ik dan ook graag aan! Meteen al een disclaimer, ik heb niet elke dag geplogd. Ik ben twee keer al rennend afval gaan oprapen maar de overige dagen werd het een wandelplog. En al ploggend kun je veel over je buurtgenoten leren. Zoals hun voorliefde voor Red Bull en Fernandez in blik. En dat er toch ook behoorlijk wordt gesnoept en gerookt. Niet de meest gezonde gewoontes buren!

Oh, en mijn buren houden het graag schoon, blijkt uit de grote hoeveelheid ‘snoetenpoetsdoekjes’ die ik aantrof. Jammer dat deze schoonmaakdrift zich beperkt tot zichzelf en niet de omgeving waarin ze wonen… De allerleukste plog-ervaring van de weekchallenge was de avond dat ik een dikke knuffel kreeg en een gezellig gesprek had met een jonge buurtgenoot die me ‘veel respect’ gaf om mijn bezigheden. Hij liep graag na zijn werk bij de Jumbo nog een stukje door onze groene buurt en begreep ook niet waarom zoveel mensen hun afval op straat gooiden. Kijk, zo’n buur wens je iedereen toch?

  • Mooiste vondst: een Bossche bol in doos
  • Elke dag geplogd: Uhm… één keer niet, maar dat heb ik de dag erna ingehaald door dubbel zo lang te ploggen
  • Meest voorkomende items: blikjes en sigarettenpakjes: kom er maar in hoor, met dat statiegeld op blikjes

 Energy drinks zijn duidelijk favoriet ontdekte Maartje

Jessie

Als ware zero waster gaat alles wat met plastic te maken heeft me natuurlijk aan het hart. Toen ik begon met de zero waste lifestyle kwam ik dan ook standaard te laat op mijn afspraak omdat ik - onderweg naar het treinstation - te lang bezig was met het oprapen van plastic op straat. Inmiddels ben ik niet meer zo geobsedeerd als eerst, maar tijdens de plogchallenge kwamen natuurlijk al mijn frustraties dagelijks weer boven.

Toen ik de eerste dag om handschoenen en een plastic tas vroeg, keken mijn vriend en zijn huisgenoten wat vreemd op. Toen mijn vriend (die meeliep en al het plastic spotte) zag dat we al na tien minuten een hele tas vol hadden was ook hij wel van mening dat in zijn keurige buurt nog véél te veel wordt weggegooid. Vooral de tie-wraps en stukjes puntige plastic (dopjes die kapot gaan bijvoorbeeld) móést ik oppakken: één vogel die het opeet en hij is de sjaak.  

  • Mooiste vondst: moeilijk kiezen tussen een volledige wokmaaltijd in plastic tasje of een plastic handschoen
  • Elke dag geplogd: behalve toen ik van 8.00 tot 22.00 aan het werk was, dan hoeft het niet toch? 
  • Meest voorkomende items: sigarettenpakjes, bekertjes en kleine snoeppapiertjes 

 Je hebt écht maar een kwartier nodig voor een tas vol troep

Roos

Een lekkere playlist, ambitieuze sportoutfit en oude schoonmaakhandschoenen: Julianapark, here I come! Net na de ingang wacht de eerste grote uitdaging me al op. Een bankje omsingeld met een leger aan oude sigarettenpeuken. Uuhm, was ploggen niet alleen blikjes en plastic zakjes? Eén voor één verdwijnen ze toch maar in de vuilniszak. Onderweg raap ik koffiebekertjes, boterhamzakjes, colablikjes, frietbakjes en Fruitella-papiertjes op. Als je lekker in de flow zit schiet het goed op en kan je nog op een aardig tempo rennen ook. De eerste duimen omhoog krijg ik als ik langs de plaatselijke jeux-de-boulesvereniging ren. Cute!

Dag twee gaat minder vlot: het regent. Maarrr, een challenge is een challenge dus er zit maar één ding op: snel naar huis, omkleden en gaan. Blijkbaar heeft de sessie van gisteren geholpen, want ik loop precies hetzelfde rondje en er ligt verbazingwekkend weinig plastic op de grond. Yay, dit werkt dus écht!

 Het resultaat van de wandelplog met collega's

Ploggen is eigenlijk ook een hele goede manier om je buurt te leren kennen en er zijn veel meer mensen in het park dan ik dacht: elke dag een ander bootcampclubje, studenten die ook gewoon gaan barbequen met 16 graden en er zit altijd minstens één oud mannetje op een bankje - met of zonder halve liter bier. Van hem kreeg ik ook een duim omhoog. Milou en ik gingen de donderdag voor een after lunch plogsessie naar het Haagse Bos, tegenover de ASN Bank. En al ligt dit park aan de sjieke Bezuidenhoutseweg, na een week ploggen kunnen we concluderen dat het helemaal niks uitmaakt waar je bent: o-ve-ral heb je in een kwartiertje een tas vol met zwerfafval.       

  • Mooiste vondst: een tuinkabouter zonder hoofd (?)
  • Elke dag geplogd: doordeweeks heb ik braaf elke dag uit werk geplogd, maar op Koningsdag en tijdens een aansluitend weekendje Nijmegen vól afspraken was dat lastiger..  
  • Meest voorkomende items: snoepverpakkingen, sigarettenpakjes en blikjes

Milou

Mijn plogging-avonturen speelden zich af in het centrum van Rotterdam. Waar de groenstrook die ik bedacht had te adopteren ineens superrrrr schoon was, een dag na het winnen van de Bekerfinale. Maar ik hoefde niet heel lang verder te zoeken. Heb jij weleens in een middenberm met struiken gekeken? Vól met afval! Met kleine stukjes plastic zoals snoeppapiertjes, talloze pakjes, peukjes en blikjes energydrink. Hier kon ik de rest van de week m'n tassen wel vullen. Ik heb wel een beetje gesmokkeld trouwens. Mijn ploggings waren al wandelend, in plaats van rennend.

Naast het meer standaard restafval vond ik in die middenberm ook drie (!) van die plastic reclamezadelhoesjes, een berenkussentje (oké, dat lag net op de weg maar toch) en opvallend veel plastic tie-wraps. Van die lange witte die om pakketjes heen zitten. Ik vond het heel verhelderend zo'n weekje ploggen. Want dan zie je pas écht hoe ontzettend veel afval er op straat ligt. De volgende keer dat je naar de supermarkt loopt, tel dan het aantal peuken maar eens dat je tegenkomt. Die zie je bijna niet meer liggen omdat we het zo gewend zijn. En dat is echt shocking.

 Milou's geadopteerde stukje middenberm

Elke dag ploggen is misschien een beetje lastig volhouden, maar we vonden allemaal dat het verrassend makkelijk te combineren is met je dagelijkse dingen. Even ploggen tijdens je wandeling naar de supermarkt, wanneer je met vrienden in het park gaat picknicken of borrelen, of als je met de family een weekendwandeling maakt.

Alles wat je nodig hebt is een oude plastic tas en een paar goede handschoenen - wij gebruikten allemaal oude schoonmaakhandschoenen. Een kwartier ploggen is zó gedaan en geeft je ook nog eens een heel goed gevoel!

 

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!