Geldzaken
Lifestyle

Team Challenge #3: Serieus geld besparen  

Geïnspireerd door Mr. Money Moustache gingen we met het team zoveel mogelijk geld besparen. Kunnen wij óók eerder met pensioen?
14-11-2017 - door Redactie
Contant geld en bankpas

De Canadees Peter Adeney en zijn vrouw wonnen nooit de loterij, hadden geen superrijke ouders of succesvolle tech start-up maar konden wel op hun 30e met pensioen. Samen met hun zoon hebben ze nu een rijk leven waarbij ze hun geluk halen uit ervaringen in plaats van het bezitten van spullen. Iets dat de gemiddelde millennial als muziek in de oren klinkt waardoor de vraag rijst: HOE DAN?

Om ook jou tot een jonge pensionado te maken houdt Peter een blog bij onder zijn alias Mr. Money Moustache. Hierop deelt hij gratis zijn kennis en tips met  je. En dan blijkt dat zijn magische zo-ga-je-vroeg-met-pensioen-formule doodsimpel is: Spaar een substantieel deel van je inkomen + investeer je spaargeld= jaren eerder met pensioen. Simpel toch? Niet echt, want de meeste mensen hebben enorme moeite om een groot deel van hun inkomen te sparen; het gaat simpelweg op. Peter is dan ook heel duidelijk, om vroeg met pensioen te gaan moet je je levensstijl drastisch aanpassen.

Geïnspireerd door Mr. Money Moustache en dit inspirerende artikel van De Correspondent gingen we onze nieuwe team challenge aan: Serieus Geld Besparen. De regels waren simpel, we zouden één week lang bijhouden waar we ons geld aan uitgaven, vaste lasten (energie, huur, abonnementen) buiten beschouwing latend. Dit was onze nulmeting. De week erna zouden we proberen zo min mogelijk uit te geven en het geld dat bespaarden gingen we aan een goed doel doneren. Hieronder lees je hoe ons dat is bevallen.

*Spoiler alert* we hebben allemaal geld weten te besparen maar als we écht rijk willen worden moeten we gaan nadenken over aandelen in onze favoriete horecagelegenheden....

Maartje K.

**€ 31,15 bespaard**

Budgetweek... Tijdens de eerste maand van mijn stage kreeg ik opeens te horen dat ik daar ook aan mee deed, sterker nog de nul-meeting was eigenlijk al begonnen. Ik had geen idee hoe mij dit zou gaan bevallen want ik ben extreem goed in geld uitgeven. Broodjes, koffie, kleren, drankjes, soms weet ik niet waar het geld blijft. Het liefst haal ik elke dag een kopje koffie op het station om even lekker wakker te worden, dat zat er die week zéker niet in.

Maar verbazingwekkend genoeg was er één ding waar ik écht niet lekker op ging tijdens de budgetweek: ik mocht niet naar de kapper. Na een periode van verhuizen en een nieuwe stage wilde ik al een tijdje naar de kapper maar het kwam er steeds maar niet van. Toen ik op Whatsapp nog even probeerde of ik naar de kapper mocht attendeerde het team mij dat dit toch totaal niet de bedoeling was.

Keihard die collega's...

En toen ik de volgende dag na een heftige treinreis behoefte had aan een lekker kopje koffie op het station (wat dus niet mocht), dacht ik wel even "echt leuk, stage lopen bij Voor de Wereld van Morgen". Maar eigenlijk vond ik het niet eens zo heel zwaar omdat ik tijdens de budgetweek drie keer bij anderen heb gegeten. Dus ook een goede manier om geld te besparen: gewoon op andermans zak teren. Iets waar ik normaalgesproken niet van hou, maar voor het goede doel mag alles.

Milou

**€7,42 bespaard**

Okay, budget it is! Ik had al vrij snel bedacht dat mijn grootste quick win bij de lunch te behalen was. Bij ASN Bank hebben we namelijk een fantastisch bedrijfsrestaurant met de lekkerste biologische salades. En ondanks de schappelijke prijzen is het natuurlijk wél duurder dan zelf een bammetje smeren. Maar dat was best wel even wennen. Zo zat ik ergens begin van de budgetweek een pakje droge crackers weg te werken tijdens de lunch. Want, niets in huis en naar de supermarkt lopen kostte me iets teveel tijd.

Toen ik twee dagen later wél naar de supermarkt liep voor lunch zat m’n tang al in de bak met ‘luxe speltbollen’. Maar dáár was collega Maartje K. die mij net op tijd op de vingers tikte en me op de budgetregels wees. Zij niet naar de kapper, ik geen speltbol. Maar doordat mijn nulmeting-week al best sober was, heb ik in de budgetweek niet gigantisch veel bespaard. Ik doe een bescheiden duit in het zakje met €7,42.    

Willard

**€46,13 bespaard**

Zoals Usher zo mooi zong, my confession is dat ik geneigd ben om nogal veel geld uit te geven op sociale gelegenheden. Paar biertjes na voetbaltraining, lunchen met bekenden, je kent het wel. Zo ging het ook loos (uitgerekend tijdens de laatste avond!) van de nulweek. Na het festival ACT., dat ik mede had georganiseerd, opperde iemand om wat te gaan drinken met de collega’s. Nouuuuu, toen ik de dag erna wakker werd, realiseerde ik me dat ik dat beter niet had kunnen doen. Naast de (gratis!) koppijn had ik behoorlijk wat duiten ingeleverd bij het lokale restaurant, helemaal toen ik de speciaalbierenkaart ontdekte (Lowlander I.P.A., aanrader!).  

Bij deze borrel ging het mis in de week van mijn nulmeting. Wel lekkere speciaalbiertjes, daar!

Ik had dus een vrij grote schade in de nulweek. Tijd om daar zoveel mogelijk op te besparen. Dat lukte goed, want het bleek een budgetweek waarin ik op drie verschillende dagen geen cent uitgaf (hallo teamdag, eten bij ouders en koken met restjes uit de vriezer). Maar ook op de andere dagen wist ik veel te besparen. Voor mij was het een dejá vù naar de studententijd, waarin ik de dagen voor studiefinanciering moest passen en meten om rond te komen. De tactieken die ik destijds heb geleerd, kwamen nu weer goed van pas. Bij sociale gelegenheden gaf ik zo min mogelijk uit en bij elk tripje naar de supermarkt had ik maar 1 missie: zo min mogelijk betalen. Met een rekenmachine op zak op jacht naar koopjes, C-merken en grote portiezakken.

Een cadeau voor een jarige vriendin en goedkope koptelefoontjes waren de grootste klappers. Over die koptelefoontjes gesproken: die zijn inmiddels wel kapot. Het spreekwoord 'goedkoop is duurkoop' komt ergens vandaan, blijkt maar weer. Af en toe is het dus geen ramp om te kiezen voor kwaliteit. Maar dé les die ik heb geleerd is om vaker stil te staan bij je eigen uitgeefpatroon. Met wat simpele aanpassingen, beter plannen en minder speciaalbiertjes bespaar ik zo meer dan €40 in de week!

Maartje

**€35,34 bespaard**

Eigenlijk ben ik al een behoorlijk Scrooge die maandelijks al veel geld naar de spaarrekening sluist, heel veel tweedehands koopt en weinig uitgeeft. En toch...Kwam ik er tijdens mijn nulmeting achter dat die dagelijkse lunch in het bedrijfsrestaurant me ongemerkt meer kostte dan ik dacht.

Dus het was duidelijk, in de budgetweek ging ik mijn eigen lunch meenemen. Als ik zelf mijn lunch meenam kosten de ingredienten tezamen me niet meer dan €1,50. Dankzij lagere kosten voor de weekboodschappen kwam mijn totale besparing uiteindelijk uit op €35. Maar de budgetweek leverde me vooral het inzicht op dat het goed is om eens te kijken naar mijn vaste lasten. Mijn verzekeringen bijvoorbeeld en abonnementen. Want na jaren stilzwijgend verlengen is het tijd om te kijken of ik niet een betere deal kan krijgen voor onze energie, internet en televisie. Nutsaanbieders, jullie gaan van me horen!

Marly

**€21,43 bespaard**

Ik ben nooit een big spender geweest als het gaat om eten, zo kook ik vaak voor twee dagen en koop ik bijna geen vlees of andere dure en onnodige producten. In mijn budgetweek kwam ik er achter dat mijn geld voornamelijk gaat naar tussendoortjes: koffietjes voor onderweg, tóch die brownie in het universiteitscafé of in plaats van een heel volkorenbrood bij de supermarkt één lekker broodje bij de biologische hipsterbakker halen (voor dezelfde prijs…).

In mijn budgetweek heb ik deze tussendoortjes vermeden, heb ik al mijn boodschappen in de bonus gehaald en gekookt met dingen die ik al tijden in de kast had liggen. Op maandag heb ik met zes anderen gegeten, waardoor we toch best wel grote schaalvoordelen hadden. Op donderdag ging ik naar een feestje met gratis hapjes en drankjes en op vrijdagavond heb ik bij mijn ouders gegeten. Ook had ik de hele week natuurlijk mijn Dopper mee, zodat ik nooit om wat te drinken verlegen zat.

Op zondag, de laatste dag van de challenge, had ik ineens die drang om nieuwe kleren te kopen. Dit heb ik wel vaker en het is best gevaarlijk. Ik was al aan het passen en meten hoe ik deze shop-sessie in m’n dag zou plannen, en toen schoot het ineens weer door mijn hoofd: budgetweek is not over yet. Toch nog €21,- weten te besparen in slechts 1 week.

Jessie

**€49 bespaard**

Ik leef zero waste en daardoor best zuinig als het om boodschappen, ‘hebbedingetjes’ en to-go producten gaat. Maar, juist omdat ik op die gebieden veel bespaar, besteed ik wél relatief veel geld aan andere dingen. Lunchen buiten de deur, een etentje, concertje en nog wat drankjes achteraf: voor je het weet ben je in één dag een paar tientjes armer. “Hoe ga ik deze challenge óóit volhouden?” dacht ik terwijl ik met mijn vriend taartjes haalde om het weekend te vieren.

Een week vol struggles volgde. Op dinsdag was ik van 04:45 tot 22:30 onderweg, vanwege een conferentie in Brussel. Dankzij mijn vriend vertrok ik met een smoothie, wat noten en dadels en een potje met couscoussalade: helemaal voorbereid. De volgende dag ging ook al lekker: ik haalde voor maar €13,00 een mand vol biologische, lokale boodschappen; simpelweg door de noten en dadels te skippen en te kiezen voor seizoensgroenten. Dat ik daar vervolgens recepten bij moest zoeken om iets lekkers te maken nam ik maar voor lief.

Budgetweek badassery in de trein

Één ding wist ik zeker: mijn zaterdagochtendontbijt kon ik niet zomaar skippen. Dan zou mijn huisgenoot/zus me het hele weekend niet meer aankijken. Tsja, wat doe je als je de (beste!) pancakes uit de stad moet vervangen voor een budgetproof alternatief? Een budget ontbijtje (met pancakes!) van de blauwgele woongigant bleek de oplossing. Daarna werkte ik aan een project: nu een keer níét in een koffietentje, maar keurig op mijn eigen kantoor. Ik haalde het goedkoopste broodje bij de bakker en voelde me heel erg budgetverantwoord. Dit kon ik wel volhouden, toch?

Dat viel tegen. Die zondag snákte ik naar een etentje buiten de deur. Na een afspraak met vriendinnen (stond al gepland, dus sorry mister Money!) belde vriendlief of we wat in de stad gingen eten. Ik hield me sterk. Nee, nog één dag soep en dan zat de budgetweek erop. Maar… als je zo rijk moet worden, vind ik er eigenlijk niks aan.

Gouden bespaartips van Snorremans

Bij ons valt dus nog veel te besparen op eten, van de boodschappen tot de lunch in het bedrijfsrestaurant. Maar wat zijn nou volgens Mr. Moustache nog meer manieren om te besparen? Een paar suggesties:

Succes en een fijn vroeg-pensioen toegewenst!

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.